Hirdetés
Több száz hódmezővásárhelyi közalkalmazott hagyta ott az Erste Bankot PDF Nyomtatás
2012. január 30. hétfő, 10:00

 

erstebTöbb száz hódmezővásárhelyi közalkalmazott és köztisztviselő szüntette meg az Erste Bankban vezetett bankszámlájátértesült az Index több, egymástól független forrásból. A tömeges számlazárások december második felében kezdődtek. A hírportált többen is arról tájékoztatták, hogy a polgármesteri hivatalból érkeztek akérésekésajánlásokminden önkormányzattól függő városi alkalmazotthoz. Hivatali és kórházi dolgozókat, tanárokat és a közműcégek munkatársait is arra kérték állítólag, hogy szakítsanak az Erstével.

A számlazárásokkal kapcsolatos írásban feltett kérdésekre Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője úgy reagált: „Hódmezővásárhely számlavezetője az Erste Bank. Annak idején, amikor az Erste lett a számlavezetőnk, a munkavállalók részére megadtuk azt a tájékoztatást, hogy a számlavezető bankunknál lévők részére a bér az utalás napján jóváírásra kerül. Ekkor sokan nyitottak egy olyan számlát, amelyet arra használtak, hogy a bérük mielőbb rendelkezésükre álljon. Az Önkormányzat érdekkörében közel 2300 munkavállaló van, közülük mintegy 1200 fő részére utaltunk eddig a számlavezető bankunkon belül. Decemberben azonban megállapodást kötött az önkormányzat a Magyar Államkincstárral, hogy a béreket az idei évtől az önkormányzat normatívájából a Kincstár közvetlenül utalja a dolgozóknak, amely így - függetlenül attól, hogy milyen pénzintézetnél vezet számlát a munkavállaló - minden hónap harmadikáig megérkezik” – közölte.

Korsós Ágnes szerint „ezt követően indult el az a folyamat, amelynek eredményeként sokan bejelentették másik pénzintézetnél meglévő számlaszámukat a bérük arra utalása érdekében, ugyanakkor elindították az Erste Bankban vezetett számlájuk megszüntetését.

Hozzátette: „Nem tudok arról, hogy bárkinek kötelező lenne a számláját megszüntetni, valószínűleg azok élnek ezzel most, akik elégedetlenek voltak a számlavezetéssel, vagy több számlájuk lévén, megszűnt az az előny, amit az jelentett, hogy az önkormányzat számlavezetőjénél vezették számlájukat".

A Magyar Államkincstártól azonban az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy az utalások rendje nem változott meg. „Az önkormányzatok saját bevételeikből és az állami hozzájárulásokból saját maguk intézkednek az önkormányzat és fenntartásuk alá tartozó intézmények bérkifizetéséről a számlavezető hitelintézetek irányában” – közölte a kincstár.

Ráadásul a bankközi elszámolási rendszer felgyorsításának köszönhetően hamarosan az utalások mindenkinek napon belül érkeznek majd, a számlavezető bankjától függetlenül. Az átutalási idő júliustól rövidül le, onnantól kezdve teljesen mindegy lesz, hogy a munkaadó és a munkavállalók hol vezetik a számlájukat.

Havránek Ferenc, a hódmezővásárhelyi közgyűlés egyik ellenzéki tagja szerint a helyzet nem pont olyan, amilyennek az önkormányzat lefesti. Hozzá több városi intézményből is az jutott el, hogy a vezetők szóban felszólítják a munkatársakat az Erste elhagyására – írásos utasításról senki nem tud –, pontosabban „ajánlják nekik” ezt a lépést, azonban a politikus szerint több érintett nyomásgyakorlásról számolt be - olvasható a cikkben.

Egyes intézményekben állítólag olyan hírek terjedtek el, hogy az Erste megszűnik, kivonul az országból. Az Index egyik forrása szerint egyes városi intézményekben azoknak, akik nem akarnak számlavezető bankot váltani, meg kell indokolniuk ezt a döntést. Úgy tudni: intézményi szintű bankváltások korábban is előfordultak a városban, ezeket azonban előbb mindig a közgyűlés előtt tárgyalták, ami ebben az esetben elmaradt.

A hírportál cikke szerint három forrás is megerősítette, hogy az embereknek azt is megmondják, hol nyissanak új számlát: egy hódmezővásárhelyi fiókkal is rendelkező takarékszövetkezetet ajánljanak.

„Arról nincs információm, hogy meghatározott pénzintézethez kellene átvinni a számlájukat dolgozóinknak. Arról tudok, hogy érkezett számlavezetési ajánlat pénzintézettől, amelyet, mint minden, dolgozóinkat érintő ajánlat esetében, megküldtem valamennyi intézményünknek" – fogalmazott válaszában a város címzetes főjegyzője.

Az eset kapcsán megkereste az Index az Erste-központot, de értesüléseiket nem kommentálták.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester a város adósságának tetemes részét jelentő kötvényeken keletkezett árfolyamveszteség megosztására szólította fel decemberben hitelezőjét, az Erste Bankot. Lázár az erről szóló levelében ultimátumot adott a banknak: együttműködésük hiányában "az önkormányzat vezetői a magyar országgyűlés jogalkotási és a magyar kormány végrehajtási segítségét fogják kérni" az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...