Hirdetés
Köztemetés - tízmilliókból ástak sírokat PDF Nyomtatás
2015. május 28. csütörtök, 09:00

temeto01A temetkezési szakmában is meglepetést keltett, hogy a kormány 2017-re halasztja a szociális temetés bevezetését – írja a Népszabadság. Forrásaink szerint az újabb csúszás azt is jelentheti, hogy a kabinet előbb-utóbb végleg letenne az évek óta bírált „csináld magad!” szertartásokról. Ennek egyébként örülne a szakma, de ez esetben felmerülne a kérdés, volt-e értelme tízmilliókat költeni a szociális parcellákra.

Ismét elhalasztja a kormány a sokat vitatott szociális temetés bevezetését. Ezúttal egy salátatörvénybe rejtett módosítással 2017. január elsejei határidőt tűzött ki a kabinet. Noha a törvény csak új dátumról szól, információnk szerint a temetkezési szakmában többen úgy sejtik és abban bíznak, hogy a harmadik módosítás valójában már azt jelenti, hogy a kabinet „elengedte” a rengeteget bírált szertartást, és az végleg lekerülhet a napirendről. Ez egyébként nem lenne különösebben meglepő, mert a szociális temetés politikai és szakma szempontból is kezd rendkívül kínossá válni a kormányzat számára.

Már a kezdetekkor, 2013-ban óriási felháborodást váltott ki az a terv, hogy kétkezi munkával, például sírásással, kell meghálálniuk az államnak az ingyenes sírhelyet és a börtönben készült koporsót azoknak, akik nem tudják állni elhunyt rokonuk temetésének költségeit. A jókora ellenállás, még inkább a 2014-es országgyűlési választás közelsége miatt 2013 végén, alig egy hónappal a „jogintézmény” tervezett bevezetése előtt 2015 januárjára halasztották a bevezetését. A választások után a kormányzat eltökéltnek tűnt, ám a múlt őszre világossá vált, konkrét technikai akadályai lesznek annak, hogy az idén januárban megtarthassák az első „csináld magad” temetést.

Mint a lap megírta, a falvakban a felkészületlenség és az elvi kifogások sokasága lehetetlenítette el a szociális temetés bevezetését. Sok helyen nem alakítottak ki szegényparcellákat, másutt pedig a polgármester előre leszögezte, embertelennek tartja, ezért biztosan nem temettet a hozzátartozókkal.

Ráadásul a temetkezési szakma is erőteljesen tiltakozott, egyebek mellett azt jelezték, felelőtlenség lenne képzetlen emberekre bízni a temetést, a két méter mély gödrök kiásása ugyanis kifejezetten hozzáértést követelő, veszélyes munka.

A tiltakozások miatt, és alighanem attól tartva, hogy az első szociális temetések botrányba fulladnának, a kormányzat újabb egy évvel meghosszabbította a felkészülési időszakot. Ehhez képest most, több mint hat hónappal a határidő előtt halasztana – ezzel pedig még a temetkezési szakmában is meglepetést keltett.

Igaz, a temetkezéssel foglalkozó cégek örömmel vették a módosítást, s volt, aki – névtelenséget kérve – azt jelezte, végleg letehet a kormány a szociális temetésről. A szakmabeliek továbbra is azt szorgalmazzák – tette hozzá –, hogy román és lengyel mintára a szociális temetés helyett az alanyi jogon járó állami temetési támogatást kellene bevezetni.

Ez ugyanis amellett, hogy emberséges, méltó és szakszerű temetést garantálna, nem is lenne drágább, mint a szociális temetés, hiszen ez utóbbi – számolva a parcellafenntartás és a hamvasztás költségeivel, az urnák, koporsók önköltségi árával, az állami ügyintéző bérével – körülbelül annyiba kerül, mint a legolcsóbb mai köztemetés.

Bár a szociális temetés elhalasztásának sokan örülnének, azok a települések, temetőüzemeltető cégek már kevésbé, amelyek pénzt és energiát nem kímélve már az első vagy a második határidőre kialakították a szociális parcellát.

Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemetőben például nettó 150 millió forintot költöttek a kiszemelt, évtizedekkel ezelőtt lejárt sírhelyeknek helyet adó 1,2 hektáros területen exhumálásra és a szükséges infrastruktúra kialakítására.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...