Hirdetés
Helyi példa - Közfoglalkoztatottak nevelik a virágpalántákat PDF Nyomtatás
2012. április 24. kedd, 08:15

kovesdZajlik a Zsóry területén található, régi városi virágkertészet újraélesztése Mezőkövesden. A terület rendbetétele, az első virágpalánták elültetése, a termesztés elindítása a szociális földmunkaprogram keretében valósul meg.

Mezőkövesd Város Önkormányzata 3,5 millió forintot nyert a Wekerle Sándor Alapkezelőn keresztül a szociális földmunka mintaprogram megvalósítására. Ebből az összegből a szükséges eszközöket, vetőmagokat, építési anyagokat finanszírozzák, míg a dolgozók fizetését a munkaügyi központ által biztosított közfoglalkoztatotti bértámogatásból oldják meg.

Tavaly ősszel az időjárás miatt csak a tereprendező, talaj-előkészítő munkálatokra volt lehetőség. A program egyik pillére a zöldség-növény termesztése, a másik pedig az egykori városi virágkertészet újraindítása, amelyet még a '90-es években zártak be.

A program keretében jelenleg is zajlanak a munkálatok a Zsóry fürdő hátsó parkolója mögötti részen, az egykori virágkertészet helyén.  

„A terület mellett a kiszolgáló épületet, rakodókat is rendbe hozták a dolgozók. A virágkertészet egykori kis házát vállalkozó segítségével újítottuk fel és vakoltuk be. A kis ház melletti területet megtisztították a sűrű bozóttól, a fürdő felújításakor felhalmozódott törmeléktől. Az épülethez egy fóliasátor fog kapcsolódni, ahol a kiültetésre szánt zöldségpalántákat, valamint virágokat készítik majd elő. A fólia mellett egy melegágyat is kialakítottak a munkások, ahol szintén különböző virágfajtákat fognak nevelni. Ezek üvegborításához a Mező Ferenc Tagiskolából kiselejtezett ablaküvegeket fogjuk felhasználni.” – mutatta be a területen folyó munkát dr. Hajdu András alpolgármester.  

Az alpolgármester szerint a földprogram abban is eltér más közmunkától, hogy annak tervezése, irányítása a szokásosnál nagyobb körültekintést igényel.

„Örülök neki, hogy egy olyan kolléganő koordinálja ezt a munkát, akinek szakmai végzettsége is ez, így szívén viseli a program sorsát, sikerét. Itt szeretném még megköszönni Farkas Félixnek, a Megyei Önkormányzat kisebbségi bizottsága elnökének azt a támogatást, amit mind a dolgozók kiközvetítésében, mind a pályázati források felkutatásában nyújtott az Önkormányzatunknak. Úgy gondolom, pozitív példát láthatunk ezeknél, a főként roma embereknél, akik egyre motiváltabban végzik a munkát, és saját sikerüknek érzik, ha az jó eredménnyel zárul. – fűzte hozzá az alpolgármester.

Az újraéledő virágkertészetben megtermelt virágok később a város közterületeit díszítik majd, amely így nemcsak a település esztétikus küllemét javítja, de költségcsökkentő hatása is lehet. A zöldséget - amelyet 1 hektáron kíván termeszteni az önkormányzat – a későbbiekben a városi közétkeztetés költségeinek csökkentésére, ezáltal szociális célra kíván fordítani az önkormányzat.

MTI ÖS

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...