Hirdetés
Segítettek a nem hivatásos tűzoltók
2021. január 25. hétfő, 08:00

tuzoltokA tavaly 150 éves szövetség tagjai, mintegy 30 ezren, elődeik példáját követve, ünnepségek helyett az esküjükben vállaltakat tették a településeikért, tágabb környezetükért, a határon túli nemzeti összefogás erősítéséért, a hagyományok őrzéséért.

Az elmúlt évben 27.500 alkalommal nyújtottak segítséget a nem hivatásos tűzoltók - mondta a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke, Dobson Tibor. A nem hivatásos tűzoltók, ha kellett, a koronavírus ellen védőruhába öltözve fertőtlenítettek, gyógyszert vittek a betegeknek, segítették az időseket, megtanulták az ózongenerátor használatát. Ilyen munkájuk csaknem tízezerszer akadt – sorolta. Az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok tavaly 17.680 esetben vettek részt tűzoltásban, mentettek baleset után embereket. Emellett vihar vagy árvíz sújtotta települések értékeinek védelmében is láttak el feladatokat, valamint gondoskodtak az utánpótlásról is: részt vettek a fiatalok környezettudatos nevelésében.

Az önkéntesek a szomszéd településeken is segítettek, nagy káreseteknél az ország más területein szükséges védekezésbe is bekapcsolódtak. Dobson Tibor felidézte: helytállásukat a hazai közvélemény a tűzoltók iránti megbecsüléssel támogatta, és ezt a figyelmet megkapták a kormánytól és a Belügyminisztériumtól is. Az éves támogatással 700 millió forintot, a vírus elleni védekezésre további 150 milliót, a Magyar falu programban 433 milliót, a védekezéshez 140 ezer védőkesztyűt, orvosi maszkot, 23 új gépjárművet, 5 felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkéntesek – ez együtt megközelíti a kétmilliárd forintot.

Gróf Széchenyi Ödön 150 évvel ezelőtt megteremtette a korszerű tűzvédelem alapjait – idézte fel Dobson Tibor. A mai kihívásoknak megfelelve és az elődök példájához visszanyúlva, a 2017 végén előkészített, „A katasztrófa- és tűzvédelmi beavatkozás önkéntesek bevonásával történő fejlesztésére” című szakmai javaslatot 2020-ban konzultáció keretében tárták az önkéntesek és a társadalom elé. Egyetértés alakult ki abban, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületek közhasznú feladatot látnak el, ezért az egyesületekétől eltérő, speciális szabályozást igényelnek, a szervezeti fejlesztésekben, a kistelepüléseken a társulási formában, a települések veszélyeztetettségéhez igazodó kategóriák kialakításában, az önkéntesek jogállásának pontosításában.

Ehhez a technikai feltételek négy kategóriában történő fejlesztését javasolják, amely az önkéntes tűzoltók által védett település méretéből indul ki. Egy többcélú, árvíz, viharkár esetén is bevethető utánfutó és egy hazai gyártású könnyűkategóriás tűzoltóautó kialakítására is javaslatot tettek.

Mindezt a Magyar Tűzoltó Szövetség 1945 előtti köztestületi státuszának visszaállításával látják megvalósíthatónak – mondta az MTSZ elnöke. Kitért arra is, hogy az elmúlt 150 évre a koronavírus miatti körülmények figyelembevételével, de méltó módon emlékeztek. A többi között monográfiát készítettek a szövetség történetéről, emléktáblát avattak gróf Széchenyi Ödön tiszteletére Budapesten és Isztambulban, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmeket és 50 forintos pénzforgalmi érmét bocsátott ki az évfordulóra. Az Országházban pedig decemberben a házelnök jelenlétében Mátrai Márta háznagy zászlószalagot kötött az MTSZ történelmi zászlójára.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

etk 3k

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...