Hirdetés
Vége lehet az ingyenes parkolásnak Józsefvárosban PDF Nyomtatás
2020. december 04. péntek, 08:30

parkolosA VIII. kerületi önkormányzat is megszünteti az ingyenes lakossági parkolást, a jelenleg 100 százalékos kedvezményt 80-90 százalékosra módosítanák, így havi pár ezer forintos összeg megfizetésével parkolhatnak majd az ottlakók, miután az országos ingyenes parkolásnak vége - írja a telex.hu

A VIII. kerületi önkormányzat adatai szerint elenleg 10900 szabványos parkolóhely van Józsefvárosban. 2020-ban 17 600 magánszemély autójára vetettek ki gépjárműadót, amiből több, mint 13 000 autót regisztráltak 11 400 lakásban, ezek ingyenesen parkolhatnak egész Józsefváros területén. A többiek saját garázsban, parkolóházban állnak meg. Emellett 1550 lakáshoz egynél több autó van bejelentve, összesen 3300 “többedik autó” van. A 76 000-es lakónépességgel és 44800 lakással rendelkező kerületben tehát a lakások egynegyedéhez regisztráltak parkolási kedvezményt.

Az új parkolási koncepció alapján az eddigi 100%-os, vagyis ingyenes parkolási lakossági kedvezményt megszüntetnék, helyette egy 80, vagy 90%-os támogatást vezetnének be 2021. március 1-től.

Jelenleg Józsefvárosban a jogszabály szerint a az adott zóna óradíjának 250-szerese az éves parkolási díj, amit a bejelentett lakosoknak most teljes egészében elengednek. Ez alapján a 440 forintos óradíjas zónában évente 110 ezer forint a parkolás díja.

Ha 90%-os kedvezményre módosítják az ingyenes lakossági parkolást, akkor évente 11 ezer forintot, míg ha 80%-ra, akkor évi 22 ezer forintot kell jövőre fizetni a VIII. kerületben bejelentett lakosként.

A parkolás továbbra is ingyenes maradnak a mozgáskorlátozottak, illetve tartós betegséggel élők és az őket ellátók számára, illetve a minimum 3 (14 év alatti ) gyermekes családoknak, a rendszeres szociális segélyben, és átmeneti ideig álláskeresési járadékban részesülőknek.

Egy háztartás második autója esetén már csak 20%-os kedvezmény járna, vagyis évente  88 ezer forintért parkolhatna egy VIII. kerületi lakos, akinek a lakhelyén már egy másik autóra igénybe vették a nagyobb kedvezményt. Kivételt jelentene ez alól a 3, vagy több gyermeket nevelők, ők 50%-os kedvezményt kapnának a második autóra, illetve szociális és egészségügyi okokból a második autó is 100%-os kedvezményt kapna.

A céges autók elvileg hasonló elbírálás alá esnének, mint a lakossági autók, de van olyan terv, hogy csak 20 százalékos kedvezményben részesüljenek, illetve olyan verzió is bekövetkezhet a tervezet alapján, hogy fix 50 százalékos kedvezmény jár majd.

Korábban a VII. kerület készített hasonló felmérést a lakosok körében, a kerület autó nélküli lakosai, akik kétharmad arányt tesznek ki, jövedelmi helyzettől függően akár 30-40-60 ezer (utóbbi a cégekre vonatkozna) forintos parkolási díjat is szívesen látnának, az autóval rendelkező kerületben a lakók ennél kisebb, körülbelül 20 ezer forintos éves díjat fizetnének azért, hogy a felügyeletlen közterületen hagyhassák az autóikat.

(Portfolio.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...