Hirdetés
Bondoró Utcaszínház Fesztivál 2020 PDF Nyomtatás
2020. augusztus 07. péntek, 08:00

bondoIdőpont: augusztus 28-30.
Helyszín: Kapolcs, több helyszín
Színes, vidám kavalkád, egy varázslatos világ! Ez az utcaszínház! Különféle impulzusok, az utcákon és tereken folyamatosan újrateremtődő színpadok. Masír bandák, óriás bábok, gólyalábasok és artisták, pantomimesek, marionettek, vásári forgatag és zenei koncertek.

Bondoró Utcaszínház Fesztivál 2020

Az augusztusban nyitó Bondoró idén 6 különböző programhelyszínen mutatja meg nekünk az utcaszínház izgalmas világát. A Bondoró Porondon négy napon keresztül gólyalábasokkal, artistákkal és újcirkuszi formációkkal találkozhatnak a látogatók, de lesz tűz show és bohóc show, valamint marionett előadások is.

A Bondoró Fesztivált az utcaszínház világának varázslatos hangulata ihlette. A Balaton-felvidék szívében, Kapolcson, a Malomsziget és a Petőfi utca mesebeli helyszínén kel életre a Bondoró színes, vidám kavalkádja. Négy nap alatt, több, mint 100 programmal várjuk a nagyérdeműt!

Különféle impulzusok az utcákon és tereken folyamatosan újrateremtődő színpadok, meghökkentő pillanatok! Óriásbábok, gólyalábasok, artisták, bábjáték, masírbandák, pantomímesek, marionettek, koncertek, kiállítások, vásári forgatag és különböző gasztronómia csodák.

Gyere a Bondoróra és éldd meg velünk ezt a négy fantasztikus napot!

Színes, vidám kavalkád: A Bondorón minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcodra. Jobbról érkezik egy masírbanda, míg balról a gólyalábasok vidám zászlójátéka kápráztatja el szemeidet. Az egyik kertben felcsendül az éppen induló koncert első akkordja és máris indulhat a buli. A vásári forgatagban szebbnél szebb portékák közül választhatsz és ínycsiklandozó finom falatokat kóstolhatsz. Amikor lemegy a nap, Kapolcs épületeit és égig érő fáit fényfestések színkavalkádja díszíti.

Színes, vidám kavalkád

Önfeledt és megismételhetetlen: A Bondorón bármi megtörténhet. Emberi beszélgetések a patak partján, éjszakába nyúló önfeledt szórakozás a kertekben vagy sosem látott, magával ragadó attrakciók. Itt minden egyszeri és megismételhetetlen. Művészeink teljes valójukat és személyiségüket beleadva tesznek meg mindent a Nagyérdemű elkápráztatásáért. Ne hagyd ki a Bondorót 2020-ban sem!

Önfeledt pillanatok

"Amikor a hegy lejön a szigetre": A Bondoró Utcaszínház Fesztivál 2019-ben nagy sikerrel debütált Kapolcson. A névadó, Bondoró-hegy a település mellett húzódik. Számtalan cserfa ad árnyékot az arra kirándulóknak és kiterjedt barlangrendszere izgalmas felfedezni való helyeket rejt, csak úgy, mint ez a róla elnevezett fesztivál! Központi helyszínünk a kapolcsi Malomsziget, ahol az utcaszínház minden műfaja életre kel a fesztivál négy napja alatt, így nálunk még az is megtörténhet, hogy a hegy lejön a szigetre... vagy a sziget meg fel a hegyre.

Várunk Benneteket nagy szeretettel a II. Bondoró Utcaszínház Fesztiválon!

Mivel várunk?

Utcaszínház
Az utcaszínházi előadások repertoárja egy színes kavalkád. Utcaművészek – legyen zsonglőr, színész vagy tűzszínházas – sora teszi egyszerivé és megismételhetetlenné a produkciók hangulatát, melyhez extra fizikai adottságokra, folyamatos lélekjelenlétre és kiváló kommunikátori képességekre van szükségük. Az utcaszínház egy olyan szimbolikus közlésforma, melynek lételeme az azonnali rögtönzés és a viszonyokhoz való adaptálódás.

Cirkusz
A cirkusz eredetileg vándormutatványos csoportok kerek fellépő sátrát és műsorát jelentette. Jelenleg egy nagy hagyományokkal rendelkező előadó-művészeti ág. A modern cirkusz 1769-ben született meg, Londonban, amikor néhány akrobatikus mutatvánnyal, például erőművészekkel és kötéltáncosokkal együtt lovasgyakorlatokat mutattak be egy lovaglóiskolában. Ma a cirkusz a családi szórakozás egyik népszerű formája, ahol kötéltáncosok, zsonglőrök, bohócok, bűvészek, állatidomárok lépnek porondra. Műsorszámuk repertoárja több tucat attrakciót hordoz, akár csak a bűvészet, a kötéltánc, az egykerekűzés, a légtornász mutatványok, a zsonglőrködés, a hasbeszélés és még sok más varázslat.

Tűzszínház
A tűzszínház az utcaszínház egy különleges formája melyben az előadók izgalmas, játékos és akrobatikus képességekkel felvértezve, a tűz játékával együtt mutatják be a produkciót. Olyan összművészeti előadásokat tudnak megeleveníteni a színpadon, melyben a kortárs zsonglőr technikák, a mozgásszínházi elemek, a jelmezek és díszletek, a zene és a fény együtt találkozik.

