Hirdetés
Kik húztak hasznot a Norvég Alapból? - Itt a lista PDF Nyomtatás
2014. május 26. hétfő, 09:00

penz2A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkársága lapunkkal közölte, hogy a 9 hazai irányítású programterület közül eddig a legnagyobb támogatási összeget a norvég alapból a Forster Központ, a TÖOSZ, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség és a Katasztrófavédelem kapta. A Globális alap a méltányos munka és háromoldalú párbeszéd előmozdításáért nevű programban olyan szervezetek kaptak támogatást, mint a SZEF, LIGA, vagy az MGYOSZ. A civil szervezetek közül jelentősebb támogatást kapott például a TASZ, a Transparency, a K-Monitor vagy a Krétakör – írja a Világgazdaság.

Lázár Jánosmár május 16-án válaszolt a norvég kormánynak, levelében azt kérte, hogy a norvég fél függessze fel azokon a területeken is a kifizetéseket, amelyekre az még a norvég kormány értesítése alapján jelenleg nem terjed ki. A budapesti norvég nagykövet a sajtóból értesült a Kehi vizsgálatáról.

Lázár János a norvég kormánynak írt válaszában azt kérte, hogy az intézményrendszeri kérdések tisztázásig a norvég fél függessze fel azokon a területeken is a kifizetéseket, amelyekre az még a norvég kormány értesítése alapján jelenleg nem terjed ki – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkársága. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár május 16-án kelt levele szerint ezek a területek a „Klímaváltozásokhoz való alkalmazkodás” és a „Civil szervezetek alapjai” programterületek.

Az államtitkárság szerint ezen területeket indokolt egységesen kezelni a többi program hasonló kérdéskörével, ezért a norvégokkal folytatandó intézményrendszeri tárgyalások során ezt is napirendre kívánják venni. Lázár javaslatot tett egy szakértői szintű egyeztetésre is, amelynek időpontjára jelenleg a norvég fél javaslatát várják. Az államtitkárság közölte, hogy a kormány képviselői akár ezen a héten is készek tárgyalóasztalhoz ülni, a személyes tárgyalás keretében rendezni kívánunk minden nyitott kérdést.

Norvégia korábban azt jelezte, hogy felfüggeszti az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alap és a Norvég Alap Magyarországgal kötött szerződései alapján folyósított pénzek kifizetését a 12-ből 9 területen ahol a magyar kormány volt a közreműködő, erre válaszolt Lázár. Norvégia azt sérelmezte, hogy a magyar kormány nem egyeztetett a végrehajtási intézményrendszer változásairól.

Szerdán felkérték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint a civilek támogatását célzó programterület forrásai Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek, amely az LMP szatellit szervezete.

Norvégia budapesti nagykövete azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a sajtóból értesültek a vizsgálatról, melynek nem látják okát, a vádakat megalapozatlannak tartják. Tove Skarstein a VS-nek azt mondta, hogy megkapták Lázár levelét, de nem változtatnak álláspontjukon, nem függesztik fel a Civil Alap és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz című programokat. Jelenleg mindkét fél a tárgyalások előkészítésén dolgozik.

Az államtitkárság lapunkkal közölte, hogy Magyarország az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014-es időszakában 153,3 millió euró hozzájárulásban részesül, melyből ez idáig összesen 11,76 millió eurót fizettek ki a donor országok. A 9 hazai irányítású programterület közül eddig a legnagyobb támogatási összeget a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ kapta 823,3 ezer euróval. Utána a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (806,8 ezer euró), az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (760,8 ezer euró) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (729,7 ezer euró) következik.

A Norvég alap honlapja szerint eddig a közvetlen donor irányítású – Norvégia (97 százalékban), Izland, Liechtenstein – irányítású programokban a Globális alap a méltányos munka és háromoldalú párbeszéd előmozdításáért nevű programban öt magyarországi szervezetnek ítéltek meg támogatást a 2009-2014-es időszakban. Így a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) 180 ezer (a teljes keret 200 ezer euró), a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) 50 ezer ( a teljes keret 55470 euró), a LIGA Szakszervezetnek 180 ezer (a teljes keret 200 ezer euró), a TÖOSZ-nak 220 ezer (a teljes keret 244400 euró)  és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) 169 ezer 520 eurós (a teljes keret 118 ezer 355 euró) keretet hagytak jóvá különböző programokra.
Az MSZOSZ például a szociális párbeszéd fejlesztésére kapott támogatást két évre, partnerei a norvég szakszervezetek és az MGYOSZ volt, ennek keretében tréningeket is tartottak, kézikönyvet készítettek.

Az egyik cél a 2012. évi I. törvény, a Munka Törvénykönyve alkalmazásának elősegítése és a felkészülés volt a kollektív tárgyalásokra. Ingyenes jogi tanácsadást is biztosítottak munkajogi és társadalombiztosítási szakterületen.

