Hirdetés
Brüsszel kéri a tanárok béremelését és a közoktatás reformját
2022. július 19. kedd, 07:00

tanulA kistelepülési iskolák reformját és jelentős pedagógus béremelést is elvárna az Európai Bizottság a magyar kormánytól, hogy megállapodhassanak az uniós forrásokról – tudta meg az Azonnali portál, amely arról is ír, hogy a kormányinfón múlt héten bejelentett, négy brüsszeli javaslat teljesítését már hónapokkal ezelőtt vállalta Brüsszel felé a kormány.

Magyarország utolsóként nem tudott még megállapodni az EU-val a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére létrehozott helyreállítási alapról (RFF), és az utolsók között van, amely nem fogadtatta el a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban (MFF) a hazánknak járó pénzek elköltésének kereteit.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette, a kormány elfogadja az Európai Bizottság négy javaslatát annak érdekében, hogy létrejöjjön a megállapodás az RFF-ről.

Az Azonnali cikke szerint a magyar tárgyalódelegáció már tavaly jelezte, hogy készek elfogadni az egyszereplős közbeszerzések visszaszorítására vonatkozó javaslatot, és a többi három elvárással kapcsolatban is folyt már kommunikáció idén tavasszal. Az Európai Bizottságnak azonban van komolyabb és konkrét elvárása is. Ez pedig a közoktatást érinti, amely azonban nem érhette váratlanul a kormányt, hiszen e brüsszeli „követelés” szerepel az Európai Bizottság 2022-es, Magyarországnak szóló ajánlásokat tartalmazó országjelentésben is. A jelentés mindenki számára elérhető magyar nyelven is.

Pedagógushiány, leszakadás

A magyar jelentés kiemelten foglalkozik a közoktatás kérdésével, megemlítve, hogy a magyar iskolarendszer széttagolt, nagy a pedagógushiány, az iskola újrateremti a társadalmi egyenlőtlenségeket, amik egyébként is nagyok Magyarországon - olvasható a cikkben.

Az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy az RFF-be kerüljön bele, a kistelepülési iskolahálózatot felülvizsgálja a kormány, különös tekintettel a felső tagozatokra. Sok helyen ugyanis nincs szaktanár, így képesítés nélküli pedagógusok tanítanak szaktantárgyakat. Javasolják, hogy ezeket vonják össze nagyobb központokba, ahol minden tantárgyra jutna szaktanár, a felsősöket pedig iskolabuszokkal szállítsák az iskolákba. Ennek jelentős deszegregációs hatása is lenne egyben.

Emeljék a pedagógusok bérét!

"A tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, és az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 58-66 százalékát teszik ki, az oktatási intézmény szintjétől függően” – áll az országjelentésében. A Bizottság azt szeretné, hogy a kormány ezt rövid időn belül hozza fel 100 százalékra, vagyis egy tanár kapja meg legalább a diplomás átlagbért.

A pedagógusok béremelésére az RFF-ből közvetlenül nem, de az MFF-ből lehetne pénzt fordítani.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 Vidéki 2022-07-20 08:44
Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormány meg Brüsszelt kéri, hogy adjon pénzt a tanárok fizetésének emelésére?! Egyébként mi köze van Brüsszelnek a fizetésemeléshe z? A rendőrök fizetését Brüsszel nélkül is megtudta emelni a kormány 40%-kal.
Idézet
 
 
+5 #1 38.650.- 2022-07-19 09:52
Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben egy pedagógus sem veszi fel a munkát, addig, amíg a kormány nem rendezi a béreiket! Mert ha most nem, akkor soha! Most van itt az ideje, hogy legalább ők álljanak fel egyszerre és egy emberként tartsanak össze! Még akkor is, ha ez október/novembe rben lesz iskola kezdés.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...