Hirdetés
Szakszervezet: elfogadhatatlan, hogy a kormány megtagadta a sztrájktárgyalást
2020. szeptember 07. hétfő, 07:00

sztrajk„Köszönet minden önkormányzati dolgozónak az összefogásért, a támogatóknak a szolidaritásért!  Nagyrabecsülés-, és dicsőség a sztrájkolóknak a példamutató bátorságért! Köszönet Magyarországról és Európából szakszervezeti barátainktól kapott szolidáris támogatásért! „Sárga lap” a miniszteri szintű egyeztetés törvénysértő megtagadásáért!” – kezdi közleményét a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati  Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az önkormányzati sztrájk utolsó napján. A Mérce cikke.

A 3 napot érintő érdekvédő akció során – helyi döntések alapján, különböző időpontokban és időtartamban – 5358 munkavállaló sztrájkolt. Az önkormányzati dolgozók az összefogás, a közös érdekérvényesítés jegyében az ország szinte minden részén szerveztek valamilyen  tiltakozó-, figyelemfelhívó megmozdulást.

Ahogy azt szerdai sajtótájékoztatójukon jelezték a szakszervezeti képviselők, ez a szám jelentős, tekintve, hogy összesen 30 ezer dolgozó van a szektorban. A sztrájkhajlandóság ugyanakkor valószínűleg sokkal több dolgozóban megvolt, de – ahogy azt az MKKSZ mai közleményében jelezte – a dolgozók Alaptörvényben rögzített jogát a sztrájkban való részvételhez „igen jelentősen korlátozta a politikai kiszolgáltatottság, és az egyéni  egzisztenciák féltése”.

Az elmúlt három napban – az évek óta megoldatlan tisztességes bérnövekedés és az életpálya hiányán túl – végső  megoldásként azért hirdettek sztrájkot, mert az önkormányzati forrásokat érintő kormányzati elvonások az önkormányzati intézményekben dolgozó szociális, kulturális, oktatási, egészségügyi és  hivatali alkalmazottak foglalkoztatási biztonságát is veszélyeztetik.

A szakszervezet az önkormányzati dolgozók gazdasági és szociális helyzetét alapvetően meghatározó, súlyos problémák megoldásáról akart tehát tárgyalni – a törvényi előírásoknak megfelelően a sztrájk előtt és a sztrájk ideje alatt is – a kormánnyal, ez azonban nem történhetett meg, a tárgyalással megbízott Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis egyáltalán nem hallgatta meg követeléseiket, és nem mutatott hajlandóságot az érdemi tárgyalásra. Az MKKSZ sztrájkkal kapcsolatos megkeresésére levélben reagált a miniszter, melyben többek közt arról írt: ugyan számtalan közfeladatot látnak el az önkormányzatok, ehhez szerinte megkapják a szükséges állami forrásokat, és maguk is jelentős tartalékokkal rendelkeznek.

„Teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a kormány az Alaptörvényt és a köztisztviselők sztrájkjogát szabályozó Sztrájkmegállapodás normáit nem tartotta be, egyeztetési kötelezettségének nem tett eleget, és a tárgyalásokat törvénysértő módon megtagadta” – értékeli a helyzetet az szakszervezet, sejtelmesen hozzátéve: az MKKSZ mindeddig  törvénytisztelő érdekképviseletként nyilvánult meg. Fel kell tenni a kérdést mi a következménye a kormányzati törvénysértésnek? Mi legyen a folytatás?

Az MKKSZ sztrájkkövetelései

 • a 2020. évi gépjárműadó II. féléves összegének biztosítása
 • költségvetési támogatás biztosítása – egyrészt a feladatellátáshoz szükséges létszám, munkaórák és a bérfejlesztés legalább mostani szintjének tartásához, másfelől pedig jutalmazásként azon önkormányzati dolgozók számára, akik a veszélyhelyzet idején többletmunkával, magukat veszélyeztetve látták el feladatukat. Ennek összege plusz egy havi bér lenne, legalább bruttó 200 ezer forint.
 • a koronavírussal kapcsolatos védelmi költségek azonnali, legkésőbb augusztus végéig történő finanszírozása a települések méretéhez igazítva, mivel a tervezett uniós támogatás érkezésének ideje, elosztása egyelőre nem ismert
 • a szakszervezetek bevonása a 2021-es költségvetési törvény tervezetének tárgyalásába – szeretnék megakadályozni, hogy az önkormányzatokat érintő adóelvonási tervek nyomán „tömeges humán közszolgáltatási krízishelyzet” alakuljon ki, ami létszámleépítésekkel, intézménybezárásokkal, települések ellehetetlenülésével és a közigazgatás megbénulásával járna.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #1 Vidéki 2020-09-09 08:13
Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000 köztisztviselő megbecsülése egyenlő a nullával!A munkabér alapját jelentő, a költségvetési törvényben meghatározott illetményalap 2008. óta változatlan!A köztisztviselő sajnos szegény rabszolga, a szeretett hivatása rabszolgája.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...