Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Jelentősen nőtt a szociális földprogramban résztvevők száma PDF Nyomtatás
2015. augusztus 10. hétfő, 06:00

langernevictorkatalin01Megduplázódott a szociális földprogram támogatottjainak száma a korábbi évekhez képest egy idén márciusban kiírt pályázatnak köszönhetően - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Egy szociális földprogramban részt vevő család portáján, Magyargécen (Nógrád) tartott sajtótájékoztatót Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár. A korábbi évek 3500-4000 támogatottjával szemben idén már több mint 7800 család kezdett gazdálkodásba, 32 hazai településen - közölte. A program keretében jelenleg országosan 217 hektárt művelnek.

Elmondta azt is, hogy a Szociális agrárgazdálkodási - szociális földprogram című pályázat céljaira csaknem 130 millió forint állt rendelkezésre, ezt 143 sikeresen pályázó szervezet, közöttük önkormányzatok vehették igénybe. További eredményként említette, hogy a gazdálkodásnak köszönhetően növekszik az öngondoskodás igénye, a szociális támogatások iránt pedig csökken, emellett a hazai, piacképes termékek előállítása és felhasználása is fejlődik.

„Tíz családonként szakmai irányítókat, agrárszakembereket vontak be az együttműködő szervezetek, hogy segítségükkel a résztvevők megtanuljanak gazdálkodni” – folytatta az ismertetést. Idén a résztvevők eszközbeszerzésre is pályázhattak, összesen 50 millió forint értékben, emellett 17 településen a tartósítás, a piacra jutás feltételeit is igyekeznek javítani, mert a megtermelt javakat tárolni, illetve értékesíteni is kell. Utóbbi célra lehetőség nyílik szociális boltok alapítására is. A kertkultúra és a kisállattartás támogatására a programban 80 millió forint keretösszeg állt rendelkezésre.

Az MTI kérdésére Langerné Victor Katalin elmondta: munkahely vagy közmunka mellett is van lehetőség arra, hogy igénybe vegyenek támogatást a gazdálkodni kívánók, hiszen az önellátás megteremtése javítja a megélhetés feltételeit. A program résztvevőinek először a kertművelésben kell eredményeket elérniük és gyakorlatot szerezniük, állattartásra csak a következő év tavaszától nyílik lehetőségük. Ez Magyargéc településen is így történik: jövő tavaszra a kisgazdaságok tulajdonosai már tyúkokat és kacsákat is kaphatnak. A szociális földprogramban részt vevő családok összefogásával szövetkezetek alapítását is ösztönzik, az állandó és helyi munkának köszönhetően növelve a községek népességmegtartó erejét.

Ossza meg a bejegyzést

 

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?