Hirdetés
Folytatódik a kulturális terület fejlesztése
2021. január 19. kedd, 09:00

kultIdén is rendelkezésre állnak a kulturális ágazatban szükséges források, több mint 22 milliárd forint garantálja az ágazati beruházások, fejlesztések folytatását. „A kulturális terület fejlesztése nem állhat le, a forrásokat biztosítani fogjuk 2021-re is” – erősítette meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Az ágazat kiemelten kezeli minden szegmensének fejlesztését, hiszen azok nemcsak a színházakat érintik: a cirkuszra, a múzeumokra, a könyvtárakra, a levéltárakra, a közösségi intézményekre, az állatkertekre és az egyéb előadó-művészeti intézményekre egyaránt kiterjednek.

Jelenleg is zajlik a szolnoki Szigligeti Színház és a debreceni Csokonai Színház, valamint az annak játszóhelyeként működő Latinovits Színház felújítása, továbbá a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a kecskeméti Katona József Színház, és a budapesti József Attila Színház rekonstrukciójának tervezése. Elkészültek a veszprémi Petőfi Színház felújításának tervei is. Idén megkezdődik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Artistaképző iskolájának helyet adó csarnokok felújításának tervezése a Nyugati pályaudvar mögött, és elindul a Magyar Nemzeti Levéltár nagyszabású fejlesztési programja, amelyben megvalósul az Országos Levéltár főépületének rekonstrukciója és a Lángliliom utcai raktár- és kutatási bázis korszerűsítése, bővítése. Folytatódik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének II. üteme: épül a kisvárosi egység, már elkészült több falusi porta és a nyárádgálfalvi unitárius templom. A beruházás folytatása és ezzel párhuzamosan a kiállítások létrehozása az idei esztendő fő feladata. A Néprajzi Múzeum városligeti főépületének kivitelezése is az ütemezésnek megfelelően halad, intenzíven zajlik az új állandó kiállítás előkészítése.

„Fontosnak tartom az országos kulturális intézményeket érintő beruházások mellett a vidéki térségek kulturális fejlesztéseit, ugyanis azok révén nő az egyes települések és térségek vonzereje, lendül fel a települések gazdasága, erősödik a közösség megtartó ereje.” – tette hozzá Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Modern Városok Program keretében a győri Xantus János Állatkert valamint a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése is menetrendszerűen halad, de a vidéki beruházások sorában kiemelt figyelmet élveznek a decsi és a szedresi kultúrház-fejlesztések, a balassagyarmati színház előkészítése, a tatai könyvtár és művelődési ház beruházása, valamint a nemzetközi hírű vértesszőlősi (Magyar Nemzeti Múzeum) régészeti bemutatóhely látogatóbarát fejlesztése.

Zajlik a Makovecz Imre életművét megőrző beruházási program, amely mintegy 35 hazai (például falvakban, mint Bak, Bagod, Kakasd, városokban, mint Makó, Sárospatak, valamint a fővárosban) és határon túli településen (mint Csíkszereda, Kolozsvár, Temesvár) támogatja az építész meg nem valósult terveinek kivitelezését és az általa tervezett épületek felújítását.

Folytatódik a komolyzene népszerűsítésére hivatottTérzeneProgram, amely tavaly országosan közel kétezer ingyenes köztéri koncerttel tette közösségi élménnyé a klasszikus zenét. AKöszönjük Magyarország! Program munkalehetőséget biztosítva a független előadó-művészeknek, 2021-ben is eljuttatja majd a kultúrát Magyarország legeldugottabb településeire is. Tavaly 10 művészeti kategóriában, 2800 támogatott előadó-művész, 2500 ingyenesen látogatható programot valósított meg változatos helyszíneken a könyvtáraktól az idősotthonokig, a nagyvárosoktól a kistérségekig. Az idei évben sem tervezünk kevesebbet.

A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként pedig ebben az évben megújul a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként a Nemesvámos-balácai római kori villagazdaság és idén elkészül a székesfehérvári Szent István király Múzeum teljes rekonstrukciója is, amelynek köszönhetően 2022-ben megnyílik az Árpádok korát bemutató nagyszabású kiállítás.

(Emmi)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...