Hirdetés
Megszűnhet Hajdú-Bihar megyében egy szakorvosi ellátás?
2021. február 24. szerda, 09:30

orvos2Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. A hírportál birtokába került levélben azonnali egyeztetést kérnek az orvosok a Klinikai Központ vezetőitől, máskülönben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”. Cikkünk frissült

Március elsejétől az orvosok az eddigi közalkamazotti státuszból az úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át – már ha aláírják az ehhez szükséges új szerződéseket. A döntés azért sem egyértelmű, mert bár az új jogviszonnyal magasabb alapfizetés jár, a korábban kialkudott pótlékok és más bérkiegészítések, például a 2019 óta fix díjként kapott jelentős pluszpénz sorsa bizonytalanná válik.

A debreceni traumatológusok levelükben egyebek mellett éppen azt kifogásolják, hogy a munkaszerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Az orvosok szóvá teszik továbbá, hogy a tervezet „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az önként vállalt többletmunka egyébként csupán nevében önkéntes: valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok a munkáltatóval külön szerződésben megegyezve, önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Az orvosok korábban az önként vállalt többletmunka felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen.

A debreceni után a nyíregyházi traumatológia is megszűnhet, hívja fel a figyelmet Facebook-posztjában Kunetz Zsombor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának a traumatológiai és kézsebészeti osztályon dolgozó orvosok írtak levelet, amiben jelzik, hogy nem írják alá a felkínált szerződést jelen formájában.

Frissítés: Időközben rendezte a vitás kérdéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka március 1-től is zavartalanul folytatódjon – közölte a Telex kérdésére a Debreceni Egyetem sajtóirodája. Részletek

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...