Hirdetés
Több száz vasúti járat szűnik meg április közepétől PDF Nyomtatás
2012. március 12. hétfő, 09:00
vasutTöbb mint 400 vasúti járatot szüntet meg a kormány április közepétől, a cél a busz és vonat járatok párhuzamosságának megszüntetése. Az infrastruktúráért felelős államtitkár szerint ezzel éves szinten 12 milliárdos megtakarítást lehet elérni. A vasutasok a munkájukat féltik.

 

2010 nyarán még a vonalbezárások újranyitásával foglalkozott a kormány, de 33-ból csak 11-vonalon indították újra a vasúti közlekedést. Most viszont lesz olyan újranyitott vonal, ahol csökkentik a járatok számát. A ritkítás a nagyvárosok közötti vonalakat is érinti. Például Szombathely és Székesfehérvár között április közepétől naponta 18 vonattal indul kevesebb. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy naponta 8-10 százalékkal csökkentik a járatok számát. Csütörtökön pedig már Orbán Viktor is elismerte, hogy beletört a kormány bicskája a MÁV átalakításba, most a párhuzamosságok megszűntetésével akarnak spórolni.  

Völner Pál szerint az egész ágazatra (a buszos és a vasutas részre) vetítve, 2012-re mintegy 8 milliárdos megtakarítást, éves szinten pedig mintegy 12 milliárdot lehet elérni. A mozdonyvezetők azonban az állásukat féltik. „Budapestet és agglomerációját ez a kérdés nem érinti, viszont vannak olyan vidéki települések, ahol amúgy is nagyon rossz a tömegközlekedés, ez ott fog lecsapódni és ott lesznek problémák a mozdonyvezetők foglalkoztatásával” – vélekedett Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az elnöke.

A kormány azt ígéri, vonalakat nem fognak bezárni, és a szakszervezetekkel is egyeztetnek az átalakításokról.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #2 papa 2012-03-24 22:44
..hentesek, sebészek, mindkettő húst darabol ami önmagában nem baj, de ha a munkaterületek felcserélődnek, hát a bion nagy baj. 1968-tól nem képes (vagy nem is akarja) felfogni egyetlen kormányzat sem a közlekedés (még egyszer mondom hogy Völner hentes is megértse a közlekedés) nemzetgazdasági , stratégiai jelentőségét.
Ha képes lenne, ha tudná megértené, azt csak egy egységes és oszthatatlan struktúrába lehet eredményesen kezelni. Egy ilyen kis országban egyszerűen nonszensz minden közlekedési alágazaton belül százféle társaságot működtetni, sem rugalmasság, sem költséghatékony ság nem érhető el vele. Akik az ellenkezőjét mondják-teszik azokat az állami pénzek elsíbolásán kívül semmilyen más érdekeltség nem vezérel.
Idézet
 
 
+2 #1 Moi 2012-03-13 19:04
Hasonló bejelentést már többször hallottunk egy Kóka nevű úrtól és sleppjétől. A "...vonalakat nem fognak bezárni.."-hoz: no, persze! Közvetlenül nem, csak közvetetten! Pl. "hatékony", "gazdaságos" és ilyen "takarékos" módszerekkel! Uraim, felmérték tettük következményeit a rövidtávú - állítólagos - megtakarításon túl?! Nem kell okvetlenül Baross Gábor-i magasságokba emelkedni ahhoz,hogy javítsanak, amíg nem késő. Két dolog azonban vitathatatlanul szükségeltetik: intelligencia (a hibánk beismeréséhez és tudásunk szerinti kijavításához), továbbá az összefüggésekbe n való gondolkodás képessége. Csak remélni tudom, hogy ezekben nincs hiány. Tisztelettel a(kötelező)jeli ge.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...