Hirdetés
Zala megyei „mentős túra"
2021. július 23. péntek, 08:30

mento2Mióta a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban hét traumatológus június végén felmondott, a kórház csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudja ellátni. Bármilyen bonyolult esetet a mentőknek más városok kórházaiba kell szállítaniuk.

Az ügyben július 12-én küldtünk kérdéseket az Országos Mentőszolgálatnak, amely kedden válaszolt. Azt írták, Zalaegerszegről és környékéről a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházba, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba és a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba szállítják.

Súlyosabb sérülések esetén tehát a mentőnek a következő távokat kell megtennie a környékbeli kórházakig: míg Kanizsa és Szombathely 50-60 kilométerre van a megyei kórháztól, Kaposvárig már több mint 130 kilométert kell megtenniük a betegekkel a mentőknek.

Az OMSZ erről azt írta a Telexnek: „Fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát, és a szállítás közben is ellátást biztosítanak.

Útvonaltól függően a Zalaegerszeg–Szombathely távolság kb. 30 perc, a Zalaegerszeg–Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint a Zalaegerszeg–Kaposvár távolság kb. 60 perc.”

Arra a kérdésünkre, hogy szükség volt-e a zalaegerszegi traumatológiai ellátás kiesése miatt pluszerőket szolgálatba állítani a mentősöknél, az OMSZ azt válaszolta: a Zalaegerszeg környéki betegek mentőellátása folyamatos és zavartalan, de ha arra van szükség, szolgálatba tudnak állítani több mentőegységet.

Soron kívüli vizsgálat

Júliusban Kásler Miklós emberminiszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, miután a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban hét traumatológus felmondott.

A minisztérium közleménye szerint az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjakkal. A megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat az intézmény vezetői jelentősen megemelték. Ennek ellenére a felmondás alatt álló traumatológusok újabb követelésekkel álltak elő, állította a minisztérium.

Azt is írták, a kórház menedzsmentje megvizsgálta ezeket a követeléseket, és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok szerintük nem engedtek a követeléseikből, lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy „a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

A felmondások után a zalaegerszegi kórház azt is mondta, „a lehető legrövidebb időn belül” újjászervezik a traumatológiai osztályt, „olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek”. A munkával egy pécsi orvost bíztak meg, emiatt aztán a zalaegerszegi kórház kihelyezett tanszékként is üzemel majd.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...
 • Aha, nem lesz posta bezárás, csak nem nyitnak ki! 10 községnek lesz 1 ... Tovább...
 • Igen a választásokig. Szakmai berkekből származó vélemény szerint lega... Tovább...
 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...