Hirdetés
Nagyon kiakadtak az orvosok
2020. október 07. szerda, 08:30

dokiA szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a javaslatot: szerintük nemhogy vonzani nem fogja külföldről vagy a magánszektorból a kollégákat, ehelyett inkább még többen mennek majd el.

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor a hétvégén Facebook-videóban jelentette be, hogy elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot.

Azóta már a parlament oldalán is megjelent az erről szóló kormányzati előterjesztés, aminek értelmében három lépcsőben valósulna meg az orvosok béremelése: 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban.

A fentiek mellett a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született, ennek részletei szintén megjelentek.

Most a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is reagált a javaslatra. Közleményükben azt írják, felháborítónak tartják, hogy az Emmi a kiemelt jelentőségű és sok egészségügyi dolgozó életében sorsfordító jelentőségű törvénytervezet véleményezésére mindössze 4 órát adott az érdekvédelmi szervezeteknek.

„Követeljük, hogy széleskörű egyeztetés során, konszenzusos alapon történjen egy ilyen horderejű változás megtervezése és megvalósítása. A törvénytervezet az egészségügyi dolgozók számára jelentős érdeksérelemmel jár, mert megtiltja a másodállás vállalását. Ez csorbítja az orvosok szabad vállalkozáshoz való jogait" – fogalmaznak.

A másodállások korlátozása szerintük ellátási hiányosságokhoz, vagy vidéki kórházak ellehetetlenüléséhez, esetleg bezárásához fog vezetni. A tervezet szerint ugyanis az egészségügyi dolgozók akár 2 évre is kirendelhetők lehetnek másik munkáltatóhoz – akár az ország másik felébe is – különösebb indok, bárminemű kontroll és megfelelő garanciák nélkül.

„Jelenleg a COVID19 járvány súlya alatt roskadozó egészségügyi ellátó rendszert nyilvánvalóan a másodállásokban és önként vállalt túlmunka tarja működőképesen. Ezzel a törvényjavaslattal a jogalkotó a megfelelő ellátás puszta létét veszélyezteti" – írják a közleményben, hozzátéve: a nyilvánvaló szabadságjogok csorbulása nemhogy vonzani fogja külföldről vagy a magánszektorból a kollégákat, a munkaerő-áramlás iránya megjósolhatóan ezzel ellentétes lesz.

Kitérnek arra is, hogy szerintük továbbra is teljességgel tisztázatlan az alapellátás helyzete, annak finanszírozása, miközben folyamatosan nő a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek száma, és az alapellátásban van legtávolabb az orvosok és ápolók bére a közalkalmazotti bértáblától.

A MOSZ úgy véli, hogy a Kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.

Jelen formájában a szakszervezet ezért elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezetet, és egyeztetést kezdeményez az illetékes szakminisztériummal.

A szakszervezet mellett a kamara sem elégedett a törvényjavaslat „átírásával", Kasler Miklósnak írt levelükben részletesen indokolják, miért nem értenek egyet az eredeti megállapodásban foglaltak megváltoztatásával.

(Szeretlek Magyarország)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...