Hirdetés
Kórházi várólisták: felborította a járvány az évtizedes tendenciát
2022. szeptember 22. csütörtök, 09:30

korh0Kiemelt kormányzati cél, hogy a járványhelyzet enyhülését egyre csökkenjenek a kórházi várólisták: mind a műtétre készülők számát, mind a várakozási időt tekintve – közölte a Belügyminisztérium a VG érdeklődésére.

A kormány még szeptemberben hozott rendeletet egy kiemelt intézményi kiadás-csökkentési programról, miután korábban, a pandémia alatt a betegek egészsége érdekében, valamint a fertőzés terjedésének a megállításáért a halasztható egészségügyi ellátások sokáig voltak függesztve. A koronavírus-járvány tavaly téli, ötödik hullám azonban tovább nehezítette a felhalmozódott beavatkozások számát a mérséklését, ami több előjegyzési listában is megmutatkozik.

Mennyi ideig kell várakozni egy műtétre?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa szerint a legtöbb hazánkban továbbra is térd- és csípőprotézis-, valamint szürkehályog-műtétre várnak.

Az utóbbi népbetegség jellegét jól mutatja, hogy jelenleg több mint 17 ezren „állnak sorba” erre a fajta szemműtétre, ami ezerrel több tavaly ilyenkor regisztrált. Figyelemre méltó, hogy idén március–augusztus között több mint 41 ezer ilyen beteget láttak az egészségügyi intézményekben. Az átlagos várakozási idő a megelőző fél évben két hónap volt, de a leghosszabb sem volt több háromnál.

Csípőprotézis-műtétre tavaly szeptember végén több mint 7400-an készültek idehaza, ezzel szemben a számuk már majdnem elérte a kilencezret – derül ki a NEAK várólistarendszeréből. Az átlagos várakozási idő az elmúlt hat hónapban 145 nap volt, de nagyok a kilengések az egyes országrészek között, hiszen a Dél-Alföldön átlagosan 68 napot, addig a Dél-Dunántúlon jóval többet, 242-t kellett kivárniuk a betegeknek.

A térdprotézis intézményi várólistája még ennél is nagyobbra duzzadt, szemben az előző őszi 8600 pácienssel, most 11 400-an készülnek ilyen problémával kórházba. Nekik országos átlagban 237 – a nagyobb kilengéseket kiszűrő mediánértéket tekintve 134 – napot kellett várakozniuk a március–augusztusi periódusban.

Várólisták Magyarországon

Csak jóval rövidebb időt – átlagosan 18 napot – kellett várni a koronária stent, azaz a koszorúér-szűkület kezelésére szolgáló eszköz beültetésére. Sőt, a medián, azaz a középérték ebben az esetben mindössze egy nap volt, ami azt jelenti, hogy a betegek legalább fele huszonnégy órán belül megkapta a stentet. A szintén sokakat érintő epekövesség miatti laparoszkópiára az ország legtöbb részén egy-két hónap volt a várakozási idő az elmúlt féléves periódusban, de a Közép-Alföldön és Közép-Magyarország egyes területein ennél több jóval, négy-hat hónapban.

Koronavírus után: a felőli hosszabbodása 

Az új kormányzati struktúrában az egészségügyért felelős Belügyminisztérium (BM) a VG érdeklődésére küldött válaszában kifejti: a kabinet egyik legfontosabb célja a magyar egészségügy állapotának javítása mellett, hogy erősödjön és javuljon az ellátáshoz való hozzáférés. Emlékeztetettek: A 2010 előtti rendezetlen viszonyok felszámolására az egységes kormány nyilvántartási rendszert vezetett be, amelynek célja az átláthatóság, a sorrendiség betartása az igénybevételben, valamint az ellátás monitorozása.

A kormány folyamatosan nyomon követi a várólisták alakulását, a tervezett ellátások újraütemezését és a nyilvántartási rendszer felülvizsgálatát.

A várólista-csökkentési program végrehajtásához szükséges forrást – összesen 13,6 milliárd forintot – a kormány biztosította.

A várólisták rövidítésére, felszámolására 2022-ig – a szokásos éves ellátási esetszámon és finanszírozáson felül – pedig mintegy 58 milliárd forintot fordított a kabinet. ajánlat az egészségügyi ellátás színvonalának emelése érdekében jelentős ápolói- és orvosibér-emelés zajlik – írta válaszában a tárca.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...