Hirdetés
Kreatív szolgáltatások a könyvtárakban és levéltárakban
2020. december 08. kedd, 09:30

konyvtar1Bár a könyvtárak kapui zárva vannak, a könyvtárosok kreativitásukkal, innovatív ötleteikkel és a digitális technológiák alkalmazásával megtalálják az utat olvasóikhoz. A magyarországi helyzetet online értekezleten ismertette Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az EU kulturális minisztereivel.

Könyvtáraink a járványveszélyre tekintettel rugalmassá tették a kölcsönzési szabályokat és a késedelmi díjakat is felfüggesztették vagy eltörölték.

Sokan biztosítanak online vagy telefonon megrendelt, előre összekészített könyvcsomagot a könyvtárépületen kívüli szolgáltatási ponton vagy házhozszállítás útján. Népszerűek az online tájékoztatási formák: a könyvtárosok üzenetküldő platformon, e-mailben vagy telefonon segítenek a szakdolgozati, illetve doktori disszertációírásban, irodalomkutatásban.

Továbbra is működnek a felsőoktatási és a szakkönyvtárak kutatástámogató szolgáltatásai: többek között kutatásmódszertani és hivatkozáskezelési tanácsadás, idézettségkeresés és publikációs adatbevitel, plágiummal és plágiumellenőrzéssel kapcsolatos segítségnyújtás. A tanuláshoz, kutatáshoz nélkülözhetetlenek az intézmények digitális szolgáltatásai. Több intézményben biztosítják a távoli hozzáférést az előfizetett adatbázisokhoz, továbbá e-learning-felületeket alakítanak ki és ajánlanak a hatékonyabb online ismeretszerzés érdekében.

A rendezvények is az online térbe költöztek, változatos digitális tartalmak (videós könyvismertetések, helyismereti-helytörténeti vetélkedők, irodalmi és fotópályázatok, virtuális kiállítások, könyvtári podcastek, élő könyvtári bejelentkezések) készülnek. A Könyvtári Intézet Könyvtárak.hu portálján pedig elérhető a szolgáltatáskínálat térképes megjelenítése is.

A hazai közlevéltárak és nyilvános magánlevéltárak a járvány második hulláma okozta veszélyhelyzet idején is végzik ügyfélszolgálati, kutatószolgálati feladataikat, ellátják a közigazgatáshoz kapcsolódó feladataikat (adatszolgáltatás, iratátvétel, iratkezelés ellenőrzése), illetve lehetőséget biztosítanak a levéltári iratanyag kutatására, akár otthonról is. A történelem, családfakutatás iránt érdeklődő magyar állampolgároknak így továbbra is lehetőségük van levéltári kutatások végzésére.

A közösségi média felületeit felhasználva állandó és aktív kapcsolatot tartanak kutatóikkal, tudományos ismeretterjesztő munkák közlése és a levéltárakat érintő alapvető információk megosztása révén. A levéltárak nagy részénél lehetőség van a kutatni kívánt iratanyag digitális másolatban történő kutatására. A Magyar Nemzeti Levéltár a koronavírus-járvány idején keletkező feljegyzések és naplók gyűjtésébe kezdett, hogy a jövő nemzedékeinek is érthető, átérezhető legyen a pandémiás időszak, illetve annak hatása.Budapest Főváros Levéltára Hívd a levéltárost! elnevezésű programot indított azzal a céllal, hogy telefonos segítséget adjon az internetes adatbázis böngészéséhez.

Fekete Péter a hetente több, mint 350 résztvevővel tartott online értekezleten értékelte a kialakult helyzetet és elismerését fejezte ki az ágazatnak azért, mert Európában egyedülálló módon képes szolgálni az országos intézményrendszer a pandémiás helyzetben a lakosságot. A magyarországi tapasztalatokról, jó példákról hamarosan szakmai fórumon egyeztetnek majd a V4 országok kulturális minisztereivel is.

(Emmi)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...