Hirdetés
Több településen is megteltek a temetők PDF Nyomtatás
2015. május 05. kedd, 08:30

temetAz ország több településén komoly gondot jelent, hogy megteltek a temetők. Szerencsésnek mondhatja magát az az önkormányzat, amelynek van lehetősége területbővítésre, vannak azonban olyanok, amelyek nem képesek kigazdálkodni az ehhez szükséges pénzt. Akkor hová vigye a gyászoló család a koporsót, vagy az urnát?

A budapesti temetők nem zsúfoltak, viszont vidéken már akad probléma. Szombathelyen - hasonlóan Pécshez - a koporsóba való temetési helyek száma fokozatosan csökken, ami problémát okoz. Vas megye kisebb településein is komoly gondot okoz a helyhiány, Kőszegen például alig van már szabad terület - mondta Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Gerencsér Balázs, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja szerint ugyanakkor egy temető nem egyik napról a másikra telik be, így az üzemeltetőnek pontosan tudnia kell, hány évre elegendő a terület. Vannak olyan települések, ahol időben előre gondoltak, vagy eleve nagyobb területet választottak ki temetkezésre; ott van még terület. Van viszont olyan, ahol kisebbet, vagy jobban körbeépült a temető, ezért küzdenek a problémával. A település önkormányzatának feladata ennek megoldása, bár az országban nagyon sok az egyházi fenntartású temető is, ami árnyalja a képet. Vannak olyan települések, ahol egy vagy két felekezeti temető van csak, és ha azok betelnek, akkor patthelyzet állhat elő - magyarázta.

Kőszegen például már 2008-ban rendelkeztek arról, hol legyen az új temető, vagyis a döntést idejében meghozták, elkészült a kisajátítási terv, de még mindig nem rendeződött az ügy. Kiskós Ferenc szerint a városnak nem lesz pénze a beruházásra, ezért vagy uniós forrásra, vagy állami segítségre szorul.

Budapesten viszont nincs szükség a bővítésre, a temetők kétharmada ugyanakkor rendelkezik bővítési területtel. Az elkövetkező 80 évre a jelenlegi temetőterület elegendő - mondta Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója.

Pest megyében más a helyzet - folytatta Gerencsér Balázs. Kerepesen például bővíteni kell a temetőt: vagy a meglévő területet lehet fejleszteni, vagy egy teljesen önálló másikat is ki lehet választani. Szentendrén már jó pár évvel ezelőtt kiválasztottak egy hatalmas területet, ennek ellenére a régi temetőt használják. Vecsésen egy közel tíz éves folyamat végén a régi önkormányzati temető mellett egy egyházi ingatlancserével oldották meg, hogy a következő évekre is biztonsággal legyen terület - sorolta az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja.

Komoly különbségek az árakban

Nagy különbségek mutatkoznak a temetések áraiban Budapesten, a nagyobb városokban és vidéken. A fővárosban a sírhelydíj 40 ezer forinttól kezdődik, egy koporsós sírhely 150-180 ezer forintba kerül 25 évre. A temetés költsége ettől lényegesen nagyobb, 250 és 300 forintot is ki kell fizetni egy koporsós temetésért - részletezte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója.

Vidéken más a helyzet. Szombathelyen egy egyes sírhelymegváltási díj 25 évre 17 ezer, egy kettes 34 ezer, egy urnahely pedig 9 ezer forint. Vas megyében a kisebb, 150-200 fős őrségi településeken viszont nincs is sírhelymegváltási díj - tette hozzá Kiskós Ferenc. Szerinte az árkülönbségek ellenére nem jellemző, hogy Budapestről tömegesen mennének temetkezni az emberek vidékre.

(hir6.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 munkás 2015-05-05 11:27
Jé!? És ahol még temető sincs? Pedig korábban, kb. 1990-től írta elő az Ötv. a temető kötelező fenntartását. Azóta eltelt negyed századnyi év!!!! Emberek! Ébresztő!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...