Hirdetés
Kevesebb uniós forrás jut a jövőben az iskolatej-programra
2023. január 26. csütörtök, 08:00

isktejA következő uniós költségvetési ciklusban 30 millió euróval kevesebb jut az iskolatej, gyümölcs és zöldségprogramra, mint az előző hét éves időszakban. A 220 millió eurós keretösszegből 5.9 millió euró jut tanévenként Magyarországnak.

Az iskolatej program Magyarország Európai uniós csatlakozásakor, 2004-ben indult el. A kezdeményezés bevezetésekor először csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is.

A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését a zöldség-gyümölcs és a tej ágazattal kapcsolatban – olvasható az Agrárminisztérium honlapján a programmal kapcsolatban.

A szaktárca közleménye szerint az elsődleges cél, hogy a felnövekvő generációkban kialakítsa az egészséges táplálkozási szokásokat, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt, ezáltal csökkentve a túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek korai kialakulásának kockázatát.

Új uniós költségvetési időszak kezdődik, kevesebb forrással, mint korábban

2023. január 11-én jelent meg az Európai Bizottság határozata az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, valamint az iskolatej-program keretében, a 2023-2029 közötti költségvetési időszakban a tagállamoknak nyújtható uniós támogatás előirányzatairól.

A 2017-23-as időszakban a programra szánt teljes uniós költségvetés 250 millió eurót tett ki iskolai évenként, illetve az Egyesült Királyság kilépését követően 220 millió euróra módosult 2020-tól.

A gyümölcsök és zöldségek esetében legfeljebb 150 millió euró, a tej esetében pedig 100 millió euró volt a keretösszeg. Az új végrehajtási időszakban maradt a 220 millió euró keretösszeg, ebből 130 millió euró jut az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra, 90 millió euró pedig az iskolatej programra.

Magyarország esetében az uniós finanszírozás összeg összesen 5,9 millió euró lesz tanévenként, ez közel azonos a 2017-2023 közötti időszakban átlagosan megpályázott 6 millió euróval.

Ugyanakkor azonos keretösszeg mellett mintegy 1 millió euróval, 2,9 millió euróra csökkent a zöldség-gyümölcsprogramra fordítható forrás, míg ugyanennyivel emelkedett az iskolatej előirányzata 3 millió euróra.

Megemelkedett beszerzési árak, stagnáló állami támogatás: nehezen indult a program az elmúlt tanév kezdetén

Már 2022 nyarán megjelentek az első hírek arról, hogy problémák vannak az iskolatej, gyümölcs és zöldségprogram újbóli indításával. A médiumok egy része arról írt, hogy nem lesz sétagalopp az iskolatej program folytatása a 2022/23-astanévben a tejtermékek előállításának gigantikus költségnövekedése miatt.

Az agrártárca közleménye mindezeket cáfolta, amely szerint az eddigiekhez hasonlóan több százezer iskolás juthat a térítésmentes tejtermékekhez az idei tanévben is, a program nem szűnik meg.

Sajtómegkeresésekre nyilatkozva Harcz Zoltán, a Tejtermék Tanács ügyvezetője azt megerősítette, hogy a 2021-es rendeletben meghatározottak szerint folyik a szerződések jóváhagyása, azaz az állami támogatás mértéke nem változott.

Az ügyvezető akkori nyilatkozatában arra is kitért, hogy a feldolgozók részéről érkezett a Tanácshoz több olyan jelzés, hogy a jelenlegi árkörnyezetben nem tudják kigazdálkodni a vállalásaikat, ezért vagy teljes egészében, vagy részben kivonulnak a programból, de Harcz szerint az iskolatej program eddig is önkéntes alapon működött.

A programok végül ebben a tanévben is folytatódtak, igaz számos korábbi partner már nem vesz részt beszállítóként a megvalósításban.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...