Hirdetés
A bérmegállapodás felbontását kérik a szakszervezetek PDF Nyomtatás
2023. január 03. kedd, 08:30

fizetes2A jövő év elején napirendre kerül az állami közszolgáltató cégeknél a fizetések rendezése, így a munkavállalók nagyobb béremelésre számíthatnak jövőre, mint a 2021-ben megkötött bérmegállapodás szerint járó 5 százalék – tudta meg a Napi.hu.

Az érdekképviseletek szerint az inflációt és a minimálbérek emelkedését figyelembe véve kell rendezni a vasutasok, a buszosok, a postások és a víziközművek dolgozóinak fizetését. A portál úgy tudja, a munkáltatók és a kormány is nyitott a megállapodás felülvizsgálatára.

A jelenlegi állapot szerint jövőre átlagosan csupán 5 százalékkal emelkedne a fizetés az állami közszolgáltató cégeknél – a 2021-ben megkötött, három évre szóló bérmegállapodás értelmében. Ezt a mértéket ugyanakkor jelentősen meghaladja az azóta rekordokat döntő infláció, így ekkora emelés mellett a dolgozók bérének reálértéke jelentősen visszaesne. Ennek elkerüléséért már kezdeményezték mind az országos konföderációk, mind a helyi szakszervezetek a bérmegállapodás újratárgyalását és a magasabb jövő évi béremelést – írja a Napi.hu.

A portál megkeresésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, elengedhetetlenné vált a 2023-ra ütemezett, mindössze 5 százalékos átlagos béremelést tartalmazó megállapodás újratárgyalása. Az elnök szerint a munkavállalók elégedetlenek a 2021-ben aláírt bérmegállapodással, mivel az infláció messze meghaladja az abban foglalt bérrendezés mértékét, amely 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen átlagosan 15 százalékos alapbérfejlesztést jelent.

Az elnök szerint az inflációt, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelését alapul véve a cél, hogy jövőre legalább 15 százalékkal emelkedjen az érintett munkavállalók, vagyis a vasutasok, a volánosok, a postások és a víziközmű ágazat munkavállalóinak a fizetése, elsősorban az alapbérek emelésével. Az érdekképviseletek már hónapokkal ezelőtt kezdeményezték a megállapodás felülvizsgálatát, ám erre várhatóan az év elején kerül sor. Palkovics Imre hozzátette, mivel a nemzetközi folyamatok a magyar gazdaságba is begyűrűznek, bizonytalanságot okoznak, ezért egyelőre a 2023-as bérrendezés a legfontosabb cél, a következő évekre vonatkozó, adott esetben hosszabb távra szóló bérmegállapodás egyelőre nincs napirenden.

A MÁV-nál már januárban tárgyalóasztalhoz ülnek az érdekképviseletek a vállalatvezetéssel és a fenntartói jogokat gyakorló kormányoldallal. Erre ígéretet kaptak a képviseletek Lázár Jánosépítési és közlekedési minisztertől – mondta el a Napi.hu-nak Buzásné Putz Erzsébet,a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 38.650.- 2023-01-03 14:36
A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...