A SZEF a DECENT projekt keretében szakszervezeti alapképzés-sorozatot tartott, tréningeket szervezetek, kézikönyvet állítottak össze, plakát kampányt készítettek. A LIGA a társadalmi párbeszéd kibővítése keretében egy információs rendszer építenek ki, képzési programot állítanak össze. Ez utóbbi keretében kutatást végeznek, konferenciákat és szemináriumokat tartanak.

A projekt norvég partnere az LO-Norway konföderáció, valamint az elektronikai és számítástechnikai ágazati szakszervezet (EL&IT). Magyar részről részt vesz a projektben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Villamos-ipari Társaságok Munkaadói Szövetsége, a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Gázipari Szakszervezeti Szövetség, a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet, továbbá az Olajipari Szakszervezet is.

A TÖOSZ a norvég önkormányzatokkal működik együtt, ennek célja többek között a helyi demokrácia fejlesztése az önkormányzati szövetségek norvég-magyar tapasztalatcseréje és szakmai együttműködése által, egyensúlyának elősegítése, az önkormányzati tulajdonú cégek szerepének erősítése norvég tapasztalatcsere keretében, az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának fejlesztése tapasztalatcsere programok és legjobb gyakorlatok gyűjtésével és terjesztésével, vagy az önkormányzati és járási hivatalok együttműködésének segítése a közigazgatási reform végrehajtása során.
Létrehozták a saját tulajdonú Önkormányzati Koordinációs és Információs Központot.

A méltányos munka és háromoldalú párbeszéd előmozdításáért programterületnek a program operátora az Innovation Norway, míg a civil szervezeteknél (alapkezelő az Ökotárs) és a alkalmazkodás az éghajlatváltozás területén (alapkezelő a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ) a Finanszírozási Mechanizmus Iroda.

A civil szervezetek programon belül (melynek alapkezelője a bírált Ökotárs) rengetegen kaptak támogatást. Sok olyan projektet is szerepeltetnek, amelynek még nem jutott pénz. A támogatott projekteken belül általában 1500-10 ezer eurós támogatást kaptak civil szervezetek (például a, Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete, Európai Roma Kulturális Alapítvány, Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány, Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület, Tilos Kulturális Alapítvány, Sajóvölgyi Tájszépitő Egyesület).

A második kategóriában az összegek 98-140 ezer euró közötti összegek szerepelnek főként esélyegyenlőségi, vagy környezetvédelmi projektek kapcsán. A Civil Kollégium Alapítvány közösség és szervezetfejlesztésre kapott 150,8 ezer eurót. Az atlatszo.hu közpénzügyi watchdog módszertanának továbbfejlesztésére és továbbadására az Asimov Alapítványnak 105 ezer 897 euró jutott. A K-Monitor Közhasznú Egyesületnek a Nyílt adatokkal az átláthatóságért! programjáért 119 ezer 756 euró járt. A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége a „Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete" projektjét 110 ezer 500 euróval támogatták a Norvég Alapból.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület a „Közös erővel a bántalmazott nőkért és gyermekeikért - emberi jogi szervezetfejlesztés a PE-vel foglalkozó civil szférában nevű projektre" 118 ezer 281 eurót kapott. A Kortárs Építészeti Központ Alapítványnak a „Civil város: LAKATLAN ingatlanok a közösségek szolgálatában" projektért  131 ezer 955 euróhoz, a Jó gyakorlatok az alapjogok védelmében nevű projekt, melyet a Társaság a Szabadságjogokért kezel, 107 ezer 130 eurós támogatáshoz jutott.

A Transparency International Magyarország Alapítvány TI Akadémiájához 110 ezer 122 eurót kapott. A Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség Merjünk változtatni projektjét 105 ezer 276 euróval, a Roma Sajtóközpont az „Opre Roma! Közösségi kommunikáció és érdekérvényesítés" projektét 99 ezer 548 euróval támogatták

A Menhely Alapítvány „A hajléktalan emberek esélyegyenlőségéért" nevű programjáért 119 ezer 828 euróhoz jutott. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány „A demokrácia iskolája" projektjét 117 ezer 975 euróval támogatták. Közösség és szervezetfejlesztés a „Katalizátorok helyben - kisközösségek átalakulásban" projektért 135 ezer 074 eurót kapott. A Nevelők Háza Egyesület „PecsWork - közösségszövetek a városban"  138 ezer 286 eurós támogatásban részesült.

A Közösségfejlesztők Egyesülete „Közösségi szolgáltatás - közösségi működtetés kistelepüléseken" projektje 139 ezer 899 eurót kapott az alapból. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség „Egységes női hang-egyenlően hallható?" programja 108 ezer 446 eurót kapott. A Krétakör Alapítvány Humán Platform országos szervezetfejlesztésre 119 ezer 845 eurót kapott.

Az említett két nagyságrendű finanszírozási kategórián kívül volt egy-két köztes tétel is, például a Labrisz Leszbikus Egyesület „MELEGSÉG ÉS MEGISMERÉS - Egy innovatív, érzékenyítő iskolai program továbbfejlesztése" nevű projektükre 62 ezer 436 eurót kapnak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...