Hirdetés
Rendkívüli terhelés a háziorvosi rendelőkben
2021. október 21. csütörtök, 07:30

doki1Olyan gyakori a felső légúti megbetegedés, hogy évtizedes rekordot döntött a betegforgalom a családorvosoknál. Közben indulhat az oltási roham is, a legtöbb praxishoz már megérkeztek az influenza elleni vakcinák, így érdemes mielőbb időpontot kérni.

doki1Olyan gyakori a felső légúti megbetegedés, hogy évtizedes rekordot döntött a betegforgalom a családorvosoknál. Közben indulhat az oltási roham is, a legtöbb praxishoz már megérkeztek az influenza elleni vakcinák, így érdemes mielőbb időpontot kérni.

Az iskola és óvodakezdés óta jelentősen megnövekedett a felső légúti panaszokkal küzdő betegek száma. Az eltelt bő másfél hónapban a rendelők esetszáma meghaladta a hétmilliót - mondta érdeklődésünkre Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

Kiemelte: az elmúlt 10 évet tekintve az egyik legnagyobb betegforgalmat lehetett tapasztalni, tehát a terhelés rendkívüli. Szerencsés ugyanakkor az a tény, hogy a légúti fertőzések hátterében csak elenyésző kisebbségben mutatnak ki Covid-fertőzés.

Békássy Szabolcs szerint valószínűleg jelen vannak azok az egyéb légúti megbetegedést okozó vírustörzsek, melyek a korábbi évben a kötelező maszkhasználat, illetve a korlátozó intézkedések miatt nem voltak tapasztalhatóak.

Miután a Covid és az enyhe vírusfertőzés sokszor azonos tüneteket produkál, továbbra is fontos, hogy a praxisok szigorú ellátási rendet kövessenek - hangsúlyozta a szakember.

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseknek továbbra is telefonon kell előzetesen keresniük a háziorvosukat, és a telefonos konzultációt követően dől el az, hogy szükség van-e a rendelői betegvizsgálatra. Ha igen, akkor az elkülönített idősávban kell, hogy megtörténjen a vizsgálat. A vizsgálóorvos dönthet arról, hogy egyáltalán a légúti tünetekkel rendelkező páciensnél szükségesnek tartja-e a tesztelési procedúra elvégzését, és ha szükségesnek tartja, akkor annak melyik verzióját választja - ismertette az eljárás menetét.

Hozzátette, a statikus mintavételi pontok, illetve a mozgásukban korlátozott betegek esetén a mentőszolgálat kivonuló egységei által végzett PCR-vizsgálatok továbbra is adottak.Békássy Szabolcs arra számít, hogy miután tavaly nem is volt influenzajárvány, idén erős influenzaszezonnal kell számolnunk.

A védőoltások azonban a legtöbb háziorvosnál már rendelkezésre állnak.

Vannak olyan járások, ahol még a kiszállítás folyamatban van, de legkésőbb a hét végéig minden háziorvosi praxisban meg kell, hogy érkezzen az influenza elleni védőoltás is - közölte az országos kollegiális vezető háziorvos. Az oltás felvétele javasolt minden 60 év feletti, illetve egyéb krónikus megbetegedésben szenvedő páciensnek.

„"Arra kérjük őket, hogy lehetőség szerint minél hamarabb jelezzék a védőoltás iránti szándékukat a háziorvosoknál" - tette hozzá. Az influenza elleni oltás beadására már az elkövetkező napokban megtörténhet.Az influenza elleni vakcinát általában egy elkülönített idősávban kaphatják meg az érintettek, akik telefonon, vagy sok háziorvosnál már online is tudnak a védőoltásra időpontot foglalni.

(Infostart)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...