Hirdetés
Rákapcsolt a kormány PDF Nyomtatás
2012. március 13. kedd, 09:30
kozlonyMíg január közepéig egyetlen kormányrendelet sem jelent meg, februárban viszont nagyon intenzív munkát végeztek a jogalkotók. Összesen 103 jogszabályt hirdettek ki – írja az FN24.

 

Az év legrövidebb hónapjában annyi jogszabály jelent meg, mint tavaly az első két hónapban összesen. Hogy a jogalkotás magasabb sebességre kapcsolt, az is jelzi: a jogszabályok alkalmazásának hetedére nem lehetett felkészülni – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból.

2012. február végéig összesen 103 jogszabályt hirdettek ki. Ezek nagyobb részét februárban léptették hatályba: a januári 33 után akkor 70 jelent meg, annyi, mint tavaly januárban és februárban összesen (januárban egyébként is évtizedes rekord dőlt meg azzal, hogy a hónap közepéig egyetlen kormányrendelet sem jelent meg).

Nemcsak a hatályba lépett, hanem a módosított és hatályon kívül helyezett jogszabályok száma is jelzi azt, hogy intenzív jogalkotói munka folyt az év második hónapjában. Januárban még csak 6 jogszabályt helyeztek hatályon kívül, februárban már 26-ot, míg a módosított jogszabályok száma a januári 74-ről februárra 272-re nőtt.

Az év első két hónapjában kihirdetett jogszabályok majdnem egynegyede kormányrendelet – 25 ilyen jelent meg –, a vidékfejlesztési miniszter 17, a fejlesztési miniszter 12 rendeletet alkotott. Az első két hónapban csak 8 törvény jelent meg, a külügyminisztériumban és a miniszterelnökségen pedig egyetlen rendelet sem született.

Figyelemreméltó, hogy a 103 jogszabályból 15, vagyis nagyjából minden hetedik azonnal hatályba lépett. A kormányrendeletek között az átlagosnál magasabb azok aránya, amire nem lehetett felkészülni: a 25-ből 7, vagyis nagyjából minden negyedik ilyen, és további 9 a kihirdetés másnapján lépett hatályba.

Hasonlóan magas a humánerőforrás-miniszter által kiadott sürgős rendeletek aránya: a 11 rendeletéből 4 aznap, további 3 a kihirdetését követő napon lépett hatályba. A 103 jogszabályból mindössze 8 olyan van, ami 30 napon túl lesz hatályos. A jogszabályok többsége (36) a kihirdetése másnapján, vagy annak nyolcadik napján (28) hatályosult. Előbbieknél, akárcsak az azonnal hatályba lépetteknél, bizonytalanságot okozhat, hogy azokra a jogalanyoknak lényegében nem volt felkészülési idejük – írja az elemzés.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...