Hirdetés
Januártól emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére PDF Nyomtatás
2018. november 21. szerda, 08:00

orban balazs01A kormány elfogadta és az országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, elfogadása esetén januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére, emellett számos családbarát intézkedést is bevezetnek.

A parlamentben beterjesztett javaslat szerint kormányzati személyügyi központot hoznának létre, hogy a létszámgazdálkodás új rendszerét működtetni lehessen, és a jövőben se termelődjék újra a felesleges bürokrácia – mondta a bejelentés kapcsán a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs (képünkön). Rögzíti továbbá a javaslat a kormány működésére, a miniszterelnök feladataira, a kormányülésekre, kabinetek működésére vonatkozó szabályokat, megteremti a kormányzati létszámgazdálkodáshoz szükséges fogalmakat, jogi kereketek. A kormányzati személyügyi központ meghatározná, hogy mennyi álláshely áll rendelkezésre a központi közigazgatásban, és azon belül a minisztériumoknak nagyobb mozgásteret adnának, hogy az álláshelyállományt a lehető leghatékonyabban használják fel. A javaslat kiterjed emellett a kormányzati főhivatalok és központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.

A kormányzati igazgatásról szóló javaslat benyújtásával a kormány újabb lépést tesz Magyarország versenyképességének javítása, a bürokráciacsökkentés és a hatékonyabb kormányzati munka, és a közigazgatásban dolgozók anyagi megbecsülésének javítása, a gyereket vállaló és nevelő kormánytisztviselők kiemelt megbecsülése érdekében – foglalta össze Orbán Balázs. Mint mondta: a kormánynak komoly adósságot kellett ledolgoznia, ugyanis a 2010 előtti szocialista-szabad demokrata kormányok államfelfogását a neoliberális szemlélet jellemezte, a cél a piac szerepének növelése volt, a privatizáció megfelelő ellenőrzés hiányában azonban korrupciónövelő tényezővé vált. A közigazgatás nem volt más csak a szocialista hatalomgyakorlás megteremtésének és megerősítésének eszköze – mondta Orbán Balázs.

Ezzel szemben 2010 óta új államfelfogási modellt vezettek be, és megerősítették az állam szerepét. A kormány szerint az állam feladata, hogy szabályozza a munka világát, járuljon hozzá a család szerepének felértékeléséhez, professzionális közigazgatást működtessen, mérsékelje a bürokráciát. Teljesítményelvű, szolgáltató, állampolgárbarát, hatékony, az ország versenyképességét támogató közigazgatási rendszer kialakításában érdekeltek. Orbán Balázs szerint a mostani törvényjavaslat a bürokráciacsökkentés sokadik, de nem utolsó állomása, a kormány célja, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, ahány emberre szükség van, de olyan anyagi megbecsülésben részesüljenek, amely méltó a munkájukhoz, ezért döntött a kormány az átlagosan 30 százalékos béremelésről.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, azzal is szeretnének példát mutatni a versenyszférának, hogy a javaslatban külön fejezet tartalmazza a családbarát intézkedéseket, amelynek keretében változtatnának a családosok munkavégzési rendjén, a pótszabadságok rendszerén, a felmondási időn, valamint többletjuttatásokat is bevezetnének. A kisebb gyermek hároméves koráig, nagycsalád esetén a legkisebb gyermek ötéves koráig a részmunkaidő mellett a valóban rugalmas munkaidőt, például a tömbösített munkavégzés lehetőségét is megteremtenék, emellett bevezetnék a távmunka lehetőségét is.

Duplájára emelnék a gyerekek után járó pótszabadságok mértékét: egy gyerek esetén kettő helyett négy, két gyereknél négy nap helyett nyolc, három gyereknél pedig hét nap helyett 14 nap járna majd. Hosszabb lenne a gyerek születése után járó apaszabadság is, egy gyerek esetében öt nap helyett nyolc, ikrek esetén hét helyett tíz napra emelkedne. Új elemként megjelenne a nagyszülőknek járó pótszabadság, amely minden unoka születése esetén öt napot jelentene majd, és bevezetnék az első házasoknak járó ötnapos pótszabadságot is. A gyereket nevelők esetében hosszabb lenne a felmondási idő, egy vagy két gyereknél a jelenlegi két hónap mellé plusz egy hónap, nagycsalád esetében plusz két hónap járna.

