Hirdetés
A helyiekkel együtt takarítaná ki az önkormányzat Debrecent - helyi példa
2020. február 17. hétfő, 09:30

debrecenA köztisztaságot érintő, nagyszabású tervekről számolt be február 12-i sajtótájékoztatóján Balázs Ákos alpogármester. Mint ismerete, Debrecenben a közösségi zöldterületek nagysága 5 millió négyzetméter és  itt található az ország legnagyobb belterületi erdősége, a Nagyerdő. Ezen zöldterületek gondozására és tisztán tartására idén a tavalyi keretnél 560 millió forinttal többet biztosít Debrecen város költségvetése; a városüzemeltetési és zöldterületi feladatokra együttesen 5,2 milliárd forintot fordítunk.

Egy terület – egy gazda

– A városi közösségi és zöldfelület fenntartási feladatokat új koncepció mentén végezzük, mert azt szeretnénk elérni, hogy Debrecen tiszta és szép legyen – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester sajtótájékoztatóján.

Az új koncepció lényege az „egy terület – egy gazda” elv. Ez azt jelenti, hogy adott területen ugyanazon vállalkozás végzi a városi közösségi és zöldterületek köztisztasági, fenntartási feladatait, valamint a parkolók takarítását.

Így könnyebb feladatok szervezése, nyomon követése,  és ellenőrzése. Mindezen feladatok ellátását modern informatikai megoldásokkal fogjuk támogatni.

Kiderült, a városüzemeltetési feladatoknál a környezetbarát, elektromos meghajtású eszközöket helyezik előtérbe. Ezért a jövőben egyre több elektromos eszközöket, gépeket fognak alkalmazni. A jövőben tervezik elektromos hulladékgyűjtő járművek beszerzését is.

Parlagfűkommandó

A DEHUSZ Nonprofit Kft. keretein belül létrehoznak egy azonnal bevethető parlagfűkommandót. A fertőzött területek felderítését a parlagfű azonosítására alkalmas szoftverrel rendelkező drónok segítik majd. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a parlagfű pollen mennyisége.

Balázs Ákos kitért rá., Kiemelt feladat a levegőminőség javítása, a szállópor koncentrációjának csökkentése. Folytatják a „Debrecen, a mi kertünk” programot, amelynek keretein belül 10 ezer fát ültetünk el öt év alatt. Az uralkodó széliránynak megfelelően véderdősítést is végeznek, ami csökkenti a városba jutó por mennyiségét. Ezzel párhuzamosan elkezdik a városi fenntartású közutak mentén rendbe tenni az útpadkát, és a mellette található zöldterületet. Így esős idő esetén nem folyik a sáros lé az úttestre, majd megszáradva, nem  növeli tovább a porterhelést.

Folytatódik a „Te Szedd! De inkább ne dobd el!” akciót is, amelyhez idén is csatlakozhatnak helyi közösségek. A Nagyerdő területén olyan hulladékgyűjtőket telepítenek, amelyek lehetőséget adnak a szemét szelektív elhelyezésére.

A Zöld város programban a Libakertben, a Dobozikertben és a Sestakertben már befejeződtek a munkák; a belvárosban és a Vénkertben jelenleg is folyik a kivitelezés. A program folytatódik: a Dósa nádor téren, az Újkertben, a Tócóskertben, a Tócóvölgyben, a Bem téren, a Sóház városrészben, valamint a Petőfi téren is elindulhat a kivitelezés.

Városrészi nagytakarítások

– A kisgyermekes családok számára idén a játszóterek építésére és fenntartására több, mint 100 millió forint fordítunk, melynek részeként a régi, nem szabványos játszóterek közül hetet átépítünk, felújítunk. A járdák állapotán is javítani szeretnénk, ezért újak építésére és a már meglévők korszerűsítésére idén a tavalyi költségvetési tervezet összeg kétszeresét, több mint 120 millió forintot fordítunk. Együtt tarthatjuk tisztán Debrecent, ezért az év folyamán városrészi nagytakarításokat hirdetünk, amelyben várjuk a debreceniek részvételét is – hangzott el.

Civishír.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...