Hirdetés
A gyermekvédelem közösségi feladat
2020. szeptember 09. szerda, 07:30

gyerek0A gyermekvédelem közösségi feladat, amelyben egyaránt felelősségük van a kormánynak, az önkormányzatoknak, a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek és mindenkinek, aki érdeklődik a közélet iránt – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Kalocsán, egy tanévnyitón.

Fülöp Attila az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona, Általános Iskolája és Szakiskolája tagintézményben tartott ünnepségen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy amikor nehéz sorsú gyermekekről van szó, „azt soha senki ne próbálja meg politikai zsákmányszerzésre használni". Bármilyen nehéz helyzetek, életutak esetén is „felelősségteljes és korrekt megnyilvánulásra van szükség". Csak ezzel lehet a gyermekek életét javítani, jobbá tenni - fűzte hozzá az államtitkár.

Ma Magyarországon 23 ezer fiatal él a gyermekvédelem rendszerében, ők nevelőszülőknél vagy gyermekotthon falai között nőnek fel. Ez a szám Kalocsa lakosságának mintegy másfélszerese. Sorsuk alakulása a nemzet és a kormány szempontjából is kiemelten fontos - tette hozzá. Éppen ezért indították el még a múlt évben a Befogadlak programot, amelynek célja közelebb vinni a társadalomhoz a gyermekvédelmet, és amelynek köszönhetően folyamatosan nő a nevelőszülők száma.

Az idén elindított mentorprogramok közül Fülöp Attila kiemelte a honvédelmi pályaorientációs Vértezd fel magad! programot, amely lehetőséget teremt a gyermekvédelemben élőknek sportolásra, a Magyar Honvédség megismerésére. A tapasztalatokból későbbi akár választott jövőkép is lehet - fogalmazott.

Az államtitkár szólt a hamarosan elinduló Mosolyt fakaszt programról, melyben a részt vevő fiatalok megismerhetik a minőségi, stílusos vendéglátást, és lehetőséget kapnak arra is, hogy elhelyezkedjenek az ágazatban.

Kitért arra: éppen hetven évvel ezelőtt tiltották be Magyarországon a szerzetesrendek működését, aminek az "örökségét még ma is nyögjük, hiszen az egymás iránti szolidaritásvállalást a kommunizmus kellőképpen kiirtotta vagy elhalványította". Éppen ezért köszönet illeti a kalocsai érsekséget, hogy támogatja és segíti a településen a gyermekvédelem érdekében folyó munkát.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a kezdeti nehéz életút ellenére a gyermekvédelemben élő fiatalok a társadalom számára hasznos, tisztességes életúton járnak majd. Az útjukat egyengető pedagógusok és nevelők legnagyobb kihívásának a sikerre ösztönzést nevezte.

Viola Sztricsevits István iskolai tagintézményvezető hangsúlyozta: tenni kell azért, hogy ne egy önző világ épüljön, és az emberek kellően nyitottak legyenek egymás problémái iránt, ne kizárólag a mára, saját jelenükre koncentráljanak, hanem a jövőre és benne gyermekeikre is gondoljanak.

Hozzátette, talán éppen ezért a mai világban az iskola szerepe és jelentősége sokkal nagyobb, mint korábban bármikor, hiszen a fiataloknak utat, alternatívát kell mutatni a "megtévedt világban", hogy érdeklődő, elkötelezett, a társadalom irányában nyitott, a problémákra érzékeny, felelősséget vállalni képes felnőttekké váljanak, akik képesek hozzájárulni egy jobb és békésebb világ kialakításához.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...