Többletjuttatásként bevezetnék a gyermek születésénél vagy örökbefogadásánál adható családalapítási támogatást, amely a kormánytisztviselő kérelmére, a házastárs vagy élettárs jövedelmi viszonyainak figyelembevételével, legfeljebb a minimálbér ötszörösének (jelenleg 690 ezer forintnak) megfelelő, a kormányzati szolgálati jogviszony fennállása alatt egyszer igényelhető, kamatmentes kölcsön. Az iskolakezdési, nevelési, nyári szünidei gyermekfelügyeleti támogatás mértékét önállóan szabályozhatnák majd a minisztériumok és a hivatalok, a 10 év alatti gyereket nevelő dolgozók pedig nagyobb mértékű cafetériára lehetnének jogosultak - ismertette az államtitkár. Mint mondta, ezek az intézkedések ismét egy lépést jelentenek a családbarát ország felé vezető úton.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #6 hánybőrtmég 2018-11-27 16:22
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztviselők nélkül, hogyan fogják végrehajtani. Mert azt ugye nem gondolják, hogy béremelés nincs, de a két választást boldogan vigyük végig?
Idézet
 
 
+7 #5 Volt pénzügyes 2018-11-27 12:30
Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó kormány tisztviselők, ugyanolyan jellegű és mennyiségű munkával már csaknem a dupláját keresik az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők nél.
Idézet
 
 
+12 #4 Tisztviselő 2018-11-24 10:58
Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elték (legalább 30%-kal) a bérét, kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők et. Minden polgármesternek tiltakozni kell - a köztisztviselők kel együtt, különben azt vehetik észre, hogy a polgármesteri hivatal kiürült, intézhetik egyedül az ügyeket!!! Helyi lakosok figyelem, ha nem lesznek köztisztviselők a polgármesteri hivatalban, majd járhattok ügyet intézni a járási székhelyre, ugye az jobb lesz?!
Idézet
 
 
+15 #3 Gyenes Zoltán 2018-11-21 19:41
Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy néz ki, hogy valami van még a tarsolyban.Nyil ván ha alacsony bérszinten tartják a vidéki apparátust akkor egy elbocsájtási hullám esetén kevesebb járandóságot kell kifizetni.Ezt igazolja azon agyament ötlet köztudatba vitele, hogy lesz egyszer ügyintéző nélküli közigazgatás. Hát ez is olyan mint az öko szemétgyűjtő jármű melyet ló húz. Na arra is volt több száz milla, a tanulmányra.Más indokát nem látom, hogy miért véreztetik ki a kis hivatalokat.Mi esetünkben egy pár éven belül elkezdődik a hölgyek nyugdíjba vonulása. Ki jön helyükre ezért a bérért? Már most nem találunk a feladataink ellátására óvodai kisegítőt,óvónő t, dajkát,pénzügyi vezetőt, főépítészt(6 településre), parkgondozót, szakácsot, konyhalányt, idős ápolót, és a sor folytatható.
Idézet
 
 
+14 #2 693ng 2018-11-21 16:39
CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ!

A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni valamit, de választáskor se kelljen a KORMÁNYNAK az Önkormányzati tiszviselő.....
Idézet
 
 
+15 #1 lófasz és estifény 2018-11-21 09:10
Mese habbal!
Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a kormányzati közigazgatásban (kormányközeli barátokat is tömörítő szervezet) és az önkormányzati közigazgatásban dolgozók között!
A mi béreinket mikor rendezik? Mert a kitalált pályázatos rendszer egy rakás ***, ezt már előre látom!
De a szakszervezet még mindig csak "tárgyalgat", bár önhibáján kívül, és a kormány akaratának megfelelően abból is kizárják!
Sztrájk? 5 napos? Kezdésnek. Ha nem ér semmit utcára vonulni! Ha kell felborítani a parlament épületét a benne helyet foglaló senkiháziakkal együtt!
Arról nem is beszélve, hogy ez a senkiházi banda 2018 novemberében még mindig a 2010 előtti kormányra mutogat. Nézhetne tükörbe a sok, hatalomra kerülése óta elzsírosodó (anyagilag, és formailag is, dehát a jólét...) senkiházi paraszt, és kezdhetnének valamit a mi béreinkkel is, mert így kiürülnek a hivatalok, bár sajnos kissé úgy tűnik, ez cél is, ezért hajszoljuk az ASP rendszert!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...