Hirdetés
Harmincéves az Országos Polgárőr Szövetség PDF Nyomtatás
2021. április 28. szerda, 06:00

turos andras01A polgárőrség elmúlt három évtizedének legnagyobb eredménye, hogy 2011 óta köztestületként működhet az Országos Polgárőr Szövetség – mondta a szövetség elnöke, Túrós András a szervezet harmincéves fennállásának alkalmából.

Egy 2011-es törvény a civil rendfenntartás területén monopol helyzetbe hozta az OPSZ-t, egyben garantálta költségvetési támogatását. Miközben 2011 előtt 50-150 millió forintnyi állami támogatást kaptak évente, azóta évi egymilliárd forint támogatásban részesül a szervezet, ami biztosítja a tervezhető működést – tette hozzá.

Túrós András büszke a polgárőrségnél az elmúlt négy-öt évben végrehajtott technikai fejlesztésekre. A többi között 700 – a kormány által biztosított pályázatok nyomán beszerzett – új, illetve több száz, a rendőrségtől kapott használt autó segíti a polgárőr egyesületek tevékenységét. Szintén kormányzati pályázatok révén 300 segédmotort, ezer kerékpárt szereztek be, illetve 1500 rádióval gyarapodtak.

Ugyancsak büszke arra az elnök, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozták a polgárőr vezetők felkészítésére szolgáló akadémiát, illetve már négy éve működik az OPSZ határőrtagozata, így a polgárőrség kiveszi a részét a migráció elleni küzdelemből is.

Az elmúlt évtől az OPSZ harcot hirdetett a környezet védelméért, illetve aktívan kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből; az elmúlt évben kétmillió munkaórában segítették az egészségügyi dolgozók és a hatóságok munkáját, ügyeltek a járványügyi szabályok betartására – sorolta.

A jövő egyik legfontosabb feladatának Túrós András a fiatalítást tartja, az a cél, hogy legalább 10 ezer 18 éves fiatal csatlakozzon az egyesületekhez. Ennek érdekében ifjúpolgárőr-centrumokat kívánnak kialakítani középiskolákban, továbbá a polgárőrképzés magasabb szintjének eléréséért új tananyagok készülnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az elnök felidézte, hogy harminc éve, az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére vette fel az Országos Polgárőr Szövetség nevet. Majd a szervezet a rendszerváltás egyik „sikertermékévé” vált – mondta. Miközben a kezdetekkor 220 egyesület működött országszerte, ma már mintegy 2000 egyesületben 65 ezer polgárőr tevékenységét fogja össze az OPSZ. A polgárőrök évente mintegy 7 millió szolgálati órát teljesítenek, de azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy elérjék az évi 10 millió szolgálati órát – fűzte hozzá Túrós András.

Megemlékezett arról is, hogy a szervezet első elnökévé Kopácsi Sándort, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját választották, aki angolszász bűnmegelőzési tapasztalatokkal rendelkezett, és személye egyben garanciát jelentetett a polgárőrség politikamentes működésére.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...