Hirdetés
Rehabilitációs tanösvény Budapesten PDF Nyomtatás
2016. július 21. csütörtök, 08:30

erdofSzív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak a főváros IV. kerületében, a budapesti Szent Ferenc Kórház által indított  program keretében.

A Farkaserdőben, a Rex Állatsziget mellől induló tanösvény már a második a fővárosban, múlt évben a Szent Ferenc Kórház mellől induló és a Hárs-hegyen át vezető útvonalat adtak át.

Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a kórházaknak ma már meg kell haladniuk a mindennapi ellátási feladatokat, többet kell nyújtaniuk. Civil, szociális, családi segítség és saját akarat nélkül nem képzelhető el a rehabilitáció, nem érhető el a teljes gyógyulás és a továbblépés - tette hozzá.

A tanösvény átadását levélben üdvözölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt írta, a tanösvény nem csak annak feltételeit teremti meg, hogy a prevenció és az utógondozás kiteljesítse a gyógyítást, hanem „kikíséri a kórház vagy a lakás falai közül is" a beteget.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, észrevették, hogy az infarktuson átesett betegek halálozási értéke az első egy héten ugyanolyan mint Nyugat-Európában, ám hat hónap, egy év után már sokkal rosszabb, mégpedig azért, mert az egészségtudatosság csekély a magyar lakosság körében. A betegek nem mozognak, saját bevallásuk szerint azért, mert nincs egy biztos háttér, ami segítene nekik az elindulásban. Ezt a hátteret szeretné megadni a kórház az Út az egészséghez programmal - emelte ki a főigazgató, hozzátéve, országszerte 20-22 ilyen ösvényt szeretnének kialakítani.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere úgy fogalmazott, manapság, amikor az emberek sokat költenek arra, hogy egészségüket próbára tegyék, majd még többet arra, hogy visszanyerjék azt, különösen fontos egy ilyen egészségfelmérő, karbantartó program.

Tomcsányi János, a Kardiológiai Szakmai Kollégium professzora is arról beszélt, milyen nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy komolyan vegyék az egészségüket. Ezért a fő feladat megértetni velük, milyen fontos vigyázni magukra és rendszeresen mozogni - hangsúlyozta.

Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének vezetője az erdő gyógyító erejére hívta fel a figyelmet, hozzátéve, nem véletlen, hogy a szanatóriumok is gyakran erdők közelében létesülnek.

A programot a Sanofi Gyógyszervállalat támogatja. Juhász Hedvig, a cég vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatója azt hangoztatta, az Út az egészséghez program holisztikus szemlélettel az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ez pedig egyezik a vállalat szemléletével, ezért álltak a kezdeményezés mellé.

Az útvonalat Beer Miklós Váci megyéspüspök áldotta meg.

A szív jelzéssel ellátott útvonalak 2,4, és 4,2 kilométer hosszúak. A Rex Állatszigeten az indulás előtt átvehető, majd kitöltve leadható egy túralap, amelyet visszaküldenek a kórházba. A feljegyzéseket ott kiértékelik, majd visszajeleznek az érintettnek az eredményekről. Hétvégente önkéntes gyógytornászok vezetnek túrát az érdeklődőknek.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...