Hirdetés
A Volánbusz hóna alá nyúlt az állam
2021. június 18. péntek, 08:30

volanbuszA koronavírus-járvány elleni védekezés több tízmilliárd forintos lyukat ütött az országos buszos cég forgalmán, amely ennek ellenére mindvégig szolgáltatott.

Az ingyenes parkolás, az egyéni utazások növekedése, a kijárási korlátozás, az egészségügyi dolgozók ingyenes utazása és a digitális tanrend bevezetése nagymértékben befolyásolta a Volánbusz Zrt. utasforgalmát és a bevételek alakulását 2020-ban – egyebek mellett erről is ír a társaság az előző évről szóló pénzügyi beszámolójában.

Ennek következtében a kedvezményes utazások után igényelhető szociálpolitikai menetdíj-támogatás bezuhant, a kiadásokat viszont megdobták a járványhelyzettel kapcsolatos védekezési költségek.

A Volánbusz árbevétele normál működési körülmények között a menetjegyek árából, a már említett szociálpolitikai menetdíj-támogatásból, illetve az egyes megrendelők által nyújtott költségtérítésből áll össze. Ezt a modellt a Covid alapjaiban rúgta fel:a Magyarbusz.info közlése szerint a vírus első hullámában a belföldi utasforgalom csaknem 80 százalékkal csökkent, a nyár végére mínusz 15 százalékra pattant vissza, de a harmadik hullámban újra 45 százalékkal esett.

Ettől függetlenül a cég mindvégig szolgáltatott, de egy időre tanszüneti működésre állt át. Miközben megszüntették a fedélzeti jegyértékesítést, a vállalat 16 megyei jogú városban a védőtávolság betartásának érdekében még sűrítette is a járatait. Vagyis az eltűnt bevételekre égető szükség volt.

Ennek pótlásában az állam, pontosabban az ITM vállalt oroszlánrészt, amely tavaly több mint 130 milliárd forint támogatást nyújtott. Egy évvel korábban ugyanezen a soron még csak 51,6 milliárd forintot könyveltek el, a növekedés 152,5 százalékos.

Az önkormányzatoktól összesen bő 14 milliárd érkezett be ilyen módon, ami 171,6 százalékos bővülés.

Így összességében a Volánbusz 5,1 milliárd forint adózott eredménnyel zárt.

volanbev

Ugyan a számok azt mutatják, hogy a Volánbusz értékesítése a 2019-es 48,6 milliárdról 83,9 milliárdra ugrott 2020-ban, ezek összevetése értelmetlen. Ennek oka a közlekedési központok szűk két évvel ezelőtti, 2019. októberi beolvadása, ami miatt a társaság 2019-es eredménykimutatása csak az utolsó negyedévre eső gazdasági adatokat tartalmazza, a hat integrált regionális közlekedési vállalat szeptemberig produkált pénzügyi mutatóit nem.

Mindezt figyelembe véve az látszik, hogy körülbelül 60-70 milliárdot vihetett el a Covid. A társaság átlaglétszáma mintegy 18 ezer volt, a bérköltség 88,59 milliárd forintot tett ki. Az átlagkereset valamivel meghaladta a havi 408 ezer forintot.

Érdekes változás, hogy a Volánbusz tulajdonosa 2020. december 31-től hivatalosan is a MÁV Zrt., a buszos cég 2021. január 1-jétől teljes jogú leányvállalatként csatlakozott a MÁV csoporthoz. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a magyar államot mint egyedüli részvényest törölte.

Ennek előzményeként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly nyáron jelentette be, hogy az év július 15-től a Volánbusz tulajdonosi joggyakorlója – magyar állami tulajdon esetén – a MÁV lesz. A közösségi közlekedés stratégiai irányításának átalakítása azt szolgálhatja, hogy hosszú távon adottak legyenek a feltételek az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifarendszer, az utastájékoztatás és az arculat kialakításához.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...