Bábjáték
A bábszínház vagy bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, amelyet minden kor új hagyományokkal gazdagított. Afrikában, Kínában és Indiában már nagyon régen is bábokkal elevenítették meg a különböző mondákat és vallási történeteket. A reneszánsz korban kezdett elkülönülni a népi és az udvari bábszínház. A népi bábjátszás (betlehemezés, bábtáncoltatás) mellett egyik fő forma a vásári bábjáték. Rengeteg bábot különböztethetünk meg: ujjbábok, kesztyűbábok, óriásbábok, marionettek, bunraku bábok vagy akár árny- vagy laposbábok.

Marionett
A marionett bábuk és marionett színházak története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza: már az ókori Egyiptomban, az antik Hellászban is játszottak velük, tartottak bábelőadásokat. Egyaránt szóltak gyerekeknek és felnőtteknek, egyszerű embereknek és uralkodók is nagy örömüket lelték bennük. A marionett játék egy felső mozgatású bábjáték. A zsinórok száma a rendező és a színész bátorságán múlik.

Koncertek
A koncert talán az a műfaj, amit a legkevésbé kell bemutatni. Ezek a produkciók olyan nyilvános és élő klasszikus, könnyű- vagy népzenei előadások, amelyeken zenei együttesek, szólóhangszeres vagy vokális művek előadóit, illetve az általuk előadott zeneműveket hallgathatják az érdeklődők. A Bondoró Fesztiválon koncertek kísérik az utcaszínházi attrakciókat, műfajait tekintve leginkább a jazz, a swing, a sanzonok, a latin-amerikai hangzásvilág, rezes bandák és a világzene.

Kiállítások
A Bondorón számos kiállítás lelhető fel. A „Nem létező tárgyak kiállítása” olyan tárgyakat és fogalmakat mutat be, melyek a mai világban abszurdnak és megmagyarázhatatlannak tekinthetőek, így akár azt is megtudhatjuk, hogy néz ki a „halvány lila dunszt” vagy milyen az, amikor „magam alatt vagyok”. Emellett a varázslatos kerámiák világába is elkalauzolja vendégeit a patak partjára, ahol több neves kerámikus munkája díszíti a területet. Láthatóak emellett festmények, fényképek és szobrok is, melyek természetesen az utcaszínház műfajaihoz igazodnak.

Street Food
A finom falatok teszik sokszor igazán emlékezetessé a rendezvényeket, hiszen ilyenkor alakulnak ki a legjobb beszélgetések. Ha már utcaszínház, akkor egyértelműen a street food műfaja is honos a Bondorón. A street food a konyha szíve-lelke, ezért egy város lakóinak jóléte, kulináris ízlése az utcai ételek sokszínűségében tárul fel leginkább. A street-food az elmúlt századokban mindig is volt a Kárpát-medencében, manapság pedig már mindenki ismeri a foodtruck fogalmát és nagy örömét leli az ínyenc falatok fogyasztásában is.

Vásári portékák
A magyar vásárok története egészen a honfoglalásig eredeztethető. Akkoriban cserevásárokat tartottak. A vásár szó iráni eredetű és a kezdetektől fogva „több ember közötti, meghatározott helyen lebonyolított árucserét” jelentett. Igazi vásártörténetünk I. István állam- és egyházszervező munkájával kezdődik. Az általa kijelölt vásárnap elnevezése lett a vasárnap. E vasárnapi vásárokat hetivásároknak is tekinthetnénk, bár ekkor még ez az elnevezés, illetve meghatározás nem terjedt el. Vásárainknak volt egy másik, a 15. század dereka óta használatos neve is, a sokadalom. Ez a „sokadalom” jellemző a Bondoró portékáira is, ahol a gyönyörű ékszerektől a kerámiákon át a bőrdíszműves termékekig és más használati tárgyakig minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere.

Állandó programok

Variációk Irtókapára / Tóth György Kiállítása (Molnárház)
Profán Románc / Falvédő Kiállítás (VirágZsó Kert)
Nemlétező Tárgyak Kiállítása (VirágZsó Kert)
Patakon innen, agyagon túl (Patakparti Kiállítás)
Műemlék Körhinta (Torkolat)
Kádár Ferkó Fotószínháza (Sétány)
Stubnya Béla mímes játéka (Faluhíd)
Nyitott Műterem, avagy Bohém Patakparti Montmartre Kapolcson (Oskola)
Paralel / Utcaszínházi komédia (Sétány)
Játszóház Projekt / modern társasjátékok játékmesterrel (Babra Műhely)
Paprika Jancsi Csúzlizdája / vásári vurstlis, egyedülálló szerkezet (Sétány)
Tintaló Cirkusz / A Tintaló Társulás aprócska porondja (Sétány)
Molnár Ákos Buborékbűvölő / Pukkanó és durranó, levegőben szálldosó buborékvarázs (Sétány)
Gombor József Vándorpiktor (Sétány)

Jegyek:

Napijegy bármelyik napra 4 000 Ft
Early Bird jegyárak limitált számban!
Diákjegy: 1 900 Ft (7-25 éves korig, igazolvánnyal)
Nyugdíjas jegy: 1 900 Ft (igazolvánnyal)
Családi jegy bármelyik napra 8 500 Ft

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Naptár

Március 2023
H 6132027
K 7142128
Sz18152229
Cs29162330
P310172431
Sz4111825 
V5121926 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?