Hirdetés
Sakkozik az EU-pénzekkel a kormány PDF Nyomtatás
2011. december 12. hétfő, 09:30
sakkMagyarország az európai uniós fejlesztési források átcsoportosítását kezdeményezi a 2007-2013. évi költségvetési időszakban biztosított keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése érdekében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

 

Az operatív programok módosítására a kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan még decemberben benyújtja az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához. Az átcsoportosítások összességében több mint 282 milliárd forint fejlesztési forrást érintenek, ebből 164 milliárd forint az operatív programok közötti, 118 milliárd forint az operatív programon belüli változtatás.

Az NFÜ közölte, hogy a fejlesztési források maradéktalan felhasználásához gyorsításra, illetve forrásátcsoportosításra van szükség, az átcsoportosítás egyértelműen csökkenti a pénzvesztés kockázatát. Az operatív programok tervezett átcsoportosításáról szóló dokumentumokat november 16-tól 29-ig lehetett véleményezni társadalmi egyeztetés keretében. A legnagyobb pénzmozgással járó forrásátcsoportosítás az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programját érinti.

A Környezet és Energia Operatív Programba (KEOP) az energiahatékonyságra és a megújuló energia felhasználásra 163 milliárd forintot csoportosítanak át a Közlekedési Operatív Programból (KÖZOP). A KÖZOP forrásának elvonása érinti a különböző fejlesztési területeket, ezek: az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi úti elérhetőségének javítása; a térségi elérhetőség javítása; közlekedési módok összekapcsolása, gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése; a városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése; a technikai segítségnyújtás. De még így is mindegyik területén marad 10 milliárd és 138 milliárd forint közötti fejlesztési forrás.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) és a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) közti forrásátcsoportosítást a végrehajtási intézményrendszer megnövekedett finanszírozási igénye indokolja. A TÁMOP technikai segítségnyújtás a konvergencia régiókban, valamint a technikai segítségnyújtás a Közép-magyarországi régióban területekről összesen 1,1 milliárd forintot csoportosítanak át az ÁROP-on belüli technikai segítségnyújtásokra.

Az operatív programokon belüli forrásváltozások érintik a az ÁROP-ot, az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programot (EKOP), valamint a KÖZOP-ot és a TÁMOP-ot. A KÖZOP belső átcsoportosítása 20,7 milliárd forint lehetőséget biztosít az Új Széchenyi Tervben kijelölt új kerékpárutak fejlesztéséhez. Az egyik jövőbeni beruházás a Duna menti kerékpárút kiépítését segíti mintegy 200 kilométer hosszan Eurovelo útvonalon.

A TÁMOP-ban minőségi oktatás és hozzáférés területről 47 milliárd forintot a foglalkoztathatóság fejlesztésére, a munkaerőpiacra belépés segítésére és ösztönzésére, valamint a felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítésére csoportosítanak át, ahol még így is közel 120 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...