Hirdetés
Intelligens város a gyakorlatban PDF Nyomtatás
2022. szeptember 15. csütörtök, 08:30

smartAz okos város, vagy angolul smart city keretrendszere a rohamosan gyorsuló technológiai forradalom révén egyre nagyobb hangsúlyt kap az innováció, a környezetvédelem és az IT eszközök integrálásának szempontjából. Azonban a fogalmat érdemes kicsit elvonatkoztatni a digitalizáció témakörétől, és inkább, mint módszertant célszerű érteni az okos város kifejezés alatt.

A fogalom alapján a koncepció a technológiát és az innovatív megoldásokat ötvözi, kijelöli a településfejlesztési stratégia irányait a fenntarthatóság jegyében, a lakosság bevonásával. De milyen területek okosíthatók egy adott településen és hogyan nézhetnek ki a jövőben az okos városok Magyarországon?

Az okos város koncepciója általánosságban

Az intelligens város koncepcióra tehát, mint keretrendszer érdemes hivatkozni, amely túlnyomórészt információs és telekommunikációs technológiákat integrálva fenntartható fejlődési gyakorlatokat fejleszt, alkalmaz és támogat az eluralkodó urbanizációs és társadalmi kihívások kezelésére. Ennek a technológiai vonatkozású keretrendszernek az alapja az összekapcsolt telekommunikációs eszközök hálózata, amely vezeték nélkül, azaz felhő segítségével továbbít adatokat. A felhőalapú alkalmazások valós időben képesek fogadni, elemezni és kezelni az adatokat, ezzel javítva az önkormányzatok, vállalkozások és nem utolsó sorban a városlakók életminőségét, döntéshozatali képességét.

Előnyök, amelyeket az intelligens város kínál

A településen élők különféle módon lépnek kapcsolatba az intelligens várossal: egyrészt okostelefonok és táblagépek segítségével, de a jövőben akár már a hálózatra csatlakoztatott autók és otthonok is képesek leszek az okos várossal folytatott kommunikációra.

De felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért lehet jobb egy intelligens város ökoszisztémája? Egyrészt az adatok folyamatos fogadása, elemzése a város fizikai infrastruktúrájával és kínált szolgáltatásaival – mint tömegközlekedés, hulladékkezelés vagy közvilágítás – összekapcsoltan csökkentheti a költségeket és javíthatja a fenntarthatóságot. Emellett a város vérkeringésébe bekapcsolódott közösségek képesek lehetnek az energiafelhasználás optimalizálására, ésszerűsíthetik a hulladékkezelést, csökkenthetik a forgalmi torlódásokat és javíthatják a levegő minőségét az IoT eszközök segítségével.

Okos város a gyakorlatban

Néhány intelligens településfejlesztési megoldással már ma is találkozhatunk néhány magyar településen, ám a gyakorlatban számos megoldás vár integrálásra. Például a nagyvárosokban a forgalom optimalizálható lehetne a közlekedési lámpák okosításával. Érzékelők segítségével képesek lennének adatokat fogadni és kezelni a forgalomról, így a mesterséges intelligencia segítségével ütemezhető lehetne a lámpák időzítése, reagálva a valós idejű forgalomra, csökkentve az autók torlódását. A hálózatra csatlakoztatott autók másrészt képesek lehetnek kommunikálni a parkolóórákkal és az elektromos járművek töltőállomásaival, segítve ezzel a járművezetőket a legközelebbi elérhető helyek megtalálásában.

A telepíthető intelligens szemetes kukák működése is a valós idejű adatfeldolgozáson alapul: elküldik az adatokat a hulladékkezelő szervezetnek, így a cég szükség szerint, optimalizálva ütemezheti a hulladék elszállítását egy előre létrehozott ütemterv helyett.

Forrás: Rackhost.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...