Hirdetés
OECD-küldöttség tárgyalt Budapesten a Magyary-programról PDF Nyomtatás
2012. április 11. szerda, 06:00

 

gal_andras_levente02Háromtagú delegációt küldött Budapestre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azért, hogy a kormány és a nemzetközi szervezet által korábban megkötött stratégiai megállapodás részleteiről tárgyaljanak. Gál András Levente kormánybiztos és a szervezet képviselői találkozójukon értékelték a Magyary-programot, illetve áttekintették az egyéves végrehajtási menetrendet.

A Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos a találkozón emlékeztetett: a szerződés alapját a tavaly nyáron bemutatott Magyary-program adja, lényege, hogy az OECD a magyar közigazgatás megújulását ösztönző gyakorlatát más országokban is hozzáférhetővé teszi. Gál András Levente úgy fogalmazott: a stratégiai együttműködés fő célja az, hogy a hazai kidolgozású terv exportálhatóvá, más országok számára is használhatóvá váljon – tudósított a kormany.hu.

A politikus leszögezte, hogy az OECD-vel való együttműködés kiemelten fontos a kormány számára, hiszen a szervezet kiterjedt tapasztalatai révén sokat segíthet a Magyary-program továbbfejlesztésében. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a program azért is egyedülálló, mert nem statikus tervről van szó, hanem folyamatosan változó, az igényekhez igazodó programról. Hozzátette, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a programot saját erőforrásból valósították meg, nem külső tanácsadói cégekre támaszkodtak.

Az OECD képviselőit a kormánybiztos tájékoztatta a Jó állam-index kidolgozásával kapcsolatban is, mint mondta, segítséget, tanácsokat várnak a szervezettől azzal kapcsolatban, hogy a Magyary-program mögött egy megfelelő „zsinórmérték” lehessen. Gál András Levente a program négy beavatkozási területéről (szervezet; feladat; eljárás; személyzet) szólva kiemelte, mindmáig elégedetlen az eljárások felgyorsításával kapcsolatban, a közbeszerzéseket és az államháztartást érintő ügyekben éppen ezért még ebben az évben módosításokat nyújtanak be a parlamentnek.

Arra a kérdésre, hogy a programot mennyire lehet nemzetközivé tenni, a kormánybiztos elmondta, a négy beavatkozási terület bárhol jól működhet, hiszen nem mindenre kiterjedő, nem túlrészletezett kérdésekről van szó, hanem egyszerű, világos megoldásokról, amelyek a lényeget ragadják meg.

Az OECD képviselői részéről ugyancsak kérdés hangzott el a program sikerességének mérhetőségével kapcsolatban is: a Jó állam-index mellett fontosnak tartanák más indikátorok kidolgozását is. Válaszában Gál András Levente egyértelművé tette, hogy indokoltnak látják a bővítést, az index ugyanakkor első körben megfelelő mérőként használható a hatékonyság megállapítására.

A felek a mostani találkozón abban egyeztek meg, hogy május közepén újabb megbeszélést folytatnak, amikorra az OECD konkrét javaslatokat, észrevételeket fogalmaz meg a Magyary-program aktuális kiadásával kapcsolatban. A nemzetközi szervezet képviselői ezután szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel is megbeszéléseket folytattak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...