Hirdetés
Visszaélésekre ad lehetőséget a kampányfinanszírozás szabályozása PDF Nyomtatás
2013. október 30. szerda, 07:00

duro dora01Súlyos kockázatot lát a választási kampány finanszírozásának szabályozásában a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország, ezért kezdeményezik az erre vonatkozó törvény módosítását. A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy „ne lehessen következmények nélkül szórni az állami pénzt”.

A korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható – hívta fel a figyelmet Political Capital. Ez szerintük azt jelenti, hogy akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, máris hozzájuthat a központi kampánytámogatás százmillióihoz. Az elemzők úgy látják, a jelenlegi szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget, mert ha egy "kamuformáció" 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, de a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni. A Political Capital az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló (2013. évi LXXXVII.) törvény legproblematikusabb pontjai között említette, hogy míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok a központi támogatást készpénzben kapják.

Arra is rámutattak, hogy míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi tételes bevallásra. "A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra" - írták.

A megoldást szerintük az jelentené, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kell elszámolniuk a közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással. Ezért azt javasolják, hogy a pártok a központi kampánytámogatást kincstári kártyán kapják meg, arról is költhessék el, és a szervezeteknek szigorúan el kelljen számolniuk a kampányköltéseikkel. Javasolják azt is, hogy azok a pártok, amelyek a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni. Álláspontjuk szerint csak a törvény javasolt módosításával előzhető meg, hogy a kampánytámogatás reményében induló "kamupártokhoz" vándoroljon több milliárd forint közpénz.

A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne lehessen következmények nélkül szórni az állami pénzt a választási kampányok során - reagált az ellenzéki párt a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország keddi nyilatkozatára. Dúró Dóra, a párt szóvivője keddi közleményében úgy fogalmaz: a Fidesz szándékosan, saját politikai érdekeit szem előtt tartva alkotott olyan kampányfinanszírozási rendszert, amely a "kamupártok" indulását és felelőtlen pénzköltését lehetővé teszi, hogy minél inkább megossza az Orbán-kormányt leváltani kívánó erőket. Emiatt a 2014-es országgyűlési választási kampány vélhetően minden eddiginél többe kerül majd az adófizetőknek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Appy 2013-11-02 17:58
Üdvözlet!
Szerintem meg egy fillért sem kéne adni az adófizetők forintjaiból! Kukázzák össze saját erőből aztán lehet indulni! Szerintem!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...