Hirdetés
Még nem fizette be a helyi adókat? PDF Nyomtatás
2015. szeptember 16. szerda, 08:00

adozIparűzési adó, építmény-és telekadó – csak néhány azok közül a helyi adónemek közül, amelyek befizetési határideje szeptember 15-e – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Deli Lajos. A szakértő kiemelte: az adóelőleg mérséklésére az esetek többségében van lehetőség, amit az önadózás szabályainak megfelelően az adóhatóság tudomásul vesz, jogosságát csak a következő tárgyévben vizsgálja. A kérelem beadási határideje szintén az említett dátum.

Átalakult adózási rendszer

Mint ismert, törvényi változások következtében az önkormányzati feladatok egy része átkerült központi irányítás alá, ami megváltoztatta a helyi adóztatási rendszert – emlékeztetett Deli Lajos. Az eddigi tapasztalatokat összegezve elmondta, alapvetően az önkormányzatok többsége be tudja tartani a kötelességi elemeket, megpróbálja megvalósítani a teherviselés és a jövedelemváltozás összhangját, egyes adófajtákban követi a teljesítményelvet, megfelel az etikai és alkotmányossági alaptörvényi elveknek, amelyek az állandó lakosok mint adóalanyok kötelmei és jogai kategóriákba besorolhatók. „Az önkormányzati adóztatás-kapacitásban csökkenés nem, sőt néhol még növekedés is bekövetkezett” – tette hozzá.

Elenyésző a telekadót bevezetők száma

Fontos változás volt az idei év január elsejétől, hogy teljesen új adónemként lépett életbe a telekadó, amely a korábban elvont 1200 hektár feletti gazdálkodók esetében járó európai uniós támogatás helyett, egyfajta kompenzációként léphet életbe. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy – elsősorban a mentesség széles köre miatt - az önkormányzatok töredéke élt a bevezetés lehetőségével. 'A mintegy háromezer érintett településből mindössze 17 önkormányzat vezette be, nagy részük a termőföld tulajdonra, míg kisebb részük járművekre, illetve valamilyen útszakaszra vonatkozóan' – mondta el Deli Lajos.

Az adószakértő rámutatott, hogy a mentességi tényezők széles köre óvatosságra inti az önkormányzatok. Példaként említette, hogy a telekadó nem állapítható meg jövedelmekre, már korábban adókötelesnek minősített adótárgyra, építési tilalom alatt álló telek 50 százalékára, nyaraló területekre csak kivételes esetben, valamint mentességet élveznek a vállalkozók és az őstermelők is.

További változás lesz 2016. január elsejétől, hogy a háziorvosok, védőnők teljes adókedvezményben részesülhetnek, amennyiben az adóalap nem haladja meg a 20 millió forintot és az ellátott tevékenység 80 százaléka az OEP finanszírozási körébe tartozik – hívta fel a figyelmet Deli Lajos.

Szeptember 15 – a helyi adók befizetésének határideje

Mint arra a szakértő rámutatott, minden helyi adónemet érint a szeptember 15-i határidő. Ezek közül kiemelte az iparűzési adót, ahol lehetőség van az előleg mérséklésére. A kérelem beadási határideje szintén az említett dátum. „Amennyiben valaki kedvezőtlen fizetési helyzetbe került, kérheti az adóelőleg megfizetésének mérséklését, amit az önadózás szabályainak megfelelően az adóhatóság tudomásul vesz és majd csak a következő tárgyévben vizsgálja meg annak jogosságát” – mondta.


Szintén jogvesztő a szeptember 15-i határidő az építmény-és telekadó vonatkozásában, amelyekről az önkormányzatok a legtöbb esetben küldtek ki csekket vagy figyelmeztető levelet. Nem minősül helyi adónak a magánszemélyek gépjárműadója, szemben a vállalkozásokéval.


Határideje van az idegenforgalmi adó befizetésének is, de mint arra Deli Lajos rámutatott, ez minden hónap közepéig esedékes, így már a napi rutin részévé vált az érintettek számára.


Az adóellenőrzési határidők

Nemcsak az adófizetők, de az adóellenőrök számára is szigorú határidő-betartási követelmények vonatkoznak. Alapesetben ez 60 nap, de a bevallások utólagos vizsgálata, különösen akadályoztatás esetén ez kitolódik 90 napra. Amennyiben pedig a vizsgálat ügygondnok belépését teszi indokolttá, ez a határidő szünetel, ahogy a kapcsolódó vizsgálatok esetén szintén kitolódik. Külföldi hatóság bevonásakor pedig további 180 napjuk van az ellenőröknek a vizsgálat elvégzésére. „Az ellenőrzés vonatkozhat: bevallások utólagos vizsgálatára, csődeljárásra, felszámolásra, felettes szervi utasításra. Olyan téma vizsgálata esetén pedig, amely adatgyűjtésre irányul a 90 napos határidő további meghosszabbítással járhat” – mutatott rá Deli Lajos.


A vizsgálat befejezését minden esetben jegyzőkönyvben kell rögzíteni, kiegészítő vizsgálat esetén pedig nyilatkozni kell annak szükségességéről, befejezését pedig határozatban kell jelezni. „Fellebbezni, kifogással élni lehetőségük van az érintetteknek” – hívta fel a figyelmet.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...