Hirdetés
Kórházi kényszer-átalakítások PDF Nyomtatás
2011. november 15. kedd, 09:00
korhazakGőzerővel zajlik a megyei tulajdonú kórházak állami irányítás alá vétele, számos részlet azonban ismeretlen. Ilyen a beutalási rend, egyes pénzügytechnikai eljárások és a klinikák lehetséges jövőbeni szerepe is – írja a Magyar Hírlap.

 

A megyei kórházak központi irányítása kapcsán fölmerül a kérdés, az „államosítás” mennyiben befolyásolja a betegek beutalási rendjét? A jelenleg még megyei tulajdonú kórházaknak kettős szerepük van. Egyrészt a területi ellátási kötelezettségből adódóan gyógyítják az adott megye lakosainak egy részét, másfelől olyan ellátást adnak, amellyel a kisebb városi kórházak nem képesek boldogulni. Ebben viszont már a teljes megyét illetően, sőt a megyehatárt meghaladó hatáskörrel rendelkeznek. Az átvétel következménye tehát az lehetne, szélesedne a megyei kórházak befogadóképessége.

Ugyancsak érdekesek a ma még ismeretlen gazdasági jellegű részletek. Az állami átvétellel ugyanis az ingó és ingatlanvagyon is központi kézbe kerül, és nem mellékes ezek számbavétele, leltározása, ismételt felértékelése. Komoly feladatot jelent majd a pénzügyi rendszerek összehangolása, hiszen a megyei kórházak többsége kereskedelmi banknál vezeti számláját – a központosítással azonban a pénzforgalom a Magyar Államkincstárnál történik majd. E rendszer kialakítása az egyik legsürgetőbb feladat. Nem tudni, még az önkormányzati vagy már a kincstári számlára érkezik-e a kórházak novemberre és decemberre járó finanszírozása.

Több szakmai kérdés is tisztázásra vár az átvétel kapcsán. Mivel még nem váltak nyilvánossá a betegellátás új tárgyi és személyi feltételei – az úgynevezett minimumfeltételek –, ezért a 2003-as alapvetésből kell kiindulni. Valószínűleg vannak olyan kórházi osztályok, amelyeknek a személyi állománya nem felel meg az előírtaknak, így ezeknek akár néhány hónapon belül az átszervezés vagy az összevonás lehet a sorsuk. Ennek egyik példája lehet a fül-orr-gégészet, ez a szakma ugyanis már önmagában is „kipusztulónak” számít, sok idős orvos dolgozik benne, a fiatal utánpótlás reménye nélkül.

A központi irányítás alá vételnek nincs közvetlen hatása a betegellátásra, ám a múlt szombaton benyújtott törvénytervezet – a „saláta” – jó néhány pontjának végrehajtása már az államra hárul. Gondot jelenthet a javaslatban vázolt új ügyeleti szabályok bevezetése, ami valójában nemcsak az átvett kórházakat, hanem az orvosok másod- és harmadállását is érintheti.

Jelentős új feladat továbbá a szintén e törvényben megfogalmazott gyógyszerbiztonsági rendszer kialakítása és működtetése. A tervezet ugyanis ellentételezés nélkül, új feladatként írja elő az orvosoknak, hogy gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat végezzenek.

A legtöbb nyitott kérdést a fővárosi modell veti föl, mert a budapesti kórházak átvételét követő néhány hónapon belül működnie kell a Semmelweis-terv lényegét jelentő térségi ellátásnak. Az itteni intézmények – jelenlegi szerepükhöz képest – gyökeresen új feladatokat kapnak majd, nemcsak a fővárosi, hanem három megyerész betegeinek ellátásában.

Még érdekesebb az autonóm klinikák helyzete, amelyek állami tulajdonban voltak. Szerkezetük nehezen átlátható, belső viszonyrendszerük feudális, a fővárosban ráadásul sok a párhuzamosság a kórházak és a klinikák által nyújtott ellátás között.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...