Hirdetés
Ötszáz milliárd forint új uniós pályázat jelenik meg júliusig PDF Nyomtatás
2013. március 04. hétfő, 08:00

nfu1A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyílt napján mintegy harminc nagyszabású beruházást mutattak be országszerte, amelyek uniós fejlesztésből jönnek létre – írja a Magyar Hírlap.

Országszerte bemutatják az európai uniós fejlesztésből megvalósuló mintegy 30 jelentős beruházást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyílt napján, a legtöbb programra az előzetes regisztráció alapján beteltek a helyek. Csepreghy Nándor, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Wesselényi utcai épületében elmondta: a nyílt nap célja, hogy bemutassák az érdeklődőknek az Új Széchenyi Tervben szereplő, az emberek mindennapi életét kedvezően befolyásoló uniós fejlesztéseket. A fővárosban a Liszt Ferenc Zeneakadémia második, Wesselényi utcai új épületét, a 4-es metró Tétényi úti állomását és a Várkert Bazár tervezett rekonstrukcióját mutatják be az érdeklődőknek.

A Liszt Ferenc Zenekadémián Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes kiemelte, hogy a 13,1 milliárd forint beruházással kedvező oktatási feltételek teremtődnek meg, és utalt arra, hogy a Semmelweis Egyetem után náluk tanul a legtöbb külföldi diák. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a zeneakadémia bejárásán elmondta: 2007 és 2013 között 2000 közművelődési intézményt újítanak fel. Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője emlékeztetett arra, hogy az idei esztendő az európai polgárok éve az unióban. Magyarország 1000 milliárd forinttal többet kap az uniótól évente, mint amennyit befizet, a magyar közberuházások 97 százaléka uniós projekt, amelyből 85 százalékot az unió és 15 százalékot a magyar állam finanszíroz.

A 4-es metró Tétényi úti állomásán Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a beruházás 82-83 százalékban elkészült, és a 4-es metró 2014.márciusi átadása a főváros számára jelentős esemény lesz.   Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, a terület országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek lássák a fejlesztések eredményét, a Tétényi úti bejárásra is több mint ezren jelentkeztek. Csepreghy Nándor elmondta, hogy a Közlekedési Operatív Programban 1400 milliárd forint keret áll rendelkezésre 2007 és 2013 között, és ebből fontos budapesti fejlesztések valósulnak meg.

A Várkert Bazár bejárása előtt Zumbok Ferenc kormánybiztos ismertette a rekonstrukciós projektet, amely mintegy 9 milliárd forintból valósul meg. Rámutatott többi között  arra, hogy a létesítményt 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolták. Szólt arról, hogy az átadást követően, 2014 májusban Munkácsy eddigi legnagyobb kiállításának megrendezésére készülnek. Csepreghy Nándor elmondta, hogy 270 milliárd forintot fordított Magyarország ebben az uniós költségvetési ciklusban turizmusfejlesztésre. A helyettes államtitkár megemlítette, hogy legközelebb május 9-én, az európai napon rendezik meg az európai uniós fejlesztések nyílt napját.

Magyarországon a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 8 200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázatokon meghirdették, a teljes keret 87 százalékát már odaítélték - mondta Csepreghy Nándor, hozzátéve, hogy idén az év közepéig mintegy 500 milliárd forint értékben jelennek meg új pályázatok, és a fejlesztési források odaítélését az év végéig befejezik, a túlvállalásokkal együtt - közölte az európai uniós fejlesztések nyílt napján a helyettes államtitkár. Megjegyezte: operatív programonként eltérő mértékű a túlvállalás lehetősége, átlagosan 10 százalék.

A programok sikeres megvalósításáért felgyorsították a projektmenedzsmenti folyamatot, a gazdaságfejlesztési és regionális operatív programoknak van a legnagyobb forráslekötési arányuk, a Közlekedési Operatív Program, az Környezet- és Energia Operatív Program, valamint az Államreform Operatív Program esetében további gyorsítás szükséges a megvalósításnál. A gyorsításra azért van szükség, hogy az ország a fejlesztéspolitikában képes legyen tartani azt a célt, hogy minden uniós forrást felhasználjon - mondta a helyettes államtitkár.

A 2014-2020-as uniós fejlesztési periódussal kapcsolatban Csepreghy Nándor rámutatott arra, hogy a jövőben rendelkezésre álló keretösszegről megszületett a megállapodás. Magyarország annak ellenére, hogy az Európai Unió összbüdzséje csökkent, olyan eredményt tudott elérni, hogy egy magyar lakosra vetítve 660 ezerről 712 ezer forintra nő a támogatás.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi időszak tapasztalatai alapján akkor van lehetőség a gazdaságpolitikai célokat érdemi támogatására, ha a forrásokat koncentráltan használja fel az ország, ezért a keretösszeg 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, 40 százalékát ágazati fejlesztésre különítik el. Erről folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal, és ha a forrásfelhasználás az EU 2020 stratégia célkitűzéseit támogatja, akkor a bizottság jóváhagyja az operatív programokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #6 Mackósajt 2013-03-12 22:24
"A nagy fák gyökerei sok helyen felnyomják a járdát, így babakocsival egyáltalán nem lehet közlekedni, sajnos ez az idős embereknek is gondot okoz.
Javaslat: térburkolattal kellene a régi, rossz minőségű járdákat felújítani"

A térburkolatot biztos nem fogják felnyomni a gyökerek, vagy csak a sima fagyok, ahogy a talajban a víz megfagy és kitágul...
Esetleg javaslom a nagy fák kivágására irányuló pályázatok kiírását is. :)
Idézet
 
 
+1 #5 magas főváros 2013-03-11 08:31
Idézet - útépítési pályázat:
Városaink, községeink sok részében még ma is vannak földes utak. A lakosság nem tud vállani önerős útépítést, ezért szükséges lenne olyan EU-s pályázat, amelyet igénybe lehetne venni, hogy a XXI. században járhatóak legyenek a városok, községek közútjai


Nem csak városaink, hanem a magas Fővárosban sincsenek mindenhol aszfaltos utak. Csak egy példa: III. kerület hegyvidéki részein, ahol a belterületbe vonás 1999-ben történt meg. Ja, és fideszes a testület, meg a 2006-óta regnáló polgármester, aki ráadásul még ogy képviselő is. Név szerint Bús Balázs és díszes csapata. Ma egy világvárosban a XXI. században. Szégyen!
Idézet
 
 
+3 #4 Dr. Molnár 2013-03-07 08:55
Ha összeszámolnánk , hogy hány járdát, utat kell azért felújítani, mert rossz minőségű munkát végeztek el korábban valószínűleg megdöbbennénk. Kátyúk, megsüllyedt aszfalt, töredezett járdák mindenfelé. Miért nem látunk ilyet lépten nyomon a Lajtán túl? Építés helyett újra és újra javítunk. Ezer milliárdok mennek pocsékba, miközben a kormány pár milliárdokat von el innen-onnan, hogy meglegyen a hiánycél, emiatt az emberek vagy szegényebbek, vagy betegebbek, vagy képzetlenebbek stb. lesznek. Ha a minősíthetetlen színvonalú útelemeket nem vennék át a megrendelők, nem itt járnánk.
Idézet
 
 
+1 #3 járdaépítési pályázat 2013-03-05 18:51
2013-2020. években kiemelt figyelmet és támogatást kellene fordítani a járdaépítésekre . Ilyen program az elmúlt 20 évben nem volt.
A nagy fák gyökerei sok helyen felnyomják a járdát, így babakocsival egyáltalán nem lehet közlekedni, sajnos ez az idős embereknek is gondot okoz.
Javaslat: térburkolattal kellene a régi, rossz minőségű járdákat felújítani
Idézet
 
 
+3 #2 útépítési pályázat 2013-03-05 18:45
Városaink, községeink sok részében még ma is vannak földes utak. A lakosság nem tud vállani önerős útépítést, ezért szükséges lenne olyan EU-s pályázat, amelyet igénybe lehetne venni, hogy a XXI. században járhatóak legyenek a városok, községek közútjai
Idézet
 
 
-3 #1 keresztény értékek mentése 2013-03-05 18:39
Olyan pályázatok kiírását is kellene segíteni, amelyeknél lehetne pályázni keresztény kiadványokra (pl. a vallási turizmus fejlesztése kapcsán imafüzetekre, bibliára, hittankönyvekre , stb.)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...