Hirdetés
Harmincéves az Országos Polgárőr Szövetség PDF Nyomtatás
2021. április 28. szerda, 07:00

turos andras01A polgárőrség elmúlt három évtizedének legnagyobb eredménye, hogy 2011 óta köztestületként működhet az Országos Polgárőr Szövetség – mondta a szövetség elnöke, Túrós András a szervezet harmincéves fennállásának alkalmából.

Egy 2011-es törvény a civil rendfenntartás területén monopol helyzetbe hozta az OPSZ-t, egyben garantálta költségvetési támogatását. Miközben 2011 előtt 50-150 millió forintnyi állami támogatást kaptak évente, azóta évi egymilliárd forint támogatásban részesül a szervezet, ami biztosítja a tervezhető működést – tette hozzá.

Túrós András büszke a polgárőrségnél az elmúlt négy-öt évben végrehajtott technikai fejlesztésekre. A többi között 700 – a kormány által biztosított pályázatok nyomán beszerzett – új, illetve több száz, a rendőrségtől kapott használt autó segíti a polgárőr egyesületek tevékenységét. Szintén kormányzati pályázatok révén 300 segédmotort, ezer kerékpárt szereztek be, illetve 1500 rádióval gyarapodtak.

Ugyancsak büszke arra az elnök, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozták a polgárőr vezetők felkészítésére szolgáló akadémiát, illetve már négy éve működik az OPSZ határőrtagozata, így a polgárőrség kiveszi a részét a migráció elleni küzdelemből is.

Az elmúlt évtől az OPSZ harcot hirdetett a környezet védelméért, illetve aktívan kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből; az elmúlt évben kétmillió munkaórában segítették az egészségügyi dolgozók és a hatóságok munkáját, ügyeltek a járványügyi szabályok betartására – sorolta.

A jövő egyik legfontosabb feladatának Túrós András a fiatalítást tartja, az a cél, hogy legalább 10 ezer 18 éves fiatal csatlakozzon az egyesületekhez. Ennek érdekében ifjúpolgárőr-centrumokat kívánnak kialakítani középiskolákban, továbbá a polgárőrképzés magasabb szintjének eléréséért új tananyagok készülnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az elnök felidézte, hogy harminc éve, az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére vette fel az Országos Polgárőr Szövetség nevet. Majd a szervezet a rendszerváltás egyik „sikertermékévé” vált – mondta. Miközben a kezdetekkor 220 egyesület működött országszerte, ma már mintegy 2000 egyesületben 65 ezer polgárőr tevékenységét fogja össze az OPSZ. A polgárőrök évente mintegy 7 millió szolgálati órát teljesítenek, de azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy elérjék az évi 10 millió szolgálati órát – fűzte hozzá Túrós András.

Megemlékezett arról is, hogy a szervezet első elnökévé Kopácsi Sándort, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját választották, aki angolszász bűnmegelőzési tapasztalatokkal rendelkezett, és személye egyben garanciát jelentetett a polgárőrség politikamentes működésére.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...