Hirdetés
Rogán: óvatos növekedés - Vértes: zsákutcában van Magyarország PDF Nyomtatás
2011. november 25. péntek, 10:00

kerdoA következő év az óvatos növekedés esztendeje lesz Magyarországon, ahol a költségvetést érő három fő kockázat; a növekedési, az árfolyam-, és a kamatkockázat kezelésére kell koncentrálni – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke.

Rogán Antal a Republikon Intézet „Magyar modell és esélyei" címmel rendezett konferenciáján hangsúlyozta: a növekedési kockázat – amelynek kezelése a magyar gazdaságpolitika feladata lesz – leginkább abból adódik, hogy a magyar export szempontjából fontos célországok gazdasági növekedése bizonytalan, miközben az export adja  a magyar gazdasági növekedés motorját. A belső keresletet ugyan „megtámasztotta" a kormány a személyi jövedelemadó rendszer átalakításával, de nem bővült a fogyasztás.

Az árfolyam- és kamatkockázatokat csak úgy lehet kezelni, ha ezekre „kvázi, biztosításokat" kötünk, „ezért kell a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új megállapodást kötni" – fogalmazott Rogán Antal. Hozzáfűzte: a megállapodás ezeket a kockázatokat 2012-ben „kiszámíthatóvá és kezelhetővé" teszi.

Rogán Antal beszélt arról is, hogy a kormány jelenleg 1,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővüléssel kalkulál 2012-re, ugyanakkor pontosan nem tudható, hogy mekkora  lesz a gazdasági növekedés üteme. A költségvetés egy százalékos differenciát „képes kivédeni", mert nagyon magas tartalékokkal rendelkezik, fűzte hozzá.

A parlament jövő keddi ülésén dönt arról, hogy a jövő évi költségvetésben lévő tartalékokat szeptember 30-ig zárolják; a  költségvetési bizottság erről szóló módosító indítványa már a Ház előtt van. Erre azért van szükség, hogy ha bármelyik kockázat beáll, akkor ezek a tartalékok legyenek azok, amelyek segítik a deficit tartását. „E téren szerintem nincs is olyan hatalmas vita közöttünk, a Valutaalap szakértői, és az Európai Unió előrejelzései között", mert a 2,5-től a 2,8 százalékos sávig vannak deficit- előrejelzések, ugyanakkor Magyarország elkötelezett a 2,5 százalékos cél tartása mellett – hangsúlyozta Rogán Antal.

Hozzáfűzte: a deficitcél tartása szempontjából inkább Brüsszel „a keményebb tárgyalófél", az IMF szerinte nagyobb deficitet is „megengedne" Magyarországon mint az Európai Unió.

Rogán Antal beszéde elején emlékeztetett arra, hogy bár 2010-re a fiskális kiigazítás egy része lezajlott, a belső strukturális problémákat nem tudták kezelni, így gyakorlatilag érdemben nem javult Magyarország fiskális helyzete. 2010-ben így a gazdaságpolitika növekedési mozgástér nélkül maradt, a kiigazításokat ugyanakkor végre kell hajtani - mondta.

Az új kormány törekedett a mozgástér – beleértve a költségvetési mozgástér – kitágítására, felmondták az IMF-fel való megállapodást, a Széll Kálmán Terv pedig a strukturális problémák megoldását célozta meg – hangsúlyozta a képviselő.

Hangsúlyozta: a válságadókat akkor lehet kivezetni, ha a Széll Kálmán Tervet következetesen végre tudják hajtani, 2012 egyik legfontosabb kihívása éppen az, hogy  a magyar gazdaságpolitika érdemben végigvigye a tervben megfogalmazott lépéseket.

Látni kell, hogy a magyar gazdaságpolitika egy olyan környezetben mozog, amelyben folyamatos és állandó bizonytalanság van, főként a Magyarország számára legfontosabb területen, az Európai Unióban. Rogán Antal hangsúlyozta: a bizonytalan európai gazdasági környezetben a magyar kormány által is alkalmazott "nem ortodox" eszközöket egyre több helyen veszik fontolóra.

Kiemelte: Magyarország azért választott nem ortodox eszközöket, mert azon európai uniós országok egyike volt, ahol a legszűkebb volt a mozgástér, hosszú ideje volt túlzott deficit eljárás az ország ellen, ezt a helyzetet pedig kezelni kellett.  

Magyarország számára hosszú távú probléma lesz a külső, eladósodottság nemcsak az állam, hanem a háztartások és a vállalati szektor részéről is - mondta Rogán Antal, hozzátéve, hogy Magyarországon van a svájci frankban kihelyezett hitelállomány 10 százaléka.

Vértes András,  szerint zsákutcában van Magyarország, ezért változtatni kell a gazdaságpolitikán annak érdekében, hogy a jövőre várható egy százalékos gazdasági visszaesés után ismét a gazdasági növekedés útjára lehessen lépni.

A Világgazdaság napilap által szervezett csütörtöki budapesti konferencián a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke hangsúlyozta: „a világ a hitelességre épül, és éppen e fundamentumról" állít ki Magyarországról rossz bizonyítványt a piac.

Az államháztartási folyamatokról elmondta: 2011-ben GDP arányosan egy százalékos többlet várható, ugyanakkor ha az egyszeri bevételi és kiadási korrekciós tételek is a mérlegbe kerülnek, akkor az úgynevezett, és az EU által leginkább figyelt ciklikusan igazított strukturális deficit 6 százalék. Ez a mutató 2009-ben 2 százalékos hiányt jelzett – tette hozzá.

Vértes András szerint szükséges, de nem elégséges, hogy Magyarország hitelmegállapodásra jusson az IMF–EU párossal, emellett a magyar pénzügyi szektor megrendült stabilitását is helyre kell állítani, javítani kell a bankok hitelezési képességén.

A magyar pénzügyi szektor megrendült stabilitását nemcsak a nemtörlesztő devizahiteleken elszenvedett veszteség, illetve a szükséges céltartalék képzés magyarázza, hanem a hibás és érthetetlen végtörlesztési szabályozás is – hangsúlyozta Vértes András. Véleménye szerint ugyanis a végtörlesztés lehetőségével elsősorban a magas jövedelműek képesek élni, akik mint jó adósok  ezáltal kikerülnek a bankok portfoliójából, ahol viszont a maradó adósportfolió romlik.

A végtörlesztés nyomán a bankok 100-200 milliárd forint veszteséget kénytelenek elszenvedni, tőkemutatóik romlanak, amelynek nyomán a bankok kockázati felárai emelkednek és ez a kamatok emelkedéséhez nyitja meg az utat – mondta.

A válság előző szakaszában, 2008–2009-ben a magyar bankok megközelítőleg összesen ezer milliárd forint céltartalék képzésre kényszerültek, illetve tőkepótlásra szorultak, ehhez járul hozzá a 2010–2012 közötti folyamat, amikor a bankadó, a végtörlesztés és a szükséges tőkepótlás miatt további 700-1.000 milliárd forint veszteséggel számolhatnak – fogalmazott Vértes András.

Mindezek nyomán a bankok hitelezése képessége csökken, márpedig hitel nélkül nincs gazdasági növekedés – összegezte a GKI elnöke.

(MTI)

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #4 fly86 2011-11-27 20:23
A gazdaságpolitik a egy része sikeres, más része kudarcos. Miért ne lehetne a senki által el nem fogadott, a növekedést megállító intézkedéseket visszavonni, és jó megoldások mentén folytatni? Politikai kudarc, na és? az országot kellene szolgálni. Matolcsy el, beismerjük, hogy volt ahol tévedtünk, gyors szerződéskötés az IMF-fel, és csökkennek szenvedéseink. A gyenge forint rosszabb, mit a megszorítás, ha nincs növekedés nincs új munkahely. Kicsit égünk, de jobban élhetnénk. A vége úgyis az lesz, csak meddig kell még szívnunk, míg jó útra lépünk? Csak a bolond ragaszkodik a hülyeségéhez!
Idézet
 
 
+3 #3 Pénzügyes 2011-11-27 13:46
Találó a kérdőjel! Ez tiszta politika! Kinek van igaza? Nem vagyok politikus, nincsenek, soha nem is lesznek ilyen törekvéseim. „A politika úri huncutság” mondja egy szólásmondás. Van benne valami, de nem az igazi, s ami ma nálunk van az sokkal rosszabb ennél! De hol van a gazdaság, amiből meg kell, kellene élnünk? Lehet huncutkodni, de nem a gazdasággal. A gazdaság kőkemény törvényszerűség ei előbb, utóbb visszaütnek a még nálunk nagyobb, erősebb országok viszonylatában is. Talán ezer évvel ezelőtt igen, ma már nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármit is diktáljunk Európának, az EU-nak. Lehet feszegetni a korlátokat, kell érvényesíteni az érdekeinket, de fejjel menni a falnak nem szabad! Józan paraszti ésszel be kell mérni a határokat, s azon belül lehet, kell ügyeskedni, manőverezni. Paraszt bácsi, több ezer éve tudja, kínosan ügyel rá, hogy amikor befogja a lovakat, a lovak feje egy irányba mutasson, egyfelé húzzanak, mert csak akkor megy előre a szekér. Mikor érik fel ésszel ezt a politikusaink?! A „rendszerváltás ” óta megy a harc, a háború a politika színterén, a gazdaság, az életszínvonal meg közelít a bányász békához.
Idézet
 
 
+2 #2 egy büszke magyar 2011-11-26 19:23
Minden OK, nem kell megijedni. Emlékezzünk csak, mit mondott Orbán Viktor nemrég. "kiosztottunk nèhány kokit, néhány sallert". Még jó, hogy a világ megszeppenve áll, és csodál minket.
Idézet
 
 
+3 #1 paloc 2011-11-25 20:33
Annak idején azt gondoltam ,hogy a "böszmeséget" nem lehet felülmúlni .Tévedtem ,nincs az a mélység ahová vezetőink ne lennének képesek lesüllyedni a hazudozás és nép hülyének tekintése terén.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...