Hirdetés
Állami többletforrást kap az Alföldvíz Zrt.
2020. december 29. kedd, 08:00

alfoldviz logoTöbb mint 602 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt., amit részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthat - közölte a sajtóval társaság vezérigazgatója, Nagy László.

Októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre az idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként – mondta a vezérigazgató. Az MTI kérdésére válaszolva felidézte: a december eleji online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4.600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra. Bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Nagy László az MTI-vel közölte, hogy a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de újabb tőkeleszállításra várhatóan nem lesz szükség. Reményét fejezte ki, hogy jövő májusig megtörténik az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának állami feltőkésítése.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) elmondta: november elején több képviselőtársával közösen törvénymódosítást nyújtott be, hogy „igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót”. A módosítás 2021. január 1-jén lép hatályba, így az előzetes kalkulációk szerint az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

A politikus hangsúlyozta, hogy folytatódnak a tárgyalások a cég költségvetési helyzetéről; szavai szerint a tulajdonos önkormányzatok a tőkeemelést az államtól várják. Már megállapodás van arról, hogy bármiként is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja Békéscsabán marad. Hozzátette: választási ciklusoktól függetlenül kormányzati szándék az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami véleménye szerint 2-3 éven belül el is kezdődik.

Az Alföldvíz Szakszervezet titkára, Miskéri László a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség – jegyezte meg.

Herczeg Tamás elmondta, hogy Békéscsaba 1,3 milliárd forintot kap a gazdaságvédelmi program részeként az iparűzési adó felére csökkentése miatt kialakult pénzügyi helyzet rendezésére. A 602,8 millió forintot hozzáadva a békési megyeszékhely dobogós helyen áll – fogalmazott.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer embert ellátva. Legnagyobb tulajdona, 32,8 százalék, Békéscsabának van; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...