Hirdetés
Az ÁSZ 2022-ben az emberek életminőségét helyezi fókuszba
2022. január 19. szerda, 09:00

asz uj2022-ben az emberek életminősége az ÁSZ tevékenységének legfontosabb hangsúlya. Az ÁSZ ellenőrizni fogja az idősek ellátását, a humánszolgáltatókat, a digitális közigazgatást, a távmunkát, a vízminőséget és az életminőség fenntarthatóságát is. A Számvevőszék jövőre is széleskörű lefedettséget biztosít a kockázatalapú és monitoring ellenőrzésekkel. Mivel az ÁSZ első ízben értékeli a közéletet is befolyásolni képes civil szervezeteket, ezért jövő év első felében lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek felkészüljenek a jövőben őket érintő számvevőszéki pénzügyi értékelésre.

A Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény garanciális rendelkezése, hogy a Számvevőszék tevékenységét az elnök által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján végzi. A nyilvános ellenőrzési terv az ÁSZ átlátható működésének egyik alapillére.
Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát. Ennek érdekében ellenőrzési feladatai mellett 2022-ben is hangsúlyt helyez a tanácsadó tevékenységére, ennek során támogatást nyújt a közszolgáltatást nyújtó szervezetek számára a közpénzügyi elvárások betartásához.

Az ellenőrzések célja a közpénzügyi helyzet javítása

A kockázatalapú és monitoring típusú ellenőrzésekkel jelentősen megnőtt az ellenőrzési lefedettség amellett, hogy az ellenőrzöttek leterheltsége csökkent. A kockázatalapú ellenőrzések  lehetőséget teremtenek arra, hogy a Számvevőszék széles ellenőrzötti körnél, a lényeges dokumentumok értékelése alapján objektív képet adjon arról, hogy melyek a jövőre várható kockázatok. A monitoring ellenőrzések – a jelen állapot lényeges dokumentumaira fókuszálva – valós idejű, 2022-re vonatkozó értékelést adnak, és már az ellenőrzés folyamatában előmozdítják a közpénzügyi helyzet javítását. Jövő évben a  Számvevőszék a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, a nem állami humánszolgáltatók, valamint az alapítványok, közalapítványok és a sportegyesületek monitoring típusú ellenőrzéseit hajtja végre. Az ÁSZ emellett újabb önkormányzatok esetében végzi el Magyar Államkincstár pénzügyi beszámolási adatainak monitorozását ezzel hozzájárul az önkormányzatok gazdálkodásának fenntarthatóságához.

Rendben van-e az idős szülők, nagyszülők gondozása?

A várható élettartam emelkedésével egyre többen élnek Magyarországon is hosszú életet. Ezért az időskori ellátást nyújtó bentlakásos intézmények ellenőrzése keretében az ÁSZ 2022-ben azt értékeli, hogyan járult hozzá az intézmények által biztosított szociális ellátás színvonalához a fenntartó.

Hogyan védi a távmunka az egészséget és a gazdaságot?

A távmunka lassan a mindennapjaink részévé válik. A távmunka, otthoni munka érvényre jutásának ellenőrzése során a Számvevőszék azt fogja értékelni, hogy a járványügyi helyzet alatt, a folyamatos feladat ellátás érdekében bevezetett intézkedések hogyan támogatták a távmunka alkalmazását, ezáltal hogyan járultak hozzá a családok egészségének, a munkahelyek és így a gazdaság védelméhez.

Hogyan fejlődik a digitális állam és az innováció?

A digitalizáció a közigazgatás modernizációjának alapvető hajtóereje. Ezért a Számvevőszék folytatja annak értékelését, hogy az intézkedések milyen eredményesen járultak hozzá az infokommunikációs stratégiáik céljainak megvalósulásához, az e-közigazgatás hozzájárult-e a lakosság életminőségének javulásához. A kutatás-fejlesztésre biztosított források felhasználása eredményességének ellenőrzése során pedig az ÁSZ arra keresi a választ, hogy az innovációs intézkedések mennyiben járultak hozzá a nemzeti jövedelemhez.

Az ellenőröket is ellenőrizni kell!

„És ki őrzi az őrizőket”? kérdezte joggal, már az antikvitás embere is. Az ÁSZ 2022-ben az ellenőrök ellenőreként értékeli a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának feladatellátását, emellett sor kerül a Foglalkoztatás-felügyelet teljesítményének értékelésére is. Az ÁSZ itt azt is értékeli, hogy a hatóság hogyan járult hozzá a gazdaságfehérítési célokhoz.

Befolynak-e az állam bevételei?

A közpénzt nem csak elkölteni kell szabályosan, de eredményesen be is kell tudni azt szedni. Ezért az ÁSZ a törvényi előírások alapján folytatja az önkormányzatok helyi adóval kapcsolatos tevékenységének, valamint a NAV kisvállalati adókkal kapcsolatos tevékenységének az ellenőrzését.

Vízvédelem és katasztrófa megelőzés

2022-ben fókuszba kerül a katasztrófavédelem teljesítményének értékelése. A Számvevőszék azt értékeli, hogy a megelőzési feladatokban közreműködő szervezetek feladatellátása eredményesen járult-e hozzá az ország biztonságának növeléséhez. A vizek védelmének és a vízgazdálkodás értékelése új terület a Számvevőszék ellenőrzési palettáján. A vizsgálódás az Alaptörvény által deklarált testi, lelki egészség érvényesüléséhez szükséges ivóvízgazdálkodás egyes területeit értékeli és kitér a víziközmű társaságokra is.

Új törvényi feladat a civilek értékelése

A Számvevőszéknek törvényi felhatalmazás alapján új feladata, hogy törvényességi szempontok szerint értékelje a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek jogszabály által meghatározott körét. Ezért 2022 első félévében a Számvevőszék lehetőséget biztosít az érintett civil szervezetek számára arra, hogy felkészüljenek a jövőben őket érintő számvevőszéki értékelésére.

Az ÁSZ rendszeres és kötelező feladatai 2022-ben

A Számvevőszék jövőre véleményezi a 2023. évi központi költségvetési törvényjavaslatot, ezzel támogatja az Országgyűlést a költségvetési törvény elfogadásában. Törvényi kötelezettség alapján kezdi meg a Számvevőszék a minden évben szokásos az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenység ellenőrzését. Emellett folytatódik a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat megillető bevételek megosztásának és elszámolásának ellenőrzése. Szintén törvényi kötelezettség alapján rendszeresen vizsgálja a Számvevőszék a Magyar Nemzeti Bank alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységét és gazdálkodását. Emellett 2022 első félévében is sor kerül a költségvetési támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok gazdálkodásának kétévenkénti ellenőrzésére, a magyar jogállamiságból eredő azon garanciális követelmény érvényesítése érdekében, hogy minden párt gazdálkodásának törvényessége biztosított legyen. A vizsgálódás során a Számvevőszék rámutat azokra a területekre is, amelyek szabályozása tovább erősíti a közélet tisztaságát és azt továbítja a jogalkotók felé is.

Az ÁSZ 2022. első félévi ellenőrzési terve itt érhető el teljes terjedelemben.

Állami Számvevőszék

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Vidéki 2022-01-20 08:55
Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jövedelme 5,2 millió Ft!!! Ez pályakezdő tanár fizetése nettó 145.000.-Ft, 2 év alatt nem keres annyit, mint egy ÁSZ elnök 1 hónap alatt! Kinek a munkája fontosabb a társadalomnak?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...