Hirdetés
Roma felzárkóztatási program indult Baranyában
2018. augusztus 30. csütörtök, 07:30

maltaiEgy rendhagyó, tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő új program keretében 3 hónapon belül akár jól kereső állásuk is lehet a munkakereső pécsi romáknak. A nemzetközi RARE program keretében induló kísérleti projekt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nyolc Boldogság Alapítvánnyal együttműködve indul el szeptembertől – írja az OrientPress.

A Nyolc Boldogság Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dolgozva tanulás címmel indított egy rendhagyó, 3 hónapos gyakorlati ismereteket kínáló és a jövőbeni munkavállalást megkönnyítő projektet. Olyan tanulni vágyó cigány származású pécsieket vesznek célba, akik szeretnék elsajátítani az olyan – ma már akár hiányszakmának is nevezhető – betanított foglalkozások alapjait, mint az asztalosság, a kőművesség, a kályhaépítő, vagy a kárpitos ‒ olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oldalán. A képzésben 16 és 62 éves korig, akár iskolai végzettség nélkül is nyitott mindazok számára, akik vállalták a 3 hónapos, napi szintű, szakmára történő felkészítést.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Menő Jövő Gyermekközpontjában megjelentek még augusztus közepén előzetes regisztrációt, illetve egy kimerítő tájékoztatót követően kötelező kompetenciatesztet és kérdőívet töltöttek ki. Ez követően 15 jelentkezőt választottak ki a szakemberek, akik részt vehetnek az általuk választott szakma képzésén.

A program alapvetően nem tanfolyam, hanem munka, melynek során a szakmák mestereitől tanulva, tisztességes, akár a minimálbért is meghaladó fizetésért dolgozhatnak – innen a projekt neve. A szeptembertől decemberig tartó betanulási folyamat után a résztvevők így akár biztos megélhetést nyújtó szakmát is szerezhetnek.

A Roma As Resource (RARE) elnevezésű, nyolc országot, valamint 21 civil és állami szervezetet összefogó, a roma emberek munkaerőpiaci részvételét innovatív módszerekkel segítő európai uniós programban a Szeretetszolgálat koordinátori szerepet tölt be ‒ ismertette Ifj. Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának régióvezetője.

Mint mondta, a régióban több mint 5 millió cigány származású kisebbségi él, akik a társadalom többsége felől kirekesztéssel és hátrányos megkülönböztetéssel gyakran találkoznak. Ennek a jelenségnek rengeteg tényezője van, de az biztos, hogy ez a megkülönböztetés a munkaerőpiacon is jelen van. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat missziójával pedig teljesen összefügg az, hogy ezekkel a problémákkal igyekszünk foglalkozni, igyekszünk a projektben résztvevő országokkal közösen hatékony megoldásokat találni – hangsúlyozta a régióvezető.

Fehér Angéla, a Nyolc Boldogság Alapítvány programkoordinátora a program indításakor arról beszélt, hogy ha minden jól megy, a 15 fő kiválasztása után szeptember közepén elindulhatnak azok a műhelymunkák, melyek során a kiválasztottak egy-egy mesteremberhez csatlakozva kifejezetten tapasztalati alapú tanulási formában sajátíthatja el a szakmák alapjait. „Mindez azonban nem úgy történik, hogy visszaültetjük őket az iskolapadba, mert főleg olyan embereket célzunk meg ezzel a programmal, akik vagy korán kikerültek az iskolából, vagy már jó régóta nem járnak iskolába. Ez egy kézzelfogható tanulási folyamat, melynek során kézzelfogható tudást szereznek, amivel aztán sokkal könnyebben el tudnak szegődni egy-egy mester mellé, és mi abban is segíteni fogjuk őket, hogy a folyamat végén munkát találjanak” – fogalmazott az alapítvány koordinátora.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...