Hirdetés
Elektro Kamleithner Kft. PDF Nyomtatás

kamleiterAz Elektro-Kamleithner Kft. 1996 óta foglalkozik épületek energetikai korszerűsítésével, ezen belül is az épület-automatizálással. Ez az a terület az energia racionalizálás témakörében, melyet viszonylag egyszerűen utólag is ki lehet építeni, és jelentős energia megtakarítást eredményezhet, relatíve alacsony beruházás mellett. Bár hazánkban még elhanyagolható az önkormányzatok által üzemeltetett épületek esetében ennek használata, de számtalan kisebb-nagyobb épületben viszont, eredménnyel alkalmazzák.

 

Egyes európai országokban már nem is adnak ki használatbavételi engedélyt, olyan középületre, melyben ne működne valamilyen épületautomatizálási rendszer. Ez ugyanis egy olyan eszköz az intézmények fenntartója számára, mellyel egyrészt felügyelni tudja az általa  üzemeltetett épületek energia felhasználását. Másrészt pedig, kontrolálni tudja azt. Ezáltal jelentős energia megtakarítást érhet el. Sajnos a középületeinkben a felhasználók (dolgozók, diákok stb.) nem érdekeltek a költségek csökkentésében ezért nem használják azt megfelelően. A rendszer képes figyelni és a mindenkori használatnak megfelelően vezérelni a fűtést és a világítást. Csak ott és csak akkor legyen világítás / fűtés, amikor arra és amennyire szükség van. Ezzel elkerülhető, hogy az épületek egyes részei túlfűtöttek legyenek. A fűtés órákon át az ablakokon távozzon. Vagy éppen olyan helyiségekben világítsunk, ahol nem is tartózkodik senki.

RTK Klub székház (MCC Campona Budapest)
Stülwerk Kft., Budakeszi
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bp.
Rufusz irodaház, Budapest
Élelmiszer áruház, Kecskemét
Kastély, Kőröshegy
Mátyás Király Múzeum, Visegrád
Media Markt, Budapest, West End
Media Makt, Szombathely
Media Markt, Szolnok
Mozi, Nagykanizsa
SOTE, Budapest
Monicomp raktárcsarnok, Páty

AUDI Hungária gyártócsarnok, Győr
Technomatic gyártócsarnok, Piliscsév
JPTE 400 fős előadóterem, Pécs
BMF labor, Budapest
Oktatási épület (volt casino), Ózd
Media Markt, Győr
Trend 2 áruház
Bauhaus áruház, Dunakeszi
Bauhaus áruház, Szigetszentmiklós
Lufthansa Operation Center, Budapest
Divinus Hotel elnöki lakosztály, Debrecen
Media Markt, Zalaegerszeg
Raktárcsarnok, Páty
UBS, Budapest V. ker.
Hotel President, Budapest
GE múzeum, Budapest XIII. ker.
Djuice, Budapest Eiffel tér
Continental Zara Hotel, Budapest VII. ker.
Pincerendszer, Esztergom

A klímaváltozás és az egyre szűkösebb erőforrások az energia hatékony felhasználását fő társadalmi témává emelik. A teljes energiafelhasználás 40%-át tekintve, az épületek jelentős megtakarítási potenciált kínálnak. A KNX teljesíti az EN 15232 szabvány legmagasabb energiahatékonysági osztályának követelményeit, ami az épületgépészet automatizálásával válik lehetővé. Így a KNX kitűnően felhasználható arra, hogy az épületek energiafogyasztásával kapcsolatos egyre számosabb kikötést teljesítse. A KNX segítségével akár 50%-os energiamegtakarítás is lehetséges.

A KNX épületautomatizálási rendszer 20 éve van a piacon, és a jövő rendszerei között szerepel.

Az EU 2010 májusában elfogadta az EPBD-t, melynek következtében a kormányzati épületek (önkormányzatok, hozzájuk kapcsolódó épületek) energia kibocsátása „0”-val kell, hogy egyenlő legyen 2018-ra illetve 2020-ra már csak olyan épületet lehet építeni, melynek szintén „0” az energia kibocsátása a környezet felé.

A KNX rendszer nagyon sok különböző épületben szolgálja ki a megrendelő igényeit, illetve csökkenti az épület energiafelhasználásait.

Energiamegtakarítás KNX-el akár: (az értékek %-osan értendőek)

oszlop

Megvalósított példák:

A peterborough-i Ondle School új Sci-Tec házának megépítése

A KNX segítségével az energiafogyasztás és a CO2 kibocsátás drasztikusan csökkent

A KNX kényelmet, biztonságot és energiahatékonyságot biztosít (Svédország)

Stockholmi tőzsde lett az egykori gyárból

A közvilágítás központi vezérlése KNX-el (Ausztria)

Jelentős villamos energiamegtakarítás Salzburg városában

 

Brémai Főiskola (Németországban) tanulmánya: (részlet) 

A KNX 2006. évi bécsi tudományos konferenciáján bemutatott tanulmányok rávilágítottak arra, hogy az épületek vezérlésében jelentős potenciál rejlik az energiamegtakarítás terén.

Az energiamegtakarítás KNX-el akár 50 % is lehet, világítás és fűtés esetén

A teljes energiafogyasztás 33%-a a lakó- és ipari épületek fűtésére vezethető vissza. Az energiafogyasztás eme igen nagy részaránya csak intelligens vezérléssel csökkenthető (pl. KNX-el).

Alapszintű megtakarítások már a megfelelő szerkezeti elemekkel kialakítható.

A Brémai Főiskola korszerű épület infrastruktúrát vett alapul, mégpedig 2002. évében újonnan épített brémai Informatikai és Média-technológiai Központot. Az épület fajlagos energiafogyasztása 60-75kWh/m2/év.

abra1

 

Két azonos osztályterem lett kiválasztva, hogy azt az állítást bebizonyítsák, hogy a KNX rendszerrel szerelt terem gazdaságosabb. Egyik termet szokásos szerelvényekkel látták el, szabványos termosztátokkal a fűtőtesteken, a másodikat pedig KNX vezérléssel. A KNX vezérlésű helyiségben ablaknyitás érzékelőket, a fűtőtesteken szelepeket, szobahőmérséklet-figyelést, valamint egy Mbus interfésszel és Mbus/EIB gateway-el rendelkező hőmennyiség-mérőt építettek be. Az összehasonlító vizsgálat adatai 2002 elejétől 2005 végéig terjednek, azonban a helyiségeket csak 2004 közepe óta használták teljes mértékben. A KNX-el vezérelt helyiségben a normál helyiséghez viszonyítva akár 50%-os energiamegtakarítás is elérhető.

 

A fűtési komfort megmarad

A kísérlet sorozatban az átlagos és tényleges szobahőmérsékletre vonatkozó adatokat is kiértékelték, ennek során 0,3°C-kal magasabb hőmérsékleti középérték adódott a KNX helyiségben, mindez annak ellenére, hogy a hőenergia fogyasztása a szabványos helyiségének csak a felét érte el.

A hatékonyság és a hatásosság továbbfokozása érdekében időtervben határozták meg a fűtési időszakokat, amely függött a helyiségek foglaltsági tervétől. Ily módon a nem használt helyiségekbe nem küldtek fűtőenergiát. Ez azonban még nem minden. A megvilágítás területén is akár 50%-os megtakarítási potenciál is lehetségessé vált.

 

Energiamegtakarítás a világítás terén

További költségcsökkenést lehetett elérni a Brémai Főiskola KNX vezérlésű megvilágításával. A kísérletbe bevont tényezők a következők voltak: emberi jelenlét, a napi megvilágítási szint, árnyékolások (ha voltak), és az a fényerősség, amely a teszthelyiség diákmunkahelyen szükséges volt. 

Ehhez ugyanazokban a helyiségekben, ahol a fűtési összehasonlító projekt folyt, beépítettek jelenlét-érzékelőket, két fényérzékelőt (a kétféle világító csoporthoz), és fényerő-szabályozókat.

Ellentétben a manuális, normál üzemmel (kézi be- és kikapcsolás), óriási, akár 50%-os energiamegtakarítás is adódott. Figyelembe kell venni azonban, hogy nem volt energiafogyasztási nulla vonal, ami azt jelenti, hogy egy állandó, de igen csekély áramfogyasztás fennállt, mivel az érzékelő alkatrészek energiát igényeltek a működésükhöz.

 

Helyesen megválasztott komponensek

 

Gazdaságilag legvonzóbb megoldásnak tűnt egy jelenlét-érzékelővel kombinált fényérzékelő. Ez azonban a részletes bevizsgálás során nem adta azt a pontos megvilágítási erősséget, mint egy hozzárendelt fényérzékelő, mivel a behatoló napfény vagy egyéb fényforrások megváltoztathatták az értéket. A projektvezetők a drágább változat mellett döntöttek, és két fixen hozzárendelt fényérzékelőt telepített, melyek azonban sokat ígérő eredményeket szolgáltattak.

Befejezésképpen tehát állítható, hogy egy KNX épületvezérlés nemcsak a lakókomfort növelését szolgálja, hanem ezen kívül még döntően megtakaríthat az energiaköltségekből. A teszt a következőket bizonyítja: hogy a KNX alkalmazása meggyőző, 50%-nyi energiát tud megtakarítani világításnál és fűtésnél.

Ha figyelembe vesszük ehhez a növekvő energiaárakat, akkor az épületgépészet automatizálásának csekély beruházása igen ésszerűnek tűnik, mindenekelőtt azért, mert néhány éven belül megtérül, és ezen kívül játékteret ad a további komfort kiterjesztésének.

abra2

Letölthető: Energiahatékonyság KNX segítségével (pdf)

 

Cégünk 1996-tól 2000-ig a Kamleithner Budapest Kft. részeként kezdte el az épület-automatizálási rendszerek értékesítését és beüzemelését. 2000-ben alakult meg az Elektro-Kamleithner Kft., mely 100%-ban magyar tulajdonban van és a hazai érdekeket és értékeket tartja szem előtt.
Az általunk használt KNX épületfelügyeleti rendszer Európa legelterjedtebb megoldása. Megfelel az ISO/IEC 14543-3, a CEN EN 13321-1 és EN 13321-2, a CENELEC EN 50090, az ANSI/ASHRAE (US) 135 szabványoknak. Ennek megfelelően egy jövő biztos megoldásról van szó, mely az idén ünnepli 20 éves történelmét.
Cégünk szoros szakmai kapcsolatokat ápol a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel és a Pécsi Tudomány Egyetemmel.
Tagjai vagyunk az 1996-ban alakult KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesületnek. Ügyvezetőnk az egyesület elnöke.
Tavaly csatlakoztunk az abban az évben alakult Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének.
Munkatársaink mind felsőfokú szakmai végzetséggel és nagy tapasztalattal rendelkeznek. 

 

 

Elektro-Kamleithner Kft.
H-1214 Budapest, II. Rákóczi F. út 189.
H-1012 Budapest, Attila út 71.
Tel: 420-7545
Fax: 420-7545
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.elektro-kamleithner.hu

 

Ossza meg a bejegyzést