Hirdetés
A kormány a vasutat választotta
2021. szeptember 28. kedd, 06:00

icplusz mavA közlekedési infrastruktúra színvonala meghatározó tényezője a fenntartható növekedésnek, ezért a kormány a következő egy-másfél évtizedben a környezetkímélő és energiahatékony vasutat állítja a közlekedésfejlesztés középpontjába.

Múlt csütörtökön, a Nyugati pályaudvaron volt a MÁV saját fejlesztésű, IC+ első osztályú kocsijának bemutatója. Ezen jelentette be ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás. Azt is közölte, hogy a kormány a vasúti járművek minőségi cseréjére kétezer milliárd forintot költ 2030-ig a vasút versenyképességének megerősítése és az utasok színvonalas kiszolgálása érdekében.

A vasúti járműállomány átlagéletkorát 25 év alá csökkentik – mondta még –, és törekednek az utasigényekhez illeszkedő, hatékonyan üzemeltethető, korszerű járműállomány kialakítására. A patrióta gazdaságpolitika egyik fontos eleme a hazai kapacitás kiépítése, főleg azokban az ágazatokban, amelyekben világszínvonalú termékek előállítására volt képes az ország. Ezzel a nemzetközi piaci pozíciók visszaszerzésén, az exportképes vállalkozások számának növelésén túl az ország önellátási képességét is erősíteni lehet. A védelmi ipar és a buszgyártás mellett ilyen szektor a vasúti járműgyártás – tette hozzá.

A bemutatkozó IC+ vasúti járműveket a nemzeti vasúttársaság saját maga fejlesztette és gyártja, nemzetközi szinten is versenyképes színvonalúak. A több mint 40 milliárd forintból elkészülő első 90 darab IC+ jármű gazdaságstratégiai, iparpolitikai célokat is szolgál. Az új flotta több mint 50 százalékos hazai beszállítói aránnyal épül, a gyártás során 250 munkavállalónak ad közvetlenül munkát a vasúttársaságnál, és legalább ugyanennyinek közvetve. A magyar vasúti kocsi mintegy harmadával olcsóbb a piacon elérhető, hasonló járműveknél.

Az államtitkár ismertetése szerint az utasok már 55 IC+ kocsival találkozhatnak, ezek közül 20 nemzetközi forgalomban is közlekedhet, 35 pedig másodosztályú, többcélú vasúti kocsi. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a korszerű járműpark mellett megfelelő vasútipálya-hálózatra is szükség van. Az IC+ járműcsaládon belül dolgoznak egy modern vezérlőkocsi prototípus létrehozásán, jelenleg a tervezésnél tartanak, várhatóan 2024-ben készül el az első jármű. A MÁV közölte, hogy a vasúttársaság Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon is bemutatja a teljes IC+ családot az utasoknak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #1 Vidéki 2021-09-28 09:12
A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen - nincs az utasok igényeihez alkalmazkodó (rugalmas)menet rend, nincs normális sebességre alkalmas vasúthálózat (az a néhány vasúti szakasz, ami már korszerű, cseppben a tenger), nincsenek korszerű, a 21. századnak megfelelő mozdonyok, vasúti kocsik, nincs képzett munkaerő (mert nincsenek megfizetve)! Csak a toldozás-foltoz ás megy, ide egy kis korszerűsítés, oda néhány új vasúti kocsi, de az elavult rendszer változatlan.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...