Hirdetés
Hoppál: A kulturális intézményrendszer jó eszköz a társadalmi célok eléréséhez
2017. február 08. szerda, 09:00

hoppal peter01Február 1-jén elindult a kétmilliárd forint értékű országos múzeumi és könyvtári fejlesztési program, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg ‒ ismertette Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A program fő célja neveléshez és a képzéshez való hozzáférés biztosítása.

Hoppál Péter a szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a program kiemelt projekt, amely illeszkedik az Európa 2020 stratégiához.

A fejlesztési programokon keresztül, az uniós források igénybevételével a kulturális intézményrendszer el tudja érni, hogy az esélyteremtés, felzárkózás ügyét az iskolarendszeren és az azon kívüli oktatáson keresztül is szolgálja – fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: a kulturális intézményrendszer jó eszköz a társadalmi célok eléréséhez. Arra is kitért,hogy a múzeum- és a könyvtárlátogatók száma bővül, 2010 és 2016 között a színházjegyet váltók száma másfélszeresére, a komolyzenei koncerte jegyet vásárlók száma pedig 30 százalékkal nőtt hazánkban.

Hoppál Péter kifejtette, a 2007‒2013-as uniós fejlesztési ciklusban a kulturális lehetőségek bővítésére 74 milliárd forintot költött el Magyarország, a 2014‒2020-as fejlesztési ciklusban pedig 100,5 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a kulturális intézményrendszer közbeiktatásával a társadalmi megújulásra.

Mint arra rámutatott, napjainkban elvárás, hogy a múzeumi és könyvtári intézmények lehetőségeikhez mérten támogassák a köznevelést az esélyteremtésben.

A kultúráért felelős államtitkár szerint korunk kihívása, hogy a hátránykompenzáció az ország bizonyos területein és társadalmi rétegeinek irányába hatékony legyen. A kulturális intézmények hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a minőségorientált, esélyteremtő köznevelés újabb lépéseket tegyen meg – húzta alá.

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű projekt fő célja a neveléshez és a képzéshez való hozzáférés biztosítása a nem formális és informális tanulási formákon keresztül, de hozzájárul a tehetséggondozáshoz, a képességfejlesztéshez és személyiségfejlesztő hatása is van.

Hoppál Péter a projekt hosszú távú céljaként fogalmazta meg a korai iskolaelhagyók arányának csökkentését, a felsőfokú végzettségűek arányának növelését, valamint a programon keresztül a magyar népesség munkarőpiaci lehetőségeinek javítását.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese beszédében elmondta, a 2 milliárd forintból megvalósuló, 2020. január 31-ig tartó projektet további 5 év fenntartási időszak követi.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...