Hirdetés
Tizennyolc megye az átlagkereset alatt
2022. április 26. kedd, 08:30

fizu11Egészen különösnek tűnik első pillantásra, hogy csak Budapesten és Győr-Moson-Sopronban magasabbak a keresetek az országos átlagnál, 18 megyében viszont alacsonyabbak. A tavalyi nettó bérekről kiadott adatok alapján azonban ez a helyzet, és magyarázat is van rá.

Budapesten tavaly 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset, amivel magasan verte az ország összes többi régióját – derült ki a KSH Fókuszban a megyék című kiadványából. A dobogó második fokán Győr-Moson-Sopron áll, 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel, a harmadik helyen pedig Komárom-Esztergom van 298 ezer forinttal. Az tehát jól látható, hogy az első helyen álló Budapest és a második Győr-Moson-Sopron között van egy nagy szakadék. A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Bereg (202 ezer) és Békés megye (213 ezer) lakói vihetik haza. A harmadik legalacsonyabb fizetést Nógrádban kapták a dolgozók, ahol 220 ezer forint volt a nettó átlagbér 2021-ben.

netto

Az országon belüli különbségek összességében jelentősek: Budapesten 80%-kal keresnek többet az alkalmazottak, mint Szabolcs-Szatmár-Beregben. Érdekes, hogy az országos nettó átlagkereset 292 ezer forint volt, ennél az összegnél több pénzt azonban csak a főváros és Győr-Moson-Sopron dolgozói vihettek haza. A többi régióban nem érte el a megyei átlagkereset az országos átlagot. Ezt két dolog magyarázza: egyrészt Budapesten annyival magasabbak a fizetések, mint az ország többi részében, hogy az önmagában is jelentősen felfelé húzza az átlagot, másrészt sokkal többen is dolgoznak a fővárosban, mint más megyékben. Ez a két tényező pedig azt eredményezi, hogy az országos átlagkereset kifejezetten magas lesz.

Ez a minta a megyék fejlettségénél, az egy főre jutó GDP-ben is visszaköszön, hiszen ott is csak Budapest, és a nyugati régió haladja meg az átlagos fejlettséget, a többiek mélyen alatta vannak. Ha pedig jobban beleássuk magunkat az adatokba, akkor azt látjuk, hogy az iparilag fejlettebb, magasabb egy főre jutó GDP-t termelő régiókban az átlagkereset is nagyobb. Ahol kevés nemzetközi iparvállalat van, magasabb a mezőgazdaság aránya, ott alacsonyabbak a keresetek.

netto1

Ha a fenti grafikont kibővítjük a fővárossal is, akkor látható igazán, hogy mekkorák a valódi különbségek. Ebből az is látható, hogy az ipari cégeknél csak egy jobb dolog van, ha nagyobb a szolgáltató szektor aránya: Budapest kiemelkedő teljesítménye ugyanis döntően ennek köszönhető.

netto2

A fenti adatok a teljes munkaidőben alkalmazásban állók, kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetét mutatták be. Ez persze nem jelenti azt, hogy a budapestiek annyival jobban is élnének, mint amennyivel többet keresnek. A fővárosban jellemzően számos esetben az árak is magasabbak. Természetesen nem a BigMac vagy a diszkontok árai különböznek, hiszen sok termék az egész országban ugyanannyiba kerül, de az ingatlanárakban hatalmas a különbség. Nagyon valószínű, hogy a fodrász, a parkolás, a lángos és más termékek ára is magasabb a fejlettebb megyékben. Regionális árszínvonal-adat nincs, hogy megállapítsuk, mekkorák a különbségek. Összességében azonban ahol magasabb a kereset, ott az emberek alapvetően jobban élnek, ha nem is annyival, mint amennyivel több a pénzük.

(Portfolio.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Vidéki 2022-04-27 07:59
Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kicsi az átlagkereset. Salgótarján valamikor - néhány évtizede - magyar szinten fejlett ipari város volt, olyan ipari üzemek voltak itt (Acélgyár, Öblösüveggyár, Ötvözetgyár stb.)amelyeknek a termékére (természetesen a 21. századi színvonalnak megfelelően) most is szükség lenne. De már a gyárak is bezártak, a szakemberek is eltűntek, közben a város meg szép lassan tönkremegy, kiürül. Így lehet egy várost, egy térséget tönkretenni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...