Hirdetés
Először ült össze a Korrupcióellenes Munkacsoport
2022. december 14. szerda, 09:30

biroferencKonstruktív együttműködésre készülnek – az állami szervek és a civil szektor delegáltjai megegyeztek a Korrupcióellenes Munkacsoport alapvető lépéseiben. 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével kedden megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport.

A szervezet közleményben tudatta, hogy a testület nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyezett meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva –, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztetett. A munkacsoport alelnökévé a dr. Várady Szilviát választották.

Október elején több korrupcióellenes törvényjavaslatot is megszavaztak a Parlamentben, hogy az Európai Bizottság kifizesse Magyarországnak a visszatartott pénzeket. Ekkor döntöttek korrupcióellenes munkacsoport felállításáról, ami azután szűnt meg, hogy 2013-ban kiléptek a civil szervezetek (például a Transparency International). Az információs szabadságról szóló törvény módosítása után úgy látták, hogy „a kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására”.

Az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül. A munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem-kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a Munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban. A törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó 2023. január második hetében lesz.

Biró Ferenc (képünkön), az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke az ülés után bizakodó.

„Tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk. Úgy kell utat építenünk úgy, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki. A viták konstruktívak, a felek nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik.

Egy jól és hatékonyan működő Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent a Hatóság munkájához és általában véve a tisztább és átláthatóbb közélet megteremtése érdekében, hiszen módszertani javaslatokat éppen úgy várunk tőle, mint a jogszabályi környezet jobbítására vonatkozó javaslatokat, vagy akár konkrét ügyeket, melyek becsatornázhatóak kockázatkezelési rendszerünkbe.”

Biró a Telexnek azt nyilatkozta a múlt héten, hogy mindent elkövet azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el. A teljes interjút itt olvashatja.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...