Hirdetés
Strasbourghoz fordultak a pedagógus-szakszervezetek
2022. szeptember 15. csütörtök, 08:00

tanitA Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amiért a kormány megvonta tőlük a sztrájkjogot – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

„A kormány rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. A mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat” – írják.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva február 11-én rendeletben határozta meg a minimálisan kötelező szabályokat, ami azt jelenti, hogy az iskolákban és óvódákban akkor is biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, és meg kell tartani bizonyos tanórákat, ha a pedagógusok sztrájkolnak.

A pedagógusok szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozták a sztrájk alatti tanítás elrendelésével, egy esetleges sztrájk ugyanis így a munkáltató működésében legfeljebb minimális fennakadást okoz, a sztrájkjog nyomásgyakorló, ellenállási funkcióját nem tudja betölteni.

„A sztrájk alapjog, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye is véd. Az állam nem üresítheti ki a sztrájk jogintézményét, nem veheti el önkényesen az egyik alapjogunkat” – írják a közleményben.

A PSZ és PDSZ az Alkotmánybírósághoz fordult, de formai okokra hivatkozva elutasították a keresetüket. Ezért most a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bíróságra is benyújtották jogorvoslati kérelmüket.

A szakszervezetek január 31-én hirdettek országos sztrájkot, a kétórás tiltakozáson pedig több mint 20 ezer tanár vett részt. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal. Három követelésük volt: béremelés, a munkaterhek csökkentése és az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. A bíróság első fokon jóváhagyta a sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs jogerős bírósági döntés róla. A tárca emellett baloldali politikai akciónak nevezte a munkabeszüntetést. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt. Március 16-tól újabb, határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a pedagógusok.

Szeptembertől újabb polgári engedetlenségi akciókat hirdettek a szakszervezetek, a diákok pedig tüntetést is szerveztek, hogy kiálljanak mellettük. Az akciókban részt vevő pedagógusok a tankerületektől névre szóló levelet kaptak, amiben azt írják: jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 38.650.- 2022-09-22 13:32
Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt!
Nagyon bízom benne, hogy most már valami érdemlegest is elérnek az Ep Bíróságnál!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...