Hirdetés
Magyarországon romlott a digitális életszínvonal PDF Nyomtatás
2021. október 01. péntek, 08:00

digitalA globális digitális jólétről szóló friss tanulmány szerint Magyarország 7 helyet zuhant tavaly óta, valamint Kelet-Európában is mindössze negyedik az összesítésben. Ugyan a szélessávú internet sebessége sokat javult az utóbi időben, sok meghatározó területen gyengébben teljesít hazánk.

Surfshark kiberbiztonsági vállalat elkészítette a Digitális Életminőségi Index (DQL) harmadik éves jelentését, mely öt szempont alapján értékeli az országok digitális életszínvonalát. A világ lakosságának 90 százalékát lefedő tanulmány – amely többek között az ENSZ, a Világbank, a Freedom House és a Nemzetközi Hírközlési Unió adataira épül – Magyarországot a 32. helyre sorolja a 110 nemzet közül. Bár az online biztonság és netminőség terén enyhén javultak a számok, az ország viszonylag középszerű eredményeket tud felmutatni olyan területeken, mint a kormányzati szolgáltatások elérhetősége (e-government), az internet megfizethetősége vagy az elektronikus infrastruktúra.

A jelentés szerint az országnak van hova fejlődnie bizonyos területeken, leginkább a szolgáltatások ára terén, amivel 55 százalékos gyengülés mellett csak a 37. helyen szerepel. Ugyanakkor rámutat arra is, hogy Magyarország a szélessávú internet sebességére vonatkozóan továbbra is előkelő pozícióban van, hiszen a világjárvány kezdete óta 51 százalékkal javult az értéke, ezzel globálisan a 8. helyen állunk.

Továbbá a kutatásból kiderült, hogy Lengyelország digitális életminőségéhez képest van okunk szégyenkezni, mivel – leszámítva az infrastruktúra és netminőség terén mért számokat – Magyarország a szolgáltatások megfizethetősége, az e-government és kiberbiztonság kategóriákban rosszabb helyen végzett.

Világszinten nem történtek nagy trónfosztások, ugyanis – követve a múltévi statisztikákat – a legmagasabb pontszámot elért 10 országból 6 Európában található. Dánia már második éve a DQL-lista élén áll, őt szorosan követi Dél-Korea, Finnország pedig a harmadik a 110 értékelt nemzet közül. A digitális életminőség terén legrosszabb helyzetben lévő országok Etiópia, Kambodzsa, Kamerun, Guatemala és Angola.

Érdemes megemlíteni, hogy a tanulmány szerint a világ legrosszabb internete az, ami a legkevésbé megfizethető: egyes országokban, például Nigériában, az Elefántcsontparton és Maliban az embereknek körülbelül egy heti munkára van szükségük ahhoz, hogy megengedhessék maguknak az internethozzáférést.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...