Hirdetés
Önvásárlással lesz a fővárosé a Vízművek PDF Nyomtatás
2012. március 27. kedd, 07:30

viztLehullt a lepel a főváros közműreprivatizációs tervéről, a közgyűlés jóváhagyta a Vízművek 25 százalékának visszavásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot. Eszerint az üzletrészt 15,1 milliárd forintért kapja vissza Budapest, olcsóbban, mint amennyiért 1997-ben eladta. A jóárasítást fenyegetéssel sikerült elérni, az összegre maga a Vízművek vesz fel hitelt - írja az Index.

A fővárosi önkormányzat várhatóan 15,1 milliárd forintért visszavásárolja a Fővárosi Vízművek 1997-ben eladott 25 százalékát a francia-német befektetőtől, jelentette be Tarlós István főpolgármester. Az eredeti szerződés szerint az üzletrész még tíz évig a külföldi befektetők kezén lenne, ezalatt a városháza jogászai szerint akár 33 milliárd forintot is kivihetnének az országból menedzsmentdíj gyanánt.

A 15,1 milliárd forint kedvezőbb, mint a szerződésben meghatározott ár, amely szerint a főváros 10 év múlva az eredeti vételárért, 16,5 milliárd forintért kellene, hogy visszavásárolja az üzletrészt. A kedvező árat és a szerződésbontást a fővárosnak azzal sikerült elérni, hogy megfenyegette a külföldi befektetőket, hogy rendkívüli felmondással fog élni, mert a cég elmulasztotta karbantartani a tűzcsapokat, és ezzel szerződést szegett.

A főváros első ajánlata 8,2 milliárd forint volt, a második pedig 12,3 milliárd forint a részvényekért. Ezekről a befektetők hallani sem akartak Tarlós szerint, de a 15,1 milliárd forintba belementek (ez már tartalmaz egy több mint kétmilliárd forintos hitelt is, amit az OTP-nek kell törleszteni). A fővárosnak a főpolgármester szerint azért jobb a megegyezéses megoldás, mint a rendkívüli felmondás, mert az utóbbi milliárdos kockázatokat rejt magában.

A megspórol menedzsmentdíj mértékén kisebb vita volt az újságírók és a főpolgármester között, ami azzal az ígérettel zárult, hogy a főváros közzéteszi a Vízművek eladásának a szerződését, valamint 1997-ig visszamenőleg kiteszi a honlapjára az éves menedzsmentdíjak összegét, amit kifizettek a befektetőknek.

A mai közgyűlési döntés egy szándéknyilatkozatról szól, amely néhány módosítást tartalmaz a már megtárgyalt szerződési verzióhoz képest. A befektetőknek erre kell rábólintaniuk 90 napon belül, mert ha nem, akkor jön a rendkívüli felmondás.

Tarlós István közölte azt is, hogy a 15,1 milliárd forintos vételár valószínűleg a Vízművek, valamint esetleg egy másik fővárosi közműcég által felvett hitelből lesz kifizetve. A konstrukció ismerős lehet a befektetőknek, hiszen hasonló módon vásárolták meg ők is a Vízműveket.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...