Hirdetés
Köztisztviselői bértábla 2021
2021. augusztus 30. hétfő, 08:00

fizeteseMagyarországon a köztisztviselők egységes illetményalap után kapják a fizetésüket, amelynek az összege 2008 óta változatlan.

Kik a köztisztviselők, miben különbözik ez a kifejezés a közalkalmazottól és a közszolgálati tisztviselőtől? Milyen illetményeket tartalmaz a köztisztviselői bértábla és milyen osztályozás vonatkozik a köztisztviselők fizetésére? Tudd meg, hogy néz ki a közalkalmazotti bértábla 2021 évében, milyen szorzószámok vonatkoznak a köztisztviselőkre életkoruk alapján!

Kik a köztisztviselők?

Gyakran övezi félreértés a különféle közalkalmazotti, közszolgálati státuszok jelentését – nemhiába, hisz a laikusok számára első hallásra ugyanazzal az értelmezéssel bírnak, azonban ez a valóságban egyáltalán nem így van, sőt, más-más illetményalap és bérezési rendszer tartozik ezekhez a pozíciókhoz.

A közalkalmazottak az állami oktatási intézmények alkalmazottai (tanárok és nem-tanárok egyaránt), az állami szociális- és egészségügyi intézmények dolgozói, illetve az önkormányzatok dolgozói. 2019 évével bezárólag ebbe a kategóriába tartoztak az állami kulturális intézmények dolgozói is (például a múzeumok, könyvtárak alkalmazottai), ám ők már más rendszerbe kerültek át. A közalkalmazottak a közalkalmazotti bértábla alapján kapják a bérüket.

A közalkalmazottakkal szemben a köztisztviselők is az államtól kapják a fizetésüket, ellenben az ő munkájukat más törvények szabályozzák. Magyarországon köztisztviselőknek számítanak a törvényben meghatározott közigazgatási szervek ügyintézői, akik az állampolgárok hivatalos ügyintézéséhez járulnak hozzá az aktuális magyar jogszabályok, ügyviteli szabályok betartásával. Hivatalos megfogalmazásban a köztisztviselő nem más, mint az állami vagy önkormányzati hatalmat megszemélyesítő tisztviselő, vagyis a közalkalmazottal szemben már hatalmat gyakorol. A köztisztviselők a köztisztviselői bértábla 2021 illetményalapja, besorolásai és kategóriái alapján kapják a fizetésüket.

Megkülönböztetjük továbbá a közszolgálati tisztviselőket is, akik közhatalmi tevékenységet végeznek (hivatalok, minisztériumok dolgozói), például pénzbírságot szabnak ki szabálytalanság esetén. Rájuk egy, a köztisztviselői bértábla logikai menetén alapuló illetményezési rendszer vonatkozik, apró eltérésekkel, más besorolási fokozatokkal.

A köztisztviselői bértábla illetményalapja

A köztisztviselői bértábla illetményalapja 2008-ig növekvő tendenciát mutatott, azonban 2008 óta, 2021 évével bezárólag változatlan a köztisztviselői bértábla illetményalapja, 38.650 Ft.

Köztisztviselői bértábla 2021 kalkulátor

Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményalapja, ez a dolgozó életkora és besorolási fokozata alapján különböző szorzószámokkal értelmezendő, ami különféle más anyagi juttatásokkal is kiegészül, például a személyi illetményalap emelése, ami az egyén teljesítménye alapján kerül meghatározásra (20%-kal csökkenthető, 50%-ig növelhető, ezt befolyásolhatja a végzettség is). Más összegek vonatkoznak a vezetőkre is, ahol az illetményalap 7-8-szorosa is megilletheti a dolgozót, különféle pótlékokkal egyetemben (25-30%-os emelés). Mindemellett egy tisztviselő kérhet nyelvtudási pótlékot is, amennyiben olyan pozíciót tölt be, ahol idegen nyelvi tudás szükséges.

Köztisztviselői bértábla 2021

bertablaktv

(Pénzcentrum)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #10 Falusi 2022-05-03 10:43
Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztviselők et, csak idetolja a végekre azokat az ügyeket, amivel nem akar bajlódni és amitől hamar népszerűtlenné válna, és hogy az önkormányzati dolgozók elvégezzék az országgyűlési képviselők megválasztásáva l kapcsolatos feladatokat (mert ugye a saját kormányhivataln okait ahhoz nem veszi igénybe). Aztán már rég benn ülnek a parlamentben az új-régi ogy.képviselők és megkapják az első szép magas illetményüket, mire nekünk is kifizetik a választások lebonyolításáér t járó fizetséget..
Idézet
 
 
+6 #9 gyalázat 2022-01-17 11:34
Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos. Miközben a közszféra többi szegmensében azért emelik a béreket. Minimum meg kellene duplázni vagy az alapilletményt, vagy a szorzókat, de valamit tenni kellene már! De szerintem még az is kevésnek bizonyulna ennyi év befagyasztás után! Szomorú, hogy eszébe se jut a Kormánynak, hogy végre tegyen valamit ezügyben.
Idézet
 
 
0 #8 Történelem 2021-09-01 13:39
Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán.
Idézet
 
 
+17 #7 Tényleg? 2021-08-31 14:02
Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás főtanácsos szorzója cirka 30 évenyi közszolgálati jogviszony után 3,2, ez szorozva a 38.650 Ft-al, az 123.680.-Ft. Ez ugye a minimálbér segge alatt van kb. 6 méterrel, ezért kiegészítendő a minimálbérre. Az önkormányzatok vért izzadva próbálnak saját költségvetésük terhére emelni az illetményalapon , hogy ne minimálbéren legyen egy diplomás, nyugdíj előtt álló köztisztviselő. Ez a valóság, a többi mese (ilyen-olyan pótlék stb.). Szégyen, gyalázat!
Idézet
 
 
+15 #6 hánybőrtmég 2021-08-31 11:53
FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezen a felületen ilyet leírni, gyomorforgató!!!!!!!!!!!!!!!!
"Habár elsőre alacsonynak tűnik..."
Nem csak elsőre, másodikra és tizedikre is alacsony, szégyen ez a cikk!
Idézet
 
 
+17 #5 13 éve!!!! 2021-08-31 11:53
"Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményalapja " - nem csak elsőre tűnik alacsonynak, hanem másodikra és harmadikra is. Amilyen infláció van, csoda hogy még elég valamire. Az önkormányzati dolgozók is ugyanolyan állami alkalmazottak, mint a Kormányhivatalo kban dolgozók. Miért tesznek különbséget közöttük. A kormányhivatali dolgozók 90 %-a az önkormányzatokt ól került át a kormányhivatalo k megalakulásával . Még az sincs, hogy más, vagy speciálisabb munkaerő szükséges a kormányhivatalo kba.
Egyszerűen felfoghatatlan az állam "katonáinak" ilyen jellegű semmibevétele.

A bértáblát pedig nem ártana megnéznie a cikk írójának, mert köze nincs a valósághoz.
Idézet
 
 
+19 #4 Felháborodott 2021-08-31 11:00
"Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményalapja " ... nem csak elsőre tűnik alacsonynak! Gyalázat! Ez a cikk nem méltó erre az oldalra.
Idézet
 
 
+12 #3 Anno2 2021-08-30 22:20
Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.sz.mellékleté hez nem sok köze van.
Idézet
 
 
+19 #2 38.650.- 2021-08-30 16:02
Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshet? Fantasztikus! Azt nem tudja, hogy jelenleg minden évben a minimálbérre van kiegészítve minden dolgozó munkabére. Miért is? Ezt kérdezzük már meg Varga Misi miniszteri ügyintézőnktől! (Én már megtettem kb. 5 évvel ezelőtt. Válaszában szó szerint hülyeként kezelt....)
Idézet
 
 
+20 #1 Vidéki 2021-08-30 09:27
A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztviselői illetmény alap - a köztisztviselői bér alapja - 13. éve (!!!) változatlanul 38.650.-Ft! Ebben a 13 évben legalább 50 %-os infláció volt, tehát a bér 50 %-kal kevesebbet ér! Ez a dolgozói szegénység! A 2021. évi köztisztviselői illetmény alapnak - egy normális megélhetéshez szükséges munkabér alapjának - minimum 80.000.-Ft-nak kellene lennie!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...