Hirdetés
Airbnb szigor: ezt lépik a kerületek
2020. szeptember 08. kedd, 09:00

airbnbBecslések szerint a válság előtti 15 ezerről 11 ezerre apad a budapesti, Airbnb kiadásra hasznosított lakások száma. A visszaesés vélhetően átmeneti, a lakások ugyanis nem jelentek meg piacon és az engedélyeket sem adták vissza nagy számban. A kerületek egyelőre nem korlátozzák a rövid távú kiadást - derül ki a Népszava összefoglalójából. Van, ahol a bérbeadók a szobáztatás felé forultak.

Az Airbnb-vel szembeni legfőbb kritika, hogy a rövid távú lakáskiadás miatt szűkült a bérlakáskínálat és nőttek jelentősen bérleti díjak, emellett társasházi konfliktusok alapja is. A kormány a szabályozást a kerültekre tolta, ám azok egyelőre nem léptek. A Népszava valamennyi fővárosi önkormányzatnak elküldött kérdéseire a kerületek több, mint fele válaszolt, kivéve a kevéssé érintett pesti külső kerületek - IV., X., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XXII. és XXIII. és a XII. kerület - derül ki a napilap összeállításából.

A kirajzolódó kép szerint egyelőre sehol sem készült rövid távú lakáskiadást szabályozó rendelet. Van, ahol a probléma helyi szinten jelentéktelen volta miatt - mint például a III., a XI., a XIV. a XX. és a XXI. kerület - nincs is tervbe véve a rendeletalkotás, és az önkormányzat nem is tud az Airbnb miatti konfliktusokról.

Zuglóban nem zavar sok vizet az Airbnb, akárcsak a XI. kerületben, a II. kerület pedig egyelőre bizonytalan abban, hogy szükséges-e az önkormányzati fellépés.

A turisták által kedvelt I., valamint a belső pesti városrészek - V., VI., VII., VIII. kerület - széles körű egyeztetést tervez a rendeletalkotás előtt. A XIII. kerület az állami lakáskoncepcióról várja a lakhatási válság megoldását, nem a rövidtávú lakáskiadás szabályozásától. Ugyancsak ezen a véleményen van Budavár vezetésre is.

Sok a lakossági panasz Józsefvárosban, ahol 1250 turisztikai hasznosítású lakást tartanak nyilván. A rendeletalkotásnál a kerületben élők érdekei, a megfizethető lakhatás, a kiszámítható és betartható szabályozási környezet megteremtése a fő szempont. A leginkább érintett V. kerület a napilapnak azt írta: „egyelőre nem áll módjában állásfoglalást adni".

Terézvárosban elengedhetetlennek tartják a szabályozás, de nem kívánják ellehetetleníteni az üzletágat, ami kerületi családok megélhetését is szolgálják.

A szektor jövőjét az V., VI. és a VII. kerületi rendeletek határozzák meg, ahol az Airbnb lakások 70 százaléka található - mutat rá Borbélyné Bárdi Zsuzsanna Erzsébetváros alpolgármestere. A kerületek nem sietnek a rendeletalkotással, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a kevesebb turista miatt csökken a kerület idegenforgalmi adóbevétel. Ezzel együtt nem nő a hosszú távú albérletek száma, így a díjak és az árak sem csökkennek jelentősen, a korábbi befektetésnek új megtérülést kereső tulajdonosok pedig a szürke-fekete gazdaságba lépnek. Az alacsonyabb nívójú lakásokat már most elkezdték szobáztatásra használni. A társasházaknak aligha jobb, ha Airbnb helyett masszázsszalon nyílik - mondja Borbélyné, aki szerint a túl nagy szigorral a fehérítés helyett a szürke felé tolnák a szektort.

Augusztus végén hat civil szervezet - Város Mindenkié (AVM) csoport, a Jövő Egyesület, a Szikra Egyesület, a Táncsics Radikális Balpárt, az Utcáról Lakásba Egyesület és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom - STOP Airbnb-kampányt indított a lakások magánszálláshelyként való üzemeltetésének jelentős korlátozásáért. Arra kérik az önkormányzatokat, hogy a lakások turisztikai célú hasznosítását legfeljebb évi 30 napig engedélyezzék